Minns du vad som hände i Elektrikern 2020?
Det har varit ett speciellt år, med både avtalsrörelse, las-förhandlingar och en pandemi som dragit in över världen med full kraft. Men kommer du ihåg allt annat som också har hänt under 2020?
Här ett litet axplock till minne av året som gått i Elektrikern!
Nummer 1
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) I årets första nummer granskade vi de domar som fallit enligt Elsäkerhetslagen och polisens kunskap om densamma. Granskningen visade att endast två domar fallit, samt att polisens kunskap om Elsäkerhetslagen är mycket bristfällig.
Vi skrev även om valet till ny förste vice ordförande i Elektrikerförbundet. Valet stod mellan förbundets tidigare arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, och El-ettans vk-ledare, Louise Olsson.
Med röstsiffrorna 34-31 vann Louise Olsson omröstningen. Vid samma tillfälle valdes även Mikael Pettersson, som ende nominerade, till ny förhandlingschef efter Urban Pettersson.
Tidningen träffade även tre av förbundets tidigare förhandlingschefer: Staffan Holmertz, Ronny Wenngren och Urban Pettersson, för att få deras berättelser om historiska avtalsrörelser.
Nummer 2
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) I detta nummer kunde vi berätta om det pensionsprojekt som förbundsombudsman Michael Bentin arbetat med under ett års tid. Projektet visar tydligt att många arbetsgivare missar, medvetet eller omedvetet, att betala in den extrapension som de anställda under Installations- och Kraftverksavtalet har rätt till.
Under året hade projektet hittat lönesummor på 450 miljoner kronor som inte redovisats korrekt. Efter uppmaning från facket har därefter 4,5 miljoner kronor satts in på medlemmarnas pensionskonton.
Vi rapporterade även om det varsel som Elektrikerförbundet lagt mot företaget Svea Renewable Solar AB efter att förhandlingar om att teckna kollektivavtal strandat.
Fem dagar efter varslet meddelades att ett kollektivavtal tecknats mellan fack och företag.
Tidningen träffade även Ghassan Safadi, elektriker från Syrien, som startat om i Sverige. I Syrien hade han ett eget företag, Alsafadi for electrical works, med 16 anställda.
När kriget kom flydde han till Sverige med sin familj. I dag arbetar han som elektriker på Lundgrens Els Vikbolandsavdelning.
Nummer 3
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) I nr 3 av Elektrikern detta år stod det klart att coronapandemin drabbat världen, och Sverige, och med det de pågående avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal. Vi rapporterade att förhandlingarna stoppades, och sköts upp till hösten.
Tidningen träffade även brandutredaren David Widlund som slaktade gamla elbrandsmyter. Han berättade bland annat att få bränder orsakas av kaffebryggare, övertäckta element och fläktar, tv-apparater och kortslutningar.
De riktiga brandfarorna är istället elcentraler och glapp-kontakter.
På Midroc Electro i Hofors träffade vi 21-åriga Julia Karlsson, som förberedde sig för att ta över ordförandeposten i klubben på företaget.
– Jag har alltid varit intresserad. Jag vill ju veta mina rättigheter och skyldigheter. Jag har gått på många träffar med Elqvinnorna, och där har jag fått lära mig mycket om facket, säger hon under besöket.
Nummer 4
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) För Elektrikernas skyddsombud är den rådande Corona-pandemin en stor utmaning. Medborgarna uppmanas hålla avstånd, vara noga med hygienen och arbeta hemifrån. Uppmaningar som i byggbranschen ofta är omöjliga att efterleva.
Tidningen träffar ett av Elektrikernas alla skyddsombud: Lennart Fogeby, huvudskyddsombud på Assemblin Solna.
– Man säger ”jobba hemifrån om ni kan”, och det är ju lätt att säga, men blir lite knepigt för oss. Hela samhället stängs ned, men byggena ska fortgå som vanligt, säger han när vi ses i etableringen utanför Nya Karolinska i Solna.
