Alex Larsson, Vigor och Truls Persson och Sammi Andersson i paintballmundering.

Alex Larssons paintball-lag Joy Prime har vunnit allt som går att vinna i Sverige, och i början av september i år knep det svenska U16-landslaget, som han coachar, bronspengen i världsmästerskapet i Frankrike.

Vi är på paintballbanan i Löddeköpinge mellan Lund och Landskrona, banan ligger passande nog på Paintballvägen 1 och är Skånes största bana. Så det är lätt att förstå att just här är paintball en stor sport.

Alex Larsson började med sporten mer seriöst för fyra år sedan, och sedan dess har det bara gått uppför. Hans lag Joy Prime har vunnit allt som går att vinna i Sverige, och i början av september i år knep det svenska U16-landslaget, som han coachar, bronspengen i världsmästerskapet i Frankrike.

”En sport som ger en adrenalinkick”

14-årige Truls Persson och hans bror 16-årige Vigor ingår båda i det svenska U16-landslaget. Att de båda gillar sporten går inte att missa.

– Det är en sport som ger en adrenalinkick. Utanför banan är vi alla vänner, men på banan spelar det ingen roll vem som står där, säger Truls Persson.

Vigor och Truls Persson i paintballkläder inomhus

14-årige Truls Persson och hans bror 16-årige Vigor ingår båda i det svenska U16-landslaget. Att de båda gillar sporten går inte att missa.

Två personer i paintballutsrutning utomhus.

– Det är en sport som ger en adrenalinkick. Utanför banan är vi alla vänner, men på banan spelar det ingen roll vem som står där, säger Truls Persson.

Bröderna förklarar att sporten kräver teknik, kondition och koordination.

– Det handlar mycket om att springa intervaller. Fokusera, vara snabb – men inte bli träffad, förklarar Vigor Persson.

– VM var en upplevelse, man fick se hur sporten fungerar på olika ställen i världen –  för det fungerar inte likadant överallt. På vissa håll får man bara ha fyra magasin, här får vi ha så många vi vill. Så där sitter man mer där bak och håller linan, här attackerar man mer, säger Truls Persson och tillägger:

– Det var sådan kärlek mellan lagen, alla var jättetrevliga.

Till vardags: Elektriker på Elfast i Malmö

Anledningen till att Alex Larsson lockades till sporten var en tillfällighet. När han var 18 följde han med en kompis då dennes pappas företag hade after work med paintball.

Det ledde till att han ville köpa egna prylar, och drogs in i ett av traktens paintball-lag. Sedan var han fast.

Till vardags arbetar han som elektriker på Elfast i Malmö.

– Jag har alltid velat jobba med händerna, jag gillar finlir och el, förklarar han sitt yrkesval.

En person i paintball-utrustning i skogen.

Alla som befinner sig inom spelområdet ska använda en skyddsmask för ansiktet.

En samling paintballutrustning på marken.

Vapnet man använder för att avfyra kulorna med kallas markör. Markören drivs av komprimerad luft. Kulorna är gjorda av ett skal av gelatin och är fyllda med färg. Kulorna är biologiskt nedbrytbara och försvinner efter ett par veckor om de hamnar på marken.

Även fackligt engagerad

Det är inte bara paintballen han engagerar sig i, han är även engagerad i facket. Förutom att vara ungdomsansvarig i VK8 är han klubbordförande på Elfast och ordförande för LO:s regionala ungdomskommitté.

Tidigare har han varit studieansvarig, lärlingsombud och skyddsombud.

Hur kom det sig att du började engagera dig fackligt?

– Marcus Frej (verksamhetsledare för VK8, reds anm.) var klubbordförande när jag jobbade på GC-gruppen. Han tyckte att jag skulle gå en medlemsutbildning, då var jag 19 år. Sedan sa han: ”Men vafan, nu har du ju gått medlemsutbildningen, då kan du ju sitta med i vår styrelse”, och då valdes jag till sekreterare i klubben. Jag har haft fackliga uppdrag sedan dess.

