Peter Bengtsson är vd för MSI, Motala Ströms Installations AB, med omkring 80 anställda, varav dryga 40 är elektriker. 

En lärling och en lärare arbetar med sladdar i en vägg. Över bilden är monterat en växlande diagramkurva, illustrationer av covid-19 och porträttbilder av Peter Wesström och Pär Hallström

Lärlingskrisen

Corona-brist på lärlings­platser: ”Tappade platser över en natt”

Reportage

– Jag tror att vi måste jobba mycket, mycket mer med att ta ansvar i branschen och plocka in lärlingar. För generellt så skulle jag säga att branschen inte är bra på det. Alla skriker och gapar över att de vill ha färdigutbildade, självgående elektriker, men hur ska de bli det om vi inte plockar in dem?, säger han.

Hittills i år har bolaget tagit in tre elektrikerlärlingar. Det är ungefär lika många som bolaget brukar ta in.

Corona-pandemin har än så länge inte slagit till mot bolagets verksamhet, men det är något Peter Bengtsson tror kommer att ske inom en nära framtid. 

– Vi ser att efter nyår så kommer det definitivt att bli jobbigt för oss. Vi har klarat oss på befintliga projekt, men nu börjar de ebba ut. Vi får hem en del folk till jul, och vi vet inte riktigt vart vi ska göra av dem efter ledigheten. 

Peter Bengtsson vid ett skrivbord

Det kan handla om en genuin känsla att det här är en människa som vill jobba, kontra dem som man känner inte vill jobba, inte vill vara här. De som beter sig som de fortfarande är hemma och spelar tv-spel.

Peter Bengtsson, vd för MSI, Motala Ströms Installations AB

Peter Bengtsson lyfter ETG-konceptet, att den elev som går ut med godkänt resultat från ETG:s gymnasieutbildningar direkt kan anställas som förstaårsmontör.  

Pontus Boström vid en bilväg i stadsmiljö

Lärlingskrisen

Rådet till nyexade elektriker: Plugga vidare och över­vintra pan­de­min

Intervju

– Vi har Östergötlands första ETG-skola i Motala, och dem jobbar vi väldigt tajt med. Jag har även varit med och startat upp det branschråd vi har. Vi hjälps åt alla i det här branschrådet med att ta in praktikanter. Men vi tar in absolut mest.

– Men det kan även dyka upp någon lärling som inte praktiserat hos oss. 

Vad har du för tips till den som söker en lärlingsplats?

– Engagemang. Jag är idrottsskolad och tittar väldigt mycket på personlighet. Jag tittar inte vansinnigt mycket på kompetens, utan mer handlag och personlighet.

Ungdomarna i dag kollar mycket mer på vad de får förutom lön. Är det några sköna människor här att hänga med?

Peter Bengtsson, vd för MSI, Motala Ströms Installations AB

– Det handlar om att rekrytera folk som trivs tillsammans. Vissa skillnader ska det vara, men vissa grundbeteenden tror jag är viktigt när man ska jobba ihop, så man trivs ihop. 

Vad kan det vara för grundbeteenden? 

Amanda Rafter Ekenman

Lärlingskrisen

”En osäkerhet om man kommer kunna behålla sina lärlingar”

Nyheter

– Det kan handla om en genuin känsla att det här är en människa som vill jobba, kontra dem som man känner inte vill jobba, inte vill vara här. De som beter sig som de fortfarande är hemma och spelar tv-spel.

Peter Bengtsson säger att hans företag under alla år har verkat för att de anställda ska trivas på jobbet. 

– Vi jobbar mycket med de mjuka värdena, det kanske inte alltid är lönen som är det viktigaste, utan att man trivs tillsammans. Det är vad jag tror är det absolut viktigaste för att behålla personal. Vi har varit väldigt tydliga med att vi kanske inte är det företag som betalar allra högst, vi ska såklart ha en bra lön även här, men vi kommer inte att kunna betala mest.

– Nu har vi märkt att även övriga företag har börjat ta efter detta. Ungdomarna i dag kollar mycket mer på vad de får förutom lön. Är det några sköna människor här att hänga med? Man vill trivas även på arbetet och man är mer flyttbenägen om man inte trivs. 

