Vad tycker du har varit roligast i utbildningen som elinstallatör?

Det bästa har varit att labba och se hur det vi lär oss i teorin också fungerar i praktiken. Känslan av att göra jobbet på riktigt har såklart varit de roligaste delarna av utbildningen. Jag ser verkligen fram emot att bli lärling och jobba på riktigt.

På grund av corona kunde skolan inte få fram praktikplatser såsom är brukligt. Bashir har ringt och mailat själv till väldigt många företag, men utan nätverk är det svårt att få napp.

Istället för praktik har han och flera andra gjort praktik på skolan. Oron är stor att inte hitta ett jobb. Eftersom Bashir har uppehållstillstånd genom den så kallade nya gymnasielagen måste han ha ett tillsvidarejobb innan sommaren för att inte bli utvisad.

Det kan vara vilket jobb som helst. Bashir har till exempel tagit truckkort och kan tänka sig ett jobb som lagerarbetare.

Jag längtar efter att vakna och tänka på att det är en ny vanlig dag på jobbet, istället för att vakna med den ständiga oron över att inte få stanna i Sverige.

Bashir kom till Sverige som asylsökande 2015 och eftersom väntetiden hos Migrationsverket var extremt lång för denna grupp, fyllde han 18 år innan de fattade sitt beslut.

Därför bedömdes han som vuxen och fick avslag på sin asylansökan. Gymnasielagen har gett Bashir möjlighet att gå klart gymnasiet och nu är examen inte långt borta.

Var ser du dig om ett år?

– Det är knepigt att prata om, för såklart finns det en massa oro och rädsla vad som händer om jag inte får jobb. Men bra dagar ser jag mig ute med jobbarkompisarna. Jag använder allt jag lärt mig i skolan och jag lär mig nya saker. Jag längtar efter att vakna och tänka på att det är en ny vanlig dag på jobbet, istället för att vakna med den ständiga oron över att inte få stanna i Sverige.

Men Bashir vill inte att någon ska ge honom ett jobb för att de tycker synd om honom.

– Jag är bra på det jag gör, jag är lättlärd och vill göra ett bra jobb. Den som anställer mig får en medarbetare som arbetar hårt och är noggrann. Det är viktigt för mig att jobba på ett företag som har ett bra lärlingsprogram, där jag kan utvecklas och må bra på jobbet.

Min förhoppning är såklart att företag som läser detta blir intresserade, och att någon kan erbjuda mig en lärlingsplats.

Vad gör du när du inte pluggar?

– På helgerna jobbar jag som personlig assistent åt en autistisk man. Jag hjälper honom med det mesta i hans vardag, allt från vardagliga rutiner till personlig hygien och att hitta på roliga saker. Vi åker buss, handlar frukt och hänger med varandra. Haha, det finns ju likheter mellan att jobba som personlig assistent och som elektriker. Det kräver bra kontakt! Jag har lyckats bra som personlig assistent, och jag ser fram emot att bli en bra elektriker också.

– Jag har också timanställning på McDonalds, men på grund av corona är det svårt att få tillsvidareanställning där just nu.

Så vad händer nu?

– Utan praktikplats är ju utmaningen att hitta en lärlingsplats stor. Praktiken handlar ju om att få kontakter ute i arbetslivet. Så min förhoppning är såklart att företag som läser detta blir intresserade, och att någon kan erbjuda mig en lärlingsplats när jag slutar skolan vid jul!

Skrivet av Emrika Larsson, civilperson engagerad för ensamkommande ungdomar

Redaktionen har kontaktuppgifter till Bashir