Ingvar Hirdwall Stockholm

Ingvar Hirdwall föddes 1934 i Stockholm. Som femtonåring gick han ut ur folkskolan och arbetade i fem år som elektriker innan han påbörjade studier på teaterhögskolan i Göteborg.
De senaste åren har Hirdwall varit mest känd för karaktären ”Grannen” i Beck-filmerna. Men han hann medverka i över 80 produktioner, i både film och tv-serier.
Ingvar Hirdwall avled 2023.

Bild: TT NYHETSBYRÅN

Stefan Gerhardsson Älvsered

Stefan Gehardsson var ena halvan av Stefan & Krister. I en intervju i Sveriges Radios P 4 Halland berättar han om hur han var utbildad elektriker och hade jobbat som det i sex år när han tillsammans med Krister Classon valde att försöka leva på humorn i stället.

Ingvar Karlsson Säffle

Ingvar Karlsson, tidigare medlem i Sven-Ingvars, var elektrikerlärling på sulfitfabriken i Slottsbron innan musikkarriären tog fart.
” Det var på elverkstaden man experimenterade med lödkolv och rör och till slut hade man färdigställt en gitarrförstärkare, vilken ursprungligen varit en radioapparat av fabrikatet Luxor. Effekten var på imponerande 30 watt” står det i en artikel som publicerades i svenska musiktidningen Now&Then 1992. Artikeln kan även hittas på Blaskoteket.se, där ett stort antal musiktidningar från förr finns samlade.

Bild: Ola Torkelsson/TT

Liam Cunningham Dublin

Liam Cunningham som spelar Davos Seaworth i Game of Thrones. Han föddes I Dublin 1961, lämnade skolan tidigt och blev sedan elektriker. Liam Cunningham levde under den tiden i Zimbawe några år. Där underhöll han teknisk utrustning på en safaripark. Han utbildade även elektriker i landet.

Bild: TT NYHETSBYRÅN

Albert Einstein Ulm, Tyskland

Albert Einstein arbetade med sin pappa och sina farbröder på en liten elfirma i München, som inte blev så framgångsrik utan tvingades lägga ned.

Elvis Presley Tupelo, Mississippi

Elvis Presley började sin karriär som elektrikerlärling.  
Men han hann bara vara det en kort period innan musikkarriären tog över hela hans tillvaro.
”I was training to be an electrician. I suppose I got wired the wrong way round somewhere along the line” ska Elvis ha sagt.

Bild: AP

George Harrisson Liverpool

George Harrison i The Beatles hade en kort karriär i elbranschen innan Beatlestiden. Han ska bland annat ha varit elektrikerlärling på Blacklers Store.
Hans tid som elektriker blev dock inte långvarig, enligt en intervju från 1966, eftersom han hade ”en förmåga att få saker och ting att explodera”.

Bild: Ap

Benjamin Franklin (född i Boston, död i Philadelphia)

Benjamin Franklin tros vara en av de allra första som arbetade som elektriker i hela världen. Han blev sedan som bekant en känd politiker och vetenskapsman. Han gjorde bland annat experimentet med en drake som fångar blixtarnas elektricitet

Alfred Hitchcock (född i London, död i Los Angeles, USA)

Regissören Alfred Hitchcock var en gång elektrikerlärling. Han jobbade som 16-åring på Henley’s som tillverkade elektroniska redskap, enligt Elinstallatören.

Bild: Ap

Stuart Pearce London

Var utbildad elektriker när han skrev på för Nottingham Forest.  Han fick sedan en lång framgångsrik karriär inom engelsk fotboll. Han spelade 78 landskamper för England.
Han har också varit tränare för bland andra Manchester City och det engelska herrlandslaget.
Stuart Pearce har i media uppmärksammat riskerna med asbest eftersom han själv blev exponerad för det under perioden när han som ung jobbade deltid som elektriker.

Bild: Ap


Utöver dessa finns såklart fler kända ex-elektriker – till exempel fotbollsspelaren Glenn Hysén, som spelade i IFK Göteborg och Liverpool och Lech Wałęsa, grundare av den polska fria fackföreningsrörelsen Solidaritet och sedermera president i Polen. Hans Salomonsson var snabb med att påminna oss om den senare. Tack för det!

Källa: Elinstallatören, Tradeskills4u, P 4 Halland, manchestereveningnews, Now&Then, Blaskoteket.se, Daily Mail, Tradeskills4u.co.uk/blog, Filmtopp.se