Peter Bengtssons tips till den som söker lärlingsanställning:

En grön ikon med en bok på

– Engagemang, det är det absolut viktigaste. De flesta kan lära sig yrket, bara de vill.

– Visa att du vill och är intresserad.

– Sätt dig inte ned på stolen med telefonen det första du gör. 

– Fråga om det är något du kan göra eller ta eget initiativ genom att plocka undan det som behövs.

Bild: Colourbox


Eva Adermark är HR-ansvarig vid RA-gruppen, en koncern med huvudkontor i Västerås och omkring 100 anställda. 

Hittills har RA Gruppen klarat sig relativt väl Corona-pandemin till trots, även om en större eftertänksamhet gäller generellt.

En tecknad person med en blixt på tröjan, bland flera olika elektriker-verktyg

Verktygslådan

Lärlingsplats – så här funkar det!

Så funkar det

Eva Adermark säger att den rådande pandemin har inneburit att företaget är relativt återhållsamma med såväl praktikanter som lärlingar.

– Det har varit svårt att se hur samhället kommer att påverkas av det här och vi vill inte ta in praktikanter och lärlingar när vi kanske inte har tillräckligt med jobb för dem att lära sig. För det är ju det som praktik och lärlingsanställning går ut på, att de ska lära sig. 

Hittills i år har koncernen anställt fem lärlingar. Eva Adermark är noga med att påpeka att det oftast är redan på praktikantstadiet som en relation skapas mellan den som sedan ska bli lärling och företag.

– I dag säger avtalet att vi måste tillsvidareanställa en lärling från första dagen, vilket gör att vi försöker jobba redan från praktikstadiet. För vi har ingen aning annars om det finns potential för personen i elteknikbranschen.

Eva Adermark

När man väl kommer till oss är det viktigt att man tar för sig, och inte, som är ganska vanligt i dag, blir sittande utan att fråga eller ta egna initiativ och sätter sig med sin telefon istället.

Eva Adermark, HR-ansvarig vid RA-gruppen

Eva Adermark berättar att hon vanligtvis är ute på skolor och pratar med elever och berättar om företaget.

– Sedan tar vi in de praktikanter vi har möjlighet att ta in, därefter gör vi en utvärdering. De som har färdigheten för att kunna fortsätta inom yrket, de erbjuder vi en lärlingsplats och en tillsvidareanställning. Men det är lika viktigt åt andra hållet, att personen trivs med oss. 

Vad avgör om ni anställer en lärling?

– Jag tittar främst på personligheten. I det stadiet är ju personen precis i början av sin yrkeskarriär och har inte så mycket att visa upp än. Det är ju tänkt att man ska lära sig, och då är det otroligt viktigt att man som person visar att man vill lära sig, att man har en approach att ”jag kan inte än, men jag vill”. Och när man väl kommer till oss är det viktigt att man tar för sig, och inte, som är ganska vanligt i dag, blir sittande utan att fråga eller ta egna initiativ och sätter sig med sin telefon istället. 

Är det en trend du ser?

– Ja, det är absolut en trend. Att man är mindre företagsam. Jag vill såklart inte dra alla över en kam, men det verkar vara så lätt att falla tillbaka till ”jag vet inte vad jag ska göra, så jag tar upp min telefon”. Även om det inte är så, så blir intrycket att ”jag är inte intresserad”. Det är absolut en trend. 

Eva Adermarks tips till den som söker lärlingsanställning:

En grön ikon med en bok på

– Lägg ifrån dig telefonen, visa att du är där för att lära dig någonting. 

– Kom i tid! 

– Även om du inte gjort praktik på det företag du vill arbeta på, försök att komma förbi och presentera dig.

– Det har hänt att personer som vi inte träffat tidigare har ringt på och sökt lärlingsplats och gett ett jättebra första intryck. Och ger man ett piggt intryck så säger ju det väldigt mycket mer än bara ett ansökningsbrev. 

Bild: Colourbox