Det säger Timmy Kantola, produktansvarig hos armaturtillverkaren Westal. I fabriken i Bankeryd, strax nordväst om Jönköping, tillverkas och utvecklas företagets produkter.

I takt med utfasningen av lysrör har behovet ökat för enkla utbyteslösningar.

Nyligen släppte Westal flera olika varianter av utbyteskit, däribland för kök och badrum.

Timmy Kantola, produktansvarig Westal.

– Den här passar till äldre, standard badrumsskåp med T5, T8 och kompaktlysrör. Du plockar ur de gamla detaljerna och ersätter med det här färdiga paketet, säger Timmy Kantola.

Innehåller 650 mm vit aliminiumstomme

Kitet innehåller en 650 mm vit aluminiumstomme som är förberedd för kapning i olika längd, en lika lång kapbar LED-list med snabbkoppling samt ett 24V drivdon.

LED-listen klipps i rätt längd och tejpas på stommen. Övriga detaljer kan antingen skruvas eller fästas med medföljande dubbelhäftande kuddar. Medföljer gör också en etikett som talar om att armaturen blivit förändrad.

En elektronisk modul med anslutna kablar ligger på en fläckig bänkskiva bredvid en vit metallremsa med flera öppningar.
Ett blinkande badrumsskåp kan innebära mer problem än man kan tro.
– För en del fastighetsägare kommer det som lite av en chock, väldigt få har lagt upp ett lager av lampor., säger Timmy Kantola på Westal som skapat nya lösningar.

– Våra produkter är CE-märkta och görs det fackmässigt enligt våra anvisningar så tar vi ansvaret för CE-märkningen av armaturen.

Liknande lösning gäller för utbyteskit till köksfläktar: en plåt med flera vikmöjligheter och en LED-modul, här med inbyggt drivdon.

Marginell ekonomisk skillnad

Men det finns ju LED-lysrör, varför byta hela insatsen?
– LED-lysrör är lite svåra med kompatibiliteten. Inte nödvändigtvis att det funkar mellan de stora märkena (drosslar och rör. Reds. anm.) utan du måste kolla vad som fungerar. Sedan kanske socklarna eller hållarna inte är ok. Exempelvis i köksfläktar kanske de faller isär och då är det svårt att få tag på reservdelar, säger Timmy Kantola som också menar att rent ekonomiskt är skillnaden marginell.

LED-listen för badrumsskåpen har en brinntid på 50 000 timmar (3000K med 75lm/ 25mm).

Även för köksfläktar finns lösningar i form av ett utbyteskit om lampan går sönder. Att byta hela paketet i stället för att jaga reservdelar är kostnadseffektivt, menar Westal som skapat lösningen.    Foto: Jan-Erik Johansson

Fotnot: Se film på https://www.westal.se/sv/kunskap/belysningslosningar/utbyteskit-badrumskap