Antalet lärlingsanställningar har minskat drastiskt under 2020 jämfört med åren innan. Att anledningen är en pågående virus-pandemi är ingen avancerad gissning.  

En lärling och en lärare arbetar med sladdar i en vägg. Över bilden är monterat en växlande diagramkurva, illustrationer av covid-19 och porträttbilder av Peter Wesström och Pär Hallström

Lärlingskrisen

Corona-brist på lärlings­platser: ”Tappade platser över en natt”

Reportage

Pontus Boström är andre vice ordförande för Elektrikerförbundet. Han lyfter osäkerheten som den rådande pandemisituationen innebär. 

– Vi har inte haft någon sådan här pandemi tidigare, så det finns säkert en väldigt stor osäkerhet i företagen, och just osäkerhet brukar vara det sämsta för att fatta beslut i ett företag. 

– Det är vad som nu syns i statistiken. Många företag som kanske hade ett behov att anställa lärlingar har inte gjort det nu.

Samtidigt vill Pontus Boström lyfta ett längre perspektiv. 

– Det går i perioder. Om vi ser från finanskrisen, 2008-2009, så har vi haft en tillväxt, en väldigt lång period där elteknikbranschen har vuxit. Antalet anställda har vuxit kraftigt under den här perioden.

Det kan till exempel handla om teknikutbildningar på yrkeshögskolan, inriktning mot solcellsutbildningar, programmering, industri eller energiområdet.

Pontus Boström, andre vice ordförande Elektrikerna

Han tar sin egen situation som nyexaminerad från elprogrammet som exempel. 

En ung person i skyddshjälm mäter spänning med ett verktyg. Foton på Eva Adermark och Peter Bengtsson är monterade över.

Lärlingskrisen

Så väljer före­tagen lär­lingar: ”Vissa grund­be­teen­den tror jag är viktigt”

Nyheter

– Jag gick ut 1982, fick jobb ganska direkt och jobbade över sommaren, men det blev sämre under hösten. Då hade jag sökt en kompletterande utbildning, så jag tog tjänstledigt och läste ett ytterligare år och liksom övervintrade, därefter blev det lite enklare. Det är lite så jag känner i dag. 

Är det ett tips till den som har svårt att finna en lärlingsplats?

– Ja. Vi försöker peka på olika former av utbildningar som nyutexaminerade som söker en lärlingsplats kan välja att hoppa på, att de övervintrar en period, för det här kommer inte att hålla på i en evighet, säger Pontus Boström och fortsätter:

– Det kan till exempel handla om teknikutbildningar på yrkeshögskolan, inriktning mot solcellsutbildningar, programmering, industri eller energiområdet. Att du jobbar med dina kunskaper så att du behåller och utvecklar din kompetens. Jag tror det är först 2022 det vänder. Det kommer nog att råda ett oförändrat läge 2021.

Antal Yrkesintroduktionsanställningar under avtalsområdet IN och SEF:

  • 2014              197
  • 2015              438
  • 2016              428
  • 2017              385
  • 2018              351
  • 2019              298
  • 2020              162

Källa: Arbetsförmedlingen

Pontus Boström tillägger dock att behoven av utbildade elektriker fortsatt är stora. 

Amanda Rafter Ekenman

Lärlingskrisen

”En osäkerhet om man kommer kunna behålla sina lärlingar”

Nyheter

– Dels handlar det om det som ska göra dagligdags, dels handlar det om omställningen på energiområdet, som solenergi och elbilar. Och därutöver alla mätarbyten som nu ska ske runt om i landet, säger han och fortsätter:

– Jag gissar att alla som kommer att byta mätare inte är elektriker i grunden, men den som är utbildad elektriker bör ha ett försprång, för den personen har ju redan den utbildning som krävs för arbetet. 

Bashir står framför ett räcke utomhus

Asylrätt, migration och gymnasielagen

Bashir söker lärlingsplats med ljus och lykta

Insänt

Vad skulle du önska från branschen?

– Vi skulle kunna jobba mer med yrkesintroduktionsanställningarna. Under högkonjunkturen så gissar jag att många företag har missat den här möjligheten. Det är ett stöd vi måste marknadsföra, med det här stödet tar inte företagen hela risken som det innebär att anställa en person. Det är en vinna-vinna situation för både företag och samhälle. 

Detta är yrkesintroduktionsanställning:

Sedan 2014 finns yrkesintroduktionsanställning, ett anställningsstöd som arbetsgivare kan söka för en inte än anställd lärling.

Det krävs att företaget har ett kollektivavtal där parterna kommit överens om yrkesintroduktion, något som finns i Installationsavtalet. 

Den som omfattas av en yrkesintroduktionsanställning ska vara under 25 år och ha en godkänd och avslutad elutbildning. 

Det är viktigt att stödet söks innan personen anställs. 

Ersättning kan betalas ut som längst under 12 månader.