Vi träffar även arbetslaget från Assemblin Karlstad som färdigställer den nya gymnasieskolan i Kristinehamn.
– Vill man vara med och påverka så måste man engagera sig och jag är ju inte ensam, utan tar hjälp av kollegorna, säger Alexander Karlsson, nyvald ordförande i klubben på Assemblin Karlstad.
Nummer 5
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) Den långa och utdragna processen mellan Elektrikerförbundet och Stanley Security om de anställdas tjänstepension fick äntligen ett slut. En förlikning kom till stånd som bland annat innebar att alla anställda under
Elektrikernas avtal får en extrapension på 1,075 procent från och med 2020. Därutöver fick alla som var medlemmar i Elektrikerförbundet vid förlikningstillfället ett engångsbelopp på 1000 kronor.
Vi skrev även om att Elektrikerförbundet stämmer ett sjukhus i Mellansverige för diskriminering.
Anledningen är att en medlem som bytt juridiskt kön inte fick lov att använda omklädningsrummet för kvinnor, trots att hon tidigare kommit överens med sin chef om detta.
Nummer 6
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) I en intervju med Elektrikern säger energiminister Anders Ygeman att de branschmöten han initierat för att komma tillrätta med de allvarliga arbetsplatsolyckorna i el-branschen har gett konkreta resultat.
– För första gången, mig veterligen någonsin, har ett företag vunnit en stor upphandling på bättre arbetsmiljöarbete, säger energiministern i vår intervju.
Den upphandling han hänvisar till är upphandlingen av utförandeentreprenör av en 400 kV-ledning i Hurva-Sege som Linjemontage i Grästorp AB vann trots att deras bud var högre än konkurrentens. Totalt handlade det om ett avtal värt över 400 miljoner kronor.
Tidningen lyfter frågan om prispressen i offentliga upphandlingar. Det offentliga bör tänka efter i kravställningen i sina upphandlingar, menar David Aura, verksamhetsledare för VK21, som i sin verksamhetsberättelse lyfter just frågan om offentliga upphandlingar.
– Det bör inte bara handla om lägsta pris, utan även ställas allmännyttiga krav som kan vara till nytta för regionerna och kommunerna som gör upphandlingarna, säger han.
I Sundsvall träffade vi Håkan Olsson, som arbetat som elektriker i 47 år. Hans axlar gör ont, smärtan gör att han inte kan sova. Ett helt yrkesliv med tunga lyft och arbetsmoment med armarna ovanför axelhöjd har slitit på kroppen, på nacken, på axlarna.
Och just yrken där arbete ofta utförs med armarna över axelhöjd är en riskfaktor för att skadas i axlar och nacke. Det berättar ergonom Stefan Oliv för tidningen.
– Jag skulle önska att man organiserade arbetet på så sätt att det varierades, säger han.
Nummer 7
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) Samtidigt som Eitech varslar personal runt om i landet hyr de via sina övriga verksamheter in arbetskraft från utomstående företag. Inte minst utländsk sådan. En moralisk katastrof menar Elektrikernas ombudsman Martin Bengtsson i Göteborg.
– Jag tror det handlar om ekonomi, att de inte följer ingångna överenskommelser. Det kan ju omöjligt vara billigare att flyga in elektriker från andra länder upp till Norrland som ska jobba där med samma villkor som att köra upp sin egen personal från Göteborg, eller var det nu är i Sverige. Men det kan ju inte jag bevisa, säger han.
I Falun träffar tidningen Mahdi Khavari, som just gått ut el- och energiprogrammet i Borlänge.
Mahdi kom till Sverige från Afghanistan 2015, när han var 14 år. Nu riskerar han utvisning om han inte får ett fast jobb senast i december i år.
Nummer 8
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) Detta nummer handlar mycket om den konflikt som utspelade sig i Göteborg i september i år.