Alex Larsson med sin paintball-utrustning i skogen.
Det är inte bara paintballen som Alex Larsson engagerar sig i, han är även engagerad i facket.

Förutom att vara ungdomsansvarig i VK8 är han klubbordförande på Elfast och ordförande för LO:s regionala ungdomskommitté.

Vill fokusera på ungdomarna i skolan

När vi träffas på paintballbanan i slutet av september går Alex den tvärfackliga utbildningen Ung ledare på Albins folkhögskola i Landskrona.

– Vi pratar bland annat om de frågor som är viktiga för de olika facken. Det jag får veta av mina medlemmar är att de önskar mer ledighet. Sex timmars arbetsdag eller fyra dagars arbetsvecka. Andra fack vill driva sådant som rätt till heltid eller trygga anställningar.

Har du några tankar om hur Elektrikerförbundet bör agera för att öka sitt medlemsantal?

– Engagera ungdomar, vi behöver nytänkande. Jag säger inte att det vi gör nu är fel, men det behövs alltid nya infallsvinklar.

Vigor Persson och Alex Larsson laddar sina markörer.

Vigor Persson och Alex Larsson laddar sina markörer.

Sammi Andersson och bröderna Vigor och Truls Persson bär utrustning utlmhus.

– Alex och vår andre coach Jens betyder så mycket för oss. De är inte bara tränare, utan de är som vår familj, säger bröderna Vigor och Truls Persson.

Hur gör man det?

– Jag har ställt mig den frågan själv många gånger, hur det kom sig att jag blev intresserad och engagerad. I dag tänker många mer på sig själv och tycker att det låter jobbigt att engagera sig fackligt. Men jag tror att vi måste lägga mycket energi på ungdomar innan de blir elektriker, i skolan. Förklara sambandet mellan att vara elektriker och facket. Att vi inte är ett försäkringsbolag utan en medlemsorganisation.

”Inte bara tränare”

När vi lämnar paintballbanan springer Truls Persson efter oss.

– Vi vill bara att ni ska veta att Alex och vår andre coach Jens betyder så mycket för oss. De är inte bara tränare, utan de är som vår familj – skriv det.

Hur funkar paintball?

  • Paintball går ut på att spelare uppdelade i två olika lag ska eliminera spelarna i motståndarlaget genom att träffa dem med paintballkulor.
  • Vanligtvis ska lagen ta sig från sin sida till motståndarlagets sida, för att där hämta en flagga, vilken sedan ska tas till lagets egen sida. Det ger ett poäng.
  • Spelarna skjuter färgkulor mot det andra laget för att försöka markera (träffa) dem. En markerad spelare måste gå av banan.
  • En match är 12 minuter, och flest poäng vinner.
  • I Sverige finns i dag ungefär 20-25 aktiva paintball-lag. Innan corona-pandemin var siffran omkring det dubbla.
  • Vapnet man använder för att avfyra kulorna med kallas markör. Markören drivs av komprimerad luft. Kulorna är gjorda av ett skal av gelatin och är fyllda med färg. Kulorna är biologiskt nedbrytbara och försvinner efter ett par veckor om de hamnar på marken.
  • Alla som befinner sig inom spelområdet ska använda en skyddsmask för ansiktet.

Paintballens historia

Den första paintballutrustningen skapades för skogsindustrin, för att markera träd från distans. De användes även av boskapsfösare för att markera kor.

1976 satt de två vännerna Bob Gurnsey och Charles Gaines och pratade om en resa till Afrika som Gaines nyligen gjort, där hade han bland annat jagat buffel – vilket han hade tyckt var ytterst spännande.

För att återskapa adrenalinkicken han fick av buffeljakten började de komma på idéer till en lek där man skulle förfölja och jaga varandra. Valet av vapen föll på paintball-markören.

Den 27 juni 1981 startades den första paintballmatchen. Totalt var det tolv personer som tävlade mot varandra, däribland journalister från tidningarna Sports Illustrated och Sports Afield.

De spelade Capture the flag i en skog. Spelet kallades då för Survival. En artikel publicerades senare i tidningen Sports Illustrated. 

Källa: Paintball_info