Gruppbild

Johan Skogman, Alexander Karlsson, Jonas Ydlinger, Isac Öjergård och Cassandra Hart ingår i arbetslaget på Assemblin Karlstad som nu gör de sista installationerna på Kristinehamns nya gymnasieskola.

Det är ett fokuserat gäng tidningen träffar i etableringen vid Kristinehamns nya gymnasieskola. Det är en kamp mot tiden.

Under förra sommaren stoppades bygget i flera veckor på grund av frågetecken om den bärande stålkonstruktionen var tillräckligt säker. 

– Vi går på totalackord på det här bygget. Men det är ju svårt i och med att det är räknat på tre personer, men nu har vi varit åtta som mest. Timmarna ska ju göras, men på kortare tid, säger Johan Skogman, ledande montör och ackordsansvarig vid Assemblin i Karlstad.

Johan Skogman

Här åkte vi på en forcering, men det kunde såklart inte företaget förutspå.

Johan Skogman, ledande montör

Skolan är tänkt att öppna för eleverna till höstterminen. Så det är bråttom att bli klar med det sista innan slutbesiktningen som ska ske i slutet av april. 

På arbetsplatsen

Snart rullar spårvagnarna i Lund – men bygget upprör

Reportage

– Vi har fått se hur huset har tagit form. Och att vara elektriker är ganska intressant, för man är en av yrkesgrupperna som är bland de första på plats, och så är vi kvar till slutet, säger Alexander Karlsson, nyvald klubbordförande för Assemblin Karlstad. 

Anledningen till att den 23-årige Alexander Karlsson nu tagit över klubban till ordförandeposten är att den tidigare klubbordföranden, Rickard Fäldt, bytt bransch för att arbeta som säljare hos en grossist.

Alexander var sekreterare i klubben och tackade med viss tvekan ja till att ta över ordförandeskapet när medlemmarna frågade. 

– Vill man vara med och påverka så måste man engagera sig och jag är ju inte ensam, utan tar hjälp av kollegorna. 

Arbetsplatsen uppifrån

Bygget startade våren 2018, och ska stå klart sommaren 2020. Slutbesiktning sker i slutet av april.

Byggnaden utifrån

Bygget startade våren 2018, och ska stå klart sommaren 2020. Slutbesiktning sker i slutet av april.

Runt bordet i etableringen sitter, förutom Alexander Karlsson och Johan Skogman, även Jonas Ydlinger, Cassandra Hart och Isac Öjergård. De båda senare är lärlingar och ”ett dreamteam”, enligt de övriga runt bordet.

Cassandra Hart är den nyaste montören på bygget. Hon har varit på plats en vecka när tidningen gör sitt besök.

Tidigare arbetade hon i Sälen, där hon gick från att arbeta som säsongare i liften, badet och stugorna till att utbilda sig till elektriker. 

– Jag tröttnade på att ha halvårsjobb och dålig lön. När en kompis började plugga till elektriker så tänkte jag ”varför inte?”. Jag pluggade på distans och blev klar förra våren, sedan dess har jag varit på Assemblin. 

Jonas Ydlinger har varit elektriker betydligt längre, sedan 2001. Han har, enligt de övriga, en värdefull färdighet: Han är riktigt duktig på avprovning och driftsättning.

Alexander Karlsson

Vill man vara med och påverka så måste man engagera sig.

Alexander Karlsson, klubbordförande

– Grym är han, säger Alexander Karlsson.

– Det är väl inte så spännande, säger Jonas Ydlinger själv. 

Bildmontage på Julia Karlsson

På arbetsplatsen

Julia har hamnat rätt: ”Spännande med nya utmaningar”

Reportage

Men de övriga håller inte med. 

– Kunskapen om avprovning skiljer en hel del i branschen, och många har olika uppfattning om vad som ska utföras, förklarar Johan Skogman.

Johan Skogman själv har en lång karriär som elektriker bakom sig. Han har arbetat med installation sedan 1986, bland annat på Karlstads Elektriska och Bravida.

Men han har även testat att arbeta som säljare hos en grossist. 

– Det var roligt att prova, så absolut inget jag ångrar, men det var inte för mig. Det var ett alldeles för instängt jobb.

Cassandra Hart och Isac Öjergård

Cassandra Hart och Isac Öjergård är lärlingar och ”ett riktigt dreamteam” enligt resten av arbetslaget.

Jonas Ydlinger

Jonas Ydlinger installerar nödutgångsskyltar.

Därefter återgick han till installation, och har nu varit på Assemblin i Karlstad i åtta år. 

Nu är han alltså ledande montör på bygget i Kristinehamn och ackordsansvarig. Och det här med ackordet önskar han och de övriga i arbetslaget att tidningen skulle lyfta mer. 

– Här åkte vi på en forcering, men det kunde såklart inte företaget förutspå. Annars tycker jag att totalackord är att föredra, men jag läser gärna mer om ackord i tidningen. 

Besöket på bygget i Kristinehamn gjordes i mitten av mars 2020. 

Fakta om bygget

Noctor Bygg uppför som totalentreprenör en ny gymnasieskola i kvarteret Björktrasten i Kristinehamn. Beställare är Kristinehamns kommun.

I juni 2019 stängde miljö- och byggnadsnämnden bygget med omedelbar verkan. Detta efter frågetecken om konstruktionens hållbarhet, samt att inte fullständiga konstruktionshandlingar inkommit från entreprenören.

Noctor Bygg å sin sida menade att det inte fanns några felaktigheter.

Nu har konflikten hamnat i rätten, då Noctor Bygg stämt Kristinehamns kommun på fyra miljoner kronor.

Bygget startade våren 2018, och ska stå klart sommaren 2020. Skolstart är höstterminen 2020. 

Alexander Karlsson och Johan Skogman
Alexander Karlsson och Johan Skogman visar runt i den nya skolan.