Elektrikerförbundet varslade larmföretaget Hometec Security Gbg om arbetsnedläggelse och blockad. Detta med anledning av att förhandlingar med företaget om att teckna kollektivavtal med förbundet varit resultatlösa.
Efter varsel om sympatistrejk vid bland annat Öresundsbron tecknade företaget sent på kvällen den 23 september ett hängavtal med förbundet.
En stridsfråga handlade om att företaget under sommaren tecknat avtal med Unionen, ett avtal som Elektrikerförbundet menar inte är tillämpligt på larmteknikernas arbetsuppgifter.
”Det handlar om tjänstemannatjänster”, säger Unionens ombudsman Jimmi Hall till tidningen. Trots att avtal till slut tecknats mellan företaget och Elektrikerförbundet menar Unionen att deras avtal fortsatt kommer att tillämpas för installatörerna på företaget.
Förbundets arbetsmiljöresurs, Sven Höckert, varnar tidningens läsare för extragolv i företagsbilarna. Golven kan skapa en allvarlig risk för föraren vid påkörning bakifrån.
Sven Höckert beskriver olyckor där förbundets medlemmar varit inblandade, där golven har tryckts in genom mellanväggen och träffat föraren i ländryggen med i vissa fall allvarliga skador.
Nummer 9
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) Ett år efter den polisanmälan som El-ettans regionala skyddsombud Claes Thim gjorde om olaglig elinstallation vid ett bygge i Huddinge har fortfarande inget hänt.
Först tappade polisen bort anmälan, sedan byttes den polis som skötte ärendet ut, och Claes Thim förhördes ytterligare en gång av polisen i slutet av oktober i år. Tio månader efter anmälan.
– Det är ju lite svårt att minnas nästan ett år efter säger Claes Thim till tidningen.
När tidningen kontaktar den ansvarige förundersökningsledaren, åklagare Axel Christensson vid Södertörns åklagarkammare säger han att han har vidtagit utredningsåtgärder, det vill säga att polisen återigen förhört Claes Thim om hans anmälan.
– Vi har försökt att komplettera bilden av vad det här anmälda brottet ska ha bestått i. Hur vi ska hantera den här komplexa frågeställningen, säger han till tidningen.
I Haninge träffar tidningen Assemblin Solnas klubbordförande Pierre Håkansson. Han visar oss hur lerduveskytte går till. På fritiden tävlar Pierre Håkansson i skytte, han är bland annat en återkommande medlem i skyttelandslaget.
– Skyttet är en enorm koncentrationssport, när du koncentrerar dig så blir det tyst runt dig, allt rör sig sakta och du ser allt väldigt skarpt. Det ger en sinnesfrid, säger han.
Nummer 10
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf) I detta nummer träffar vi Alice, som diskriminerades på sitt jobb på Södersjukhuset och som tidigare under året fick hjälp av Elektrikerförbundet med en stämning.
Nu har en förlikning nåtts, och Alice känner att hon får upprättelse.
Det här numret handlar även om förbundets olika nya avtal, som efter den uppskjutna avtalsrörelsen slutligen börjar bli klara ett efter ett.
Vi lyfter dessutom ett annat problem som uppkommit till följd av coronapandemin: Lärlingskrisen. Det har blivit väldigt svårt för nya elektriker att hitta lärlings- och praktikplatser.
Olika arbetsgivare berättar hur de väljer ut lärlingar, och Elektrikernas andre vice ordförande Pontus Boström rekommenderar nyexade elektriker utan lärlingsplats att hoppa på en vidareutbildning för att ”övervintra” krisen.
Vi tar oss sedan till Gävle, där elektrikern Patrik Jansson har ett viktigt hedersuppdrag: Att installera belysningen i julgranen på Stortorget.
– Jag får uppdraget för att jag kan det. Jag är inte höjdrädd och har bra kontakt med alla inblandade, säger han.