Northvolt och kommunalråd

Vi rapporterade från Northvolts bygge i Skellefteå, och de arbetsmiljöproblem som uppenbarat sig där. Baracker med plats för över 70 personer, och bara en vattenkran.

Det mötte Elektrikernas ombudsman Mathias Hansson när han gick skyddsrond på Northvolts bygge utanför Skellefteå.

Vi åkte även till Forshaga och träffade kommunalrådet: Per Lawén, tidigare ombudsman i förbundet.

– Jag vill påstå att fackföreningsmänniskor är väldigt lämpade för att bli politiker, för man har i grunden en föreningskänsla där laget går före jaget, sade han till tidningen.

Mathias Hansson framför arbetarplatsens baracker utomhus i snön

Mathias Hansson, ombudsman i Region Norr

Per Lawén utanför kommunkontoret

Det var när Forshagas tidigare kommunalråd 2016 inte längre hade partiets förtroende som Per Lawén tillfrågades om att ta över uppdraget.

Sexism, varselkaos och elbrist

I detta nummer berättade vi om hur sex B-lärlingar anställdes på Bergendahls el Projekt AB i Göteborg. Tre av dem fick ett ”ansvarstillägg” på tre tusen extra i månaden. De övriga tre fick det inte.

De som fick tillägget var alla män. De som blev utan var alla kvinnor. Efter det att kvinnorna vände sig till Elektrikerförbundet betalade företaget skadestånd till kvinnorna.

Elin Larsson står med armarna i kors utomhus i stadsmiljö

– Vi måste veta att vi har rätt att prata om våra löner med våra kollegor. Och det är jävligt bra att vara med i facket, för annars vet jag inte hur det hade gått, säger Elin Larsson.

Fredric Lundahl i Elektrikerna-mössa utomhus

Fredric Lundahl, ombudsman vid region Mitt, har hållit i förhandlingarna med Assemblin för Elektrikerförbundets del.

Vi rapporterade även om det varselkaos som rådde på Assemblin Solna. Det började redan i april 2020 med ett varsel på 50 anställda. Sedan kom felaktighet efter felaktighet i företagets hanterande, och förhandling efter förhandling. Ett kaos som aldrig verkade ta slut.

– Detta är en soppa, utan dess like, sade Fredric Lundahl, ombudsman vid region Mitt, till tidningen. 

Tidningen gick till botten med elbristen. Hur står det egentligen till, och vad kan vi förvänta oss framöver? Vi kontaktade experter på Svenska kraftnät för att få svar på våra frågor.

Fuskande solelsföretag och digitala val

Vi rapporterade om hur tre sol­elsföretag dömts att betala 50 000 kronor i vite vardera för att ha brutit mot elsäkerhetslagen.

– Det poppar ju upp fler och fler företag. Även fast vi har haft lag­stiftningen i tre år så är det fort­farande jättemånga företag som inte verkar ha koll på att det krävs behörighet att montera, koppla in och förlägga uppe på taken, sade Elektrikerförbundets ombudsman Sven Höckert till tidningen.

Tidningen kontaktade Elektrikerförbundets elva verksamhetskretsar för att få veta hur valdeltagandet till förtroendeuppdrag i verksamhetskretsarna sett ut under pandemin.

David Aura, Vk-ledare för Vk2, och Andreas Hellgren, Vk-ledare VK16. (Bilden är ett montage)

I VK16 rapporterades 42 röstande medlemmar av 894 röstberättigade. Införandet av digitala val har inneburit att valdeltagandet har ökat, sade verksamhetsledare Andreas Hellgren.

– Åren innan vi började med det digitala såg vi att det blev sämre och sämre valdeltagande för varje år. De sista två­, tre åren var det bara vi förtroendevalda, ombudsmännen och någon enstaka från klubbarna som röstade. Så då kan­ske valdeltagandet låg runt 10, ­20 röstande.

– Så det digitala har inneburit att valdelta­gandet har ökat. Men jag skulle ju önska att åtminstone mer än hälften av medlemmarna röstade.

Verisure vägrar följa avtalet, och Claes Thim blir lärare

I detta nummer rapporterade vi om hur ännu ett av Verisures franchiseföretag tecknat kollektivavtal med Elektrikerförbundet, men inte avser att följa det.

– Just nu innebär det här avtalet ingenting, chefen vägrar ju följa Elektrikerförbundets avtal, trots att han skrivit under. Det är ju ett skämt, det är inte rätt över huvud taget. Man kan inte göra så, det är ju helt sjukt, sade en av installatörerna på larmföretaget till tidningen

Vi träffade även en av förbundets starkaste profiler, Claes Thim, som sadlat om och blivit lärare på elprogrammet på Thorildsplans gymnasium i Stockholm.

