Sofia Österberg i träningskläder på en snöig veranda

– Många tjejer som tidigare har arbetat som elektriker, men hoppat av på grund av sextrakasserier eller känt sig nedvärderade på grund av sitt kön, har hört av sig till mig och sagt att jag har motiverat dem att gå tillbaka till el-yrket, säger Sofia Österberg.

Som så många andra kvinnliga elektriker utbildade sig Sofia Österberg till elektriker som vuxen. Detta efter många år som sjukgymnast och träningsansvarig på gymkedjan Sats.

– Jag var föräldraledig och det började klia i fingrarna. Jag har alltid gillat att laga och fixa saker, och tänkte att det där med el kan jag ju ingenting om, så det lockade mig.

Vad sa omgivningen om ditt karriärbyte?

– Många var frågande till att jag skulle byta till el-yrket efter fem års högskolestudier till sjukgymnast. Men efter hand tycker de att jag passar att jobba med ett tungt yrke, och att det är häftigt att jag vågade göra något jag inte hade någon kunskap om alls innan. Jag hade knappt hållt i en hammare innan jag sökte utbildningen.

Nolltolerans mot sexuella trakasserier

För tre år sedan började hon som lärling på Lysande lösningar i Stockholm och nu är Sofia Österberg snart tredjeårsmontör.

– Jag har växt otroligt mycket som människa under de här åren, dels med mina nya kunskaper, dels har jag fått mer skinn på näsan. Det hade jag väl i och för sig tidigare också, men det krävs än mer nu, när jag oftast är ensam tjej.

Hur blir du bemött som kvinna i ditt nya yrke?

– I början upplevde jag det som värre, men då var jag lite osäker själv. Jag har upplevt sexuella trakasserier och kommentarer. Män kan viska till varandra, röra sig mot mig bakifrån och sedan skratta, kanske säga saker till varandra på andra språk.

Hur bör man agera som kollega eller arbetsgivare när något sådant händer?

– Man ska ha nolltolerans, visa direkt att ”du får gå hem, det här accepterar inte vi”.

Sofia Österberg arbetar med ett eluttag

Sofia Österberg håller sig uppe med händer och fötter mellan två reglar

Har nytta av träningen i jobbet

Sofia Österberg började sin idrottskarriär med att spela vattenpolo, där hon tävlade på elitnivå. I dag är det alltså hinderbana, OCR, Obstacle Course Racing och Tough viking.

Hon har alltid tränat mycket, i stort sett varje dag sedan hon var 13 år. Numer kör hon oftast varannan dag löpning, varannan dag styrka.

Hon säger att hon har nytta av träningen i sitt jobb som elektriker.

– Oja, det kan ju vara ett tungt yrke, det ska bäras och lyftas upp och hållas i.

– Det händer att manliga kollegor säger att ”det där ska inte du behöva bära”, men så lyfter jag det med en hand, det kan vara lite roligt.

11 000 följare på Tiktok

Förutom jobbet som elektriker och träningen så betyder sociala medier en hel del för Sofia Österberg. För tre år sedan började hon lägga upp träningsbilder och -filmer på instagram under namnet Strong stuff.

För ett år sedan startade hon ett Tiktok-konto med samma namn.

– Där vill jag visa vad jag gör om dagarna, så där blir det mycket el, säger hon.

Sofia Österbergs Tiktok-konto Strong stuff är ett konto som blivit allt populärare. I dag har hon drygt 11 000 följare. Många är kvinnor som inspireras av hennes karriärbyte. 

– Många tjejer som tidigare har arbetat som elektriker, men hoppat av på grund av sextrakasserier eller känt sig nedvärderade på grund av sitt kön, har hört av sig till mig och sagt att jag har motiverat dem att gå tillbaka till el-yrket. Jag har även fått meddelanden från tjejer som berättat att de nu vågar säga ifrån och kräva respekt på sin arbetsplats, och tjejer som berättat att de nu söker till el-utbildningen för att jag har inspirerat dem att bli elektriker.

”Kanske en firma med enbart tjejer”

Har du några tips till den som vill starta ett tik tok-konto?

– Att inte tänka så mycket på vad du tror att andra vill ha, utan göra det du tycker är kul och vill visa upp.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ska fortsätta att utvecklas inom yrket, kanske starta eget. Kanske en firma med enbart tjejer, det vore coolt.

Sofia Österberg

  • Ålder: 31
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Två barn
  • Bakgrund: sjukgymnast, träningsansvarig på Sats
  • Gör: arbetar som elektriker på Lysande lösningar i Lidingö i Stockholm, snart tredjeårsmontör

Större andel kvinnor utbildar sig till elektriker som vuxna

De senaste åren har runt fyra procent av alla elever på gymnasiets el- och energiprogram varit kvinnor. Det visar Skolverkets statistik.

Siffrorna för vuxenutbildningen visar en mer än dubbelt så hög andel: Omkring tio procent av alla elever som läst el- och energiinriktning på vuxenutbildningen har de senaste åren varit kvinnor.

Källa: Skolverket