Lennart Fogeby på bygget i Solna

– Det är först när man börjar fundera som det går upp för en hur mycket det brister egentligen, säger Lennart Fogeby, huvudskyddsombud på Assemblin Solna.

Vi sitter i etableringen utanför Nya Karolinska i Solna. Här samlas montörerna som arbetar med att färdigställa det nya ögonsjukhuset, där Assemblin Solna har installationsuppdraget.

Förutom Lennart Fogeby arbetar här dryga 20-talet montörer. 

– Det fortsätter precis som vanligt i byggsvängen. Det finns inte ens ett anslag om smittorisker på det här jobbet. Vi märker av det i samhället, men inte på jobbet, säger montören Micke Holm. 

De som har satt de här reglerna jobbar inte i byggbodar. Deras verklighetsuppfattning är inte densamma som vår.

Simon Johansson, montör Assemblin

– Det är mindre folk på bussen hit, det är vad man märker. Men ingen skillnad här på bygget, säger Anders Emtemo.

Skyddsombudens gröna märke

Striden om skyddsombuden

Förslag om skydds­ombud stoppades av höger­partierna

Nyheter

– Det är mycket som låter bra, men som inte fungerar här. Till exempel det här med att vi ska hålla två meters avstånd till varandra. Något som är helt omöjligt, eftersom vi bara har 60 centimeters utrymme per person när vi ska byta om. De som har satt de här reglerna jobbar inte i byggbodar, de kan nog jobba hemifrån. Deras verklighetsuppfattning är inte densamma som vår, säger Simon Johansson. 

– I byggbranschen gör vi som vi alltid har gjort, man vill inte se att det går att göra saker på andra sätt. Det är byggbranschen i ett nötskal. Väldigt lite har förändrats, säger Lasse Sundbom, ledande montör. 

För Lennart Fogeby är den rådande situationen en utmaning. Som huvudskyddsombud för filialen i Solna har han fått sätta sig in i råd och riktlinjer från förbundet, arbetsgivaren och myndigheter. 

Lennart Fogeby på bygget i Solna

Hela samhället stängs ned, men byggena ska fortgå som vanligt.

Lennart Fogeby, huvudskyddsombud på Assemblin Solna

– Det är ju så nytt, man vet ju egentligen inte hur man ska förhålla sig till detta på plats. Man säger ”jobba hemifrån om ni kan”, och det är ju lätt att säga, men det blir ju lite knepigt för oss. Hela samhället stängs ned, men byggena ska fortgå som vanligt, säger han. 

En domarklubba och en alfara-skylt över en bild på en hand som sågar i en kabel.

Elsäkerhet och elfaror

Brott mot ellagen utreds sällan – polisens kun­skap bris­ter

Granskning

Det var en ganska lång startsträcka innan smittorisken för det nya viruset togs på tillräckligt allvar, menar Lennart Fogeby.

Men för 14 dagar sedan genomförde skyddsorganisationen, Lennart och de övriga sju skyddsombuden, en riskanalys med tanke på smittorisken. 

– Reaktionen har väl varit likvärdig från arbetsgivare och arbetstagare: Saktfärdig. Men det är först när man börjar fundera som det går upp för en hur mycket det brister egentligen. I det här projektet kan vi ta hissarna som exempel. Det är 13 våningar och det kan stå sex personer i hissen, och så kliver det in ytterligare två, utan att man reflekterar på att hålla avstånd. Det går ju inte heller att hålla avstånd då. 

Lennart Fogeby på bygget i Solna

Reaktionen har väl varit likvärdig från arbetsgivare och arbetstagare: Saktfärdig.

Lennart Fogeby, huvudskyddsombud på Assemblin Solna

– Och om vi ska hålla avstånd så kommer bygget att ta längre tid. Det borde man ha med i beräkningen. Nu har man flyttat fram slutdatumet med tre veckor, men om det beror på Covid-19 låter jag vara osagt. 

En person arbetar med sladdar i ett elskåp.

Skyddsstoppen ökar – elbranschen toppar listan

Nyheter

I den kortare versionen av riskanalysen kräver skyddsombuden en handfull åtgärder att sjösättas på en gång.

Det handlar om sådant som utökad städning, bättre information ute på byggena och att riskgrupper får möjlighet att byta arbetsställe till projekt där det finns möjlighet till sådant som att parkera bilen, och där färre personer arbetar samtidigt. 

Har ni fått gehör från arbetsgivaren?

– Ja. De har gått med på vår lista, men därifrån till action tar det tid. För det här projektet skulle jag önska sådant som att det fanns anslag uppsatta, att det får vara max fyra personer i hissen, att det finns handsprit tillgänglig ute på projektet och att vi får ett kvitto på att de städas mer. 

Gruppbild framför en byggnad

Lars Sundbom, Anders Emtemo och Simon Johansson.

Fyra personer i arbetskläder i ett personalkök

Micke Holm, Anders Emtemo, Simon Johansson och Lars Sundbom.

– Men när det är så här stora företag så tar det väldigt lång tid. Det är en sådan stor apparat, och sådant som städning sköter ju byggaren vanligtvis. 

På bygget av det nya ögonsjukhuset har sjukskrivningarna, precis som i övriga samhället, ökat den senaste tiden.  

– Alla ska ju vara hemma som har symptom, och det är klart att det påverkar bygget, nu när vi är precis vid färdigställandet, och det tycker jag väl inte att man har tagit höjd för från beställarsidan. I dag är sex man sjuka av de totalt 17-18 stycken som skulle varit på plats. 

Lennart Fogeby

  • Ålder: 62
  • Bor: Järfälla
  • Familj: Fru och två barn.
    ”Jag avrådde barnen från att bli elektriker, då var det inte så bra betalt. Det har blivit bättre sedan dess.”
  • Bakgrund: ”Jag var i valet och kvalet om jag skulle blir bilmekaniker eller elektriker. Jag praoade på Ford i Barkaby, och killarna där sa att ’nej bli fan inte bilmek, det är så dåligt betalt.’ Så då var det bara elektriker kvar. Både brorsan och morbror var elektriker.”
  • Arbetat som elektriker: Sedan 1975.
    ”Jag var några år på en liten firma i Jakobsberg. Där fick vi hålla på med allt mellan himmel och jord, det var väldigt lärorikt, och det lade grunden till den kunskap jag har i dag.”
  • Tidigare arbetsplatser: Arbetat på bland annat Vanadis el, AEG, Stenbergs el och Assemblin. 
  • Fritid: Motorcykeln och amerikanska bilar
  • Uppdraget som huvudskyddsombud: Är huvudskyddsombud för Assemblins filial i Solna med runt 150 anställda montörer. Förutom Lennart finns sju skyddsombud på filialen.

    ”Jag blev skyddsombud väldigt sent, 2016. Jag fick förfrågan, och har svårt att säga nej. Det kändes som att jag bara hade glidit med under alla år, och nu var det dags att ta ansvar.”

Det nya ögonsjukhuset

  • Bygget av det nya ögonsjukhuset intill Nya Karolinska i Solna påbörjades våren 2018 och ska stå klart denna vår. 
  • Assemblins montörer har på detta projekt gått på så kallat ”rakt ackord” enligt ackordtidslistan.

    ”Men det är komplext, och installationstätt med många återgångar. Hur det går får vi se på lönechecken sedan”, säger Lennart Fogeby. 

Text: Anna Norling
Foto: Gustav Gräll