Claes Thim

Under de senaste fem åren har Claes Thim varit en av Elektrikerförbundets starkaste profiler. Nu tar han ett steg tillbaka. Sedan i slutet av mars arbetar han som lärare på Thorildsplans gymnasium.

Ryggarna på två personer som står på en väg

Installatörerna Sara och Jonas, som egentligen heter något annat, fick sina löner sänkta med flera tusen kronor när de klassades om till säljare – trots att de fortfarande jobbar med installation.

Fusk och avtalsvägran i solelsbranschen

Vi kunde berätta om ytterligare ett fall där ett företag tecknat kollektivavtal med Elektrikerförbundet men sedan tydligt uppger att de inte tänker tillämpa det. Denna gång handlade det om solelsjätten Svea Solar. I detta fall hade företaget tecknat ett ”förstahands-avtal” med det av arbetsrättsjurister kallat gula facket Tingvalla Bro.

– Det är en dumping av villkor. Vi har haft medlemmar på företaget från dag ett, och de vill ha de villkor som finns i vårt avtal, till exempel den extra pensionsavsättningen, sade Elektrikerförbundets ombudsman Patrik Ericsson till tidningen.

Bilder på Per-Olov Backlund och Patrik Ericsson monterade över en bild på solpaneler och två personer som skakar hand över ett kontrakt och en bygghjälm.

Tingvalla-Bros ombudsman Per-Olov Backlund anser att förbundet inte dumpar några villkor, men Elektrikernas ombudsman Patrik Ericsson håller inte med.

Silhuetten av en person som står och tittar på solnedgången, invid bilden av en person som monterar ett solcellstak. Bilder på misslyckade installationer är monterade över.

Håkan betalade 200 000 kronor för att installera solceller på sitt villatak. Men företaget var inte auktoriserat och installationen ytterst bristfällig. Håkan vann mot företaget i ARN, men företaget satte sig själva i konkurs innan installationen åtgärdades. (Personerna på bilden har inget samband med texten)

Tidningen intervjuade även en konsument som råkat riktigt illa ut när han anlitat en oseriös firma för att installera solceller på konsumentens villatak. Han betalade 200 000 kronor för installationen, som inte blev godkänd.

– Det här är inga installatörer, utan brottslingar, de lurar folk på pengar, sade ”Håkan”, till tidningen.

Nytt avtal för solcellsmontörer och stort glapp i TSL

Vi kunde rapportera om ett nytt avtal i mellan Elektrikerförbundet och Installatörsföretagen gällande solcellsbranschen. Den nya överenskommelsen innebär att företagen ska kunna anställa montörer utan el-utbildning för att bära upp och montera solpaneler.

– Det är en avgränsad arbetsuppgift att montera solpanelerna, sedan får de inte göra något mer utan utbildning, sade förbundets förhandlingschef Mikael Pettersson till tidningen.

Vi åkte till Solna och träffade El-ettans Johnny Ekdahl som personligen blivit varse ett stort problem gällande trygghetsförsäkringen TSL, den försäkring som den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan få ta del utav, och som innebär stöd och hjälp till ny anställning.

Amanda Lindqvist framför Bravidas firmabil

– Jag pluggade på kvällarna och tänkte att ”det här måste jag bara överleva”, säger Amanda Lindqvist om tiden då hon pluggade till elektriker.

Johnny Ekdahl lutar sig mot ett staket

– I praktiken räcker det med att om facket förhandlar enbart om en persons uppsägning, så får de andra 89 personerna vänta. Och det är ju helt orimligt, säger El-ettans ombudsman Johnny Ekdahl.

Den faller nämligen inte ut om det pågår en tvist mellan fack och arbetsgivare på företaget. Då Johnny var en av de omkring 90 elektriker på Assemblin El Solna som sades upp under det senaste årets jättevarsel som tidningen beskrev som ett ”varselkaos”, och då förhandlingarna drog ut på tiden, fick han aldrig någon hjälp av försäkringen.

Sedan styrde vi kosan norrut och åkte till Skellefteå, där vi träffade Amanda Lindqvist som sagt upp sig från sitt fasta jobb i vården för att skola om sig till elektriker.

– Jag ville jobba 7-16 och ha bättre betalt, förklarade hon för tidningen.

Elektrikerna segrar igen, och Sofia gör succé på Tiktok

Vi rapporterade om hur Elektrikerförbundet tecknat ännu ett kollektivavtal efter varsel om strejk. Denna gång handlade det om elföretaget Tema Elektro AB i Blentarp i Skåne.

Det var den tredje konflikten sedan maj i år där Elektrikerförbundet varslat om stridsåtgärder med syfte att teckna kollektivavtal.

Det var samtidigt den tredje konflikten som slutade med att parterna enades och kollektivavtal tecknades. Tema Elektro-konflikten var den som var svårast att lösa.

En bild på ett timglas invid en cirkelbeskuren bild på en megafon och en strekjskylt.

