Victor kom till Sverige 2007 tillsammans med ett 20-tal andra rumäner för att arbeta på ett rumänskt företag här.

Efter något år började han och de övriga kollegorna istället arbeta som F-skattare för det svenska företaget Botrygg, sedan anställdes de som byggnadsarbetare på företaget.

Maria kom till Sverige några år senare. Hon fick jobb som byggstädare på Botrygg.

– Det var ett mycket hårt jobb, jag jobbade där i sju år, säger hon och fortsätter:

– De flesta som arbetade på Botrygg är från Rumänien eller Litauen. Vi jobbade inte med några svenskar.

Medlemsavgiften drogs av på lönen

Medlemsavgiften drogs på lönen och kostade 250 kronor per månad. Dock säger de båda att de aldrig sett till facket på företaget, förutom vid en julfest, då en av ombudsmännen kom och umgicks med företagets vd.

Vad fick ni för hjälp från Tingvalla Bro?

– Ingenting. När jag ville ha hjälp så skickade jag ett mejl till dem, men jag fick aldrig något svar. Jag fick inte vara ledig eller extra betalt på röda dagar och inte heller ersättning när jag var sjuk, säger Victor.

Några år senare tecknade företaget ännu ett kollektivavtal, då med Byggnads.

– Men företaget sa att ”om ni blir medlemmar i Byggnads så blir ni arbetslösa”, säger Victor och tillägger att han inte riktigt förstår vad anledningen till det skulle vara.

”Man håller tyst om medlemskapet i Byggnads”

Enligt Victor och Maria kan många av de anställda på Botrygg inte prata engelska och förklara för andra fack vad de vill ha hjälp med.

– Man förstår inte hur det funkar i Sverige, säger Victor.

Men Victor googlade vad Byggnads var för något, översatte till rumänska, och sedan ansökte han om medlemskap.

– Jag blev medlem i Byggnads 2016. Vissa av de anställda på företaget är idag dubbelmedlemmar, i både Tingvalla Bro och Byggnads, men man håller tyst om medlemskapet i Byggnads.

”Företaget trakasserade Byggnads medlemmar”

Han säger att det blev stor skillnad i vilken hjälp han fick när han blev medlem i Byggnads.

– Jag har bland annat fått hjälp med att få ut övertids- och helgersättning. Företaget sa först att de inte skulle betala, men vi fick våra pengar till slut. Jag och mina arbetskamrater som gått med i Byggnads blev sedan trakasserade av företaget, jag är säker på att det beror på att vi drev våra rättigheter med hjälp av Byggnads.

Efter att Victor och hans kollegor påtalat problem på arbetsplatsen för Byggnads kom facket ut till arbetsplatsen och gjorde skyddsrond.

– De hittade många problem på arbetsplatsen, bland annat hade vi ingen hiss, trots att vi jobbade många våningar upp, och vi saknade vinterskor under vintern. Därefter kom det en kille från Byggnads varje vecka till arbetsplatsen.

Tecknade med Byggnads för att få stora projekt

Vet du varför Botrygg tecknade avtal även med Byggnads?

– Jag tror det var 2015, Botrygg ville få stora projekt och för att få det så krävdes det att de tecknade avtal med Byggnads. I samband med det skickade företaget ut mejl till alla anställda att vi skulle få löneökningar.

– I dag tjänar jag 200 kronor i timmen, enligt kollektivavtal med Byggnads, jag får även semester. Innan hade jag en lägre lön och fick semestertillägg på lönen.

Victor jobbar kvar i byggbranschen, Maria jobbar idag inom hemtjänsten och är medlem i Kommunal. Båda deras namn är fingerade, då de är rädda för repressalier om deras riktiga namn nämns.


Sedan texterna publicerades har Botryggs styrelseordförande och tidigare VD inkommit med ett skriftligt genmäle till tidningen. Du kan läsa det här.