– Vi kan konstatera att företaget inte vill teckna avtal. Och då vidtar vi de här åtgärderna. För att upprätthålla den svenska modellen och för att våra medlemmar som arbetar i företaget ska ha schyssta villkor, säger Petter Johansson, centralombudsman vid det svenska Elektrikerförbundet.

Vi tycker det är viktigt att våra medlemmar ska få sådant som en schysst pension, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, övertidsersättning och inflytande i verksamheten, sådant som ingår i ett kollektivavtal.

Petter Johansson

Svea Solar startade 2014 och har vuxit snabbt. Enligt sajten allabolag.se hade företaget 83 anställda i december 2018. Varav alltså flertalet är installationselektriker. Och man vill anställa fler. I skrivande stund söker företaget bland annat installationselektriker i Mariestad, Stockholm och Göteborg.  

Så sent som förra sommaren rapporterade möbelföretaget Ikea att de skulle börja sälja solceller till det svenska folket. Och detta genom ett samarbete med solcellsinstallatörsföretaget Svea Solar.

Två personer skakar hand

Avtal tecknat – Elektrikernas varsel dras tillbaka

Nyheter

– Det kan vara hänt att tekniken är ny och att företaget är nytt, men det är viktigt att säga att branschen är inte ny. Det är fortfarande installationsbranschen, säger Petter Johansson och fortsätter:

– Vi tycker det är viktigt att våra medlemmar ska få sådant som en schysst pension, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, övertidsersättning och inflytande i verksamheten, sådant som ingår i ett kollektivavtal.

Petter Johansson lyfter även vikten av schysst konkurrens i branschen.

Det är oerhört viktigt att vi nu varslar mot det här företaget som annars snedvrider konkurrensen.

Petter Johansson

– För att de företag i branschen som faktiskt tecknar avtal och ger sina anställda schyssta villkor ska kunna konkurrera på lika villkor, så är det oerhört viktigt att vi nu varslar mot det här företaget som annars snedvrider konkurrensen.

Då Svea Renewable Solar AB inte vill teckna avtal med Elektrikerna varslar förbundet därför om blockad och total arbetsnedläggelse vid bolagets all verksamhet. Samtidigt förklaras allt arbete i blockad, vilket innebär att ingen tillåts att utföra blockerat arbete eller på något sätt befatta sig med företagets verksamhet, råvaror, produkter med mera vare sig det sker inom eller utanför företaget. Blockerat arbete får dock övertas av företag som är bundet av Kraftverks- eller Installationsavtalet.

Stridsåtgärderna träder i kraft den 26 februari 2020 klockan 05:00.