(Bilden har inget samband med texten)

Sofia Österberg i träningskläder på en snöig veranda

– Många tjejer som tidigare har arbetat som elektriker, men hoppat av på grund av sextrakasserier eller känt sig nedvärderade på grund av sitt kön, har hört av sig till mig och sagt att jag har motiverat dem att gå tillbaka till el-yrket, säger Sofia Österberg.

Vi pratade även med Sofia Österberg, elektriker i Stockholm, som gör succé på sociala medier under namnet ”Strong stuff”.

Där delar hon dels bilder och videor från sin vardag som elektriker, dels visar hon upp sin träning. Det senare främst Obstacle Course Racing, en form av tuffare hinderbana.

Nytt strejkvarsel, paintball och Tommi arbetar med en arm

Vi kunde rapportera om ytterligare ett varsel om strejk. Denna gång varslade Elektrikerförbundet Svenska Solpanelmontage med verksamhet i Malmö, Halmstad och Göteborg om arbetsnedläggelse och blockad, om inte företaget tecknar kollektivavtal med förbundet.

I Vittsjö träffade vi Tommi Sundberg som skadades allvarligt i en motorcykelolycka för tre år sedan. I dag arbetar han som elektriker, med bara en arm. Den högra armen är förlamad.

Tommi Sundberg i firmabilen

”Jag har fått lära om allt, göra allt med vänster, och jag var väldigt högerhänt innan”, säger Tommi Sundberg.

Alex Larsson, Vigor och Truls Persson och Sammi Andersson i paintballmundering.

Alex Larssons paintball-lag Joy Prime har vunnit allt som går att vinna i Sverige, och i början av september i år knep det svenska U16-landslaget, som han coachar, bronspengen i världsmästerskapet i Frankrike.

I skogen i Löddeköpinge mellan Lund och Landskrona träffade tidningen Alex Larsson, ungdomsansvarig i VK8, som visade oss hur paintball går till.

Mycket av fritiden går till just paintball, förutom att själv tävla så är han coach för Sveriges U16-landslag. Ett lag som strax innan vi träffas knep bronspengen i VM i Frankrike.  

Ansträngt på Northvolt, dubbla avtal och Bravida sparkade för aktieutdelning

Vi gjorde en uppföljning av Elektrikerförbundets arbete på batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Situationen för facken på bygget blir allt mer ansträngd.

Många av företagen på bygget, uppskattningsvis 30-40 procent, har inget kollektivavtal. Och det är den stora stötestenen, enligt Elektrikerförbundets ombudsman Mathias Hansson.

– Nästa företag vi hittar som inte vill teckna kollektivavtal kommer vi att försätta i blockad. Så att det händer något, så att Northvolt fattar, säger han till tidningen.

Vi kunde även berätta hur Bravida valde aktieägarna före de anställda under pandemin. Istället för att använda sig utav det statliga korttidsstödet sade bolaget upp personal så att aktieutdelning kunde ske.

En bild på Anders Eriksson monterad invid en bild på två arbetare i Bravida-jackor, och en bild på en skärm som visar aktiekurser i grönt och rött.

– Aktieutdelning är anledningen till att inte korttidspermittering har använts, säger Anders Eriksson, regionombudsman vid Elektrikerförbundets region Väst. (Den stora bilden har inget samband med texten)

Elektrikernas och Byggnads loggor övertejpade med gul tejp som det står "Tingvalla Bro" på.

– Tingvalla Bro är en gul fackförening i mina ögon. Man tog bort delar i kollektivavtalet som mätningsarvode och granskningsarvode. Tingvalla Bro gjorde reklam för sitt avtal på så sätt att företagen skulle slippa det, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Elektrikerförbundets ombudsman Anders Eriksson berättade att det till och med antecknats i förhandlingsprotokoll att aktieutdelning var anledningen till att inte korttidsstödet använts. ”Riktigt låg nivå”, kommenterade Anders Eriksson det hela.

Därutöver rapporterade vi om hur Byggnads har en parallell situation till situationen mellan Elektrikerförbundet och Svea solar. Bygg- och fastighetsbolaget Botrygg har en arbetskraftsstyrka som främst kommer från Rumänien. Även det har dubbla kollektivavtal, dels med Tingvalla Bro, dels med Byggnads.

Även där betraktar företaget Tingvalla Bros avtal som ett förstahandsavtal.

Vi träffade även två före detta medlemmar i Tingvalla Bro som båda arbetat på Botrygg.

– Man blev automatiskt medlem när man blev anställd, sade ”Maria” och tillade att alla arbetare på företaget därmed var medlemmar i Tingvalla Bro.

Nytt nummer snart ute!

Fullmatad tidning, även det här numret. Tack för att du läser Elektrikern.

Redaktionen önskar en God Jul och ett Gott Nytt År!