Jobbet i fråga var ett lägenhetsbygge i Farsta som Olle Stålberg och hans kollega från Ljus och kraft började på våren 2021.

– Jag ville se om jag kunde, och ville jämföra mig själv. Men även för att tjäna pengar såklart.

Olle har arbetat som elektriker i 13 år, men bygget i Farsta var alltså det första han mätte.

– Jag har alltid haft inställningen att jag ska jobba effektivt, vilket fick mig att tro att jag skulle kunna få en bra timlön om jag arbetade på ackord. 

Vi träffas i Ljus och krafts bod vid det bygge Olle Stålberg arbetar på just nu, ett lägenhetsbygge i Bromma. Med vid samtalet är Elektrikerförbundets interimsordförande i Stockholm, David Wikström.

Hur gick du tillväga när du väl började?

– Först pratade jag med en kollega på firman som hade mätt innan, sedan tog jag kontakt med David ganska omgående. Av honom fick jag allt material jag behövde. Sedan tog jag en helg och läste igenom hela ATL-listan, den gula boken.

– Någonstans måste man börja, och allt står ju i boken, så det är bara att läsa. Sedan hade jag ju en massa frågor, och dem tog jag med David sedan.

Olle Stålbergs tips till den som vill börja mäta

Ring en lokal ackordsuppsökare från facket

Få ut böckerna och läs dem. Det hjälpte mig jättemycket för att förstå hur systemet är uppbyggt. Skaffa en känsla av hur det är uppbyggt, lek runt i ackordswebben innan du börjar.

Det är också väldigt viktigt att ha ordning på mätbladen. Så det inte blir rörigt. Blir det fel och man upptäcker det ett halvår senare så är det väldigt lätt att hitta det om du har ordning och reda.

Skapa ditt eget register, ungefär som boken är uppbyggd. Dela upp jobbet i kategorier, till exempel vitkabel, svartkabel, armaturer. Då slipper du ha en lång lista med 150 000 rader. I stället har du flikar med olika moment i varje flik.

Cheferna stöttade

Olle Stålberg och hans kollega hade gjort ett snarlikt jobb tidigare, med samma typ av lägenheter. Det enda som tillkom var lokaler och två lamellhus.

– Standarden var nästan lika som det vi gjort tidigare, så jag hade ganska bra uppfattning om vad som gällde.

Standarden var nästan lika som det vi gjort tidigare, så jag hade ganska bra uppfattning om vad som gällde.

Olle Stålberg

– Sedan gick jag in på ackordswebben och tog projektet vi hade arbetat i innan och provade att trycka in olika moment. Jag gjorde ett mätblad, lade in tidrader och lekte runt.

– ”Hur gör man egentligen när man monterar ett vägguttag på en balkong? Hur många skruvar är det?” Jag försökte bryta ned arbetet i moment.

Så där höll han på under kvällarna ett par veckor. Sedan drog arbetet igång. Det började med valvmontage.

– Det är tacksamt att börja med valv, det är ganska enkelt att mäta just stomkomplettering, det är inte så många moment. Det är få tidrader, och ganska lätt att få in. Så det var en mjukstart.

Olle Stålberg
– Vi fick extra betalt för vårt arbete – det var definitivt värt det, säger Olle Stålberg

Vad sa cheferna om att du ville mäta jobbet?

– Jag kände att jag fick stöttning, de var helt med på noterna. Först ska man ha en etableringsförhandling, och sedan ska man komma överens med arbetsgivaren, men det löste vi ganska snabbt.

Det handlar om pengar

Innan mätningen påbörjades hade Olle Stålberg granskat ritningar och byggarbetsplatsen.

– Helst ska du ha ett underlag från firman, en arbetsorder, säger David Wikström och fortsätter:

– Då kan du se vilka problem som kan uppstå, till exempel om det är väldigt långt att gå från byggbodarna till bygget, eller om bygget är ett höghus och det bara finns en hiss. Hur många är vi på bygget? Det är där tiden försvinner, och i förlängningen är det pengar det handlar om.

I genomsnitt kanske jag lade ner en till två timmar på dokumentation varje gång.

Olle Stålberg

– Det hade jag med i etableringsgenomgången, det var ganska enkelt. Jag tog en klocka ställde mig på punkt A, gick till punkt B och klockade. Så skickade jag in det till firman, och de godkände det, säger Olle Stålberg.

Varje fredagseftermiddag satte sig Olle Stålberg och förde in allt arbete i ackordswebben.

– Det var heligt för mig, i genomsnitt kanske jag lade ner en till två timmar på dokumentation varje gång.

Gemensamt ansvar

Vad skulle du säga är framgångsfaktorer i att lyckas med ett ackordsjobb?

– Att vara välplanerad, organiserad, och ha ett gott samarbete, det gäller med alla på bygget. Går det bra för rörmokaren och golvläggaren går det bra för oss. Vi var väldigt välorganiserade och visste precis vilken som skulle göra vad. Vi hade också bra förutsättningar från firman, med bra ritningar och stöd.

Vad gjorde du när det uppstod hinder i arbetet?

– Vi hade 125 lägenheter och sex lokaler på två man, så det fanns alltid grejer att göra. Uppstod hinder så körde vi på ett annat ställe. Men det hänger också ihop med att vi var välplanerade och välorganiserade, så vi visste vilka delar vi kunde gå på om det sprack på ett ställe. Och det bygger även på bra kommunikation och samarbete med andra yrkesgrupper.

– Varje montör som ser att ”här kommer vi inte fram” måste skriva ned det, så det bygger på ett gemensamt ansvar, säger David Wikström.

Jag hade ju läst boken ordentligt innan, så jag kunde lösa det mesta själv.

Olle Stålberg

När Olle Stålberg hade frågor om mätningen kontaktade han Elektrikernas David Wikström.

– Olle ringde och sa ”jag hittar inte det här i listan”. Något många brukar missa är täcklock, till exempel på tvåfacksramar, när det är flera saker på en rad. Eller tryckknapp på ett vägguttag, de ligger lite speciellt i boken. Då kan jag visa var det ligger i listan, säger David Wikström och tillägger:

– Vi från facket kan även komma ut och göra ett recept på till exempel en armatur. Det kan vara ganska komplext. Men Olle behövde jag hjälpa ganska lite.

– Jag hade ju läst boken ordentligt innan, så jag kunde lösa det mesta själv, säger Olle Stålberg.

Så gick jobbet

  • Påbörjades våren 2021
  • Två montörer
  • Sedeln lämnades in i slutet av 2022
  • 6826 ATL-tid
  • 1394 tim-tid
  • 8220 totalt ATL-timmar
  • Ackordsmultiplikator 1,17. Företaget köpte vissa delar som att beställa material. Annars hade den varit på 1,125.
  • Antal arbetade timmar: 5129, vilket gav 280 kronor i timmen (att jämföra med grundlönen på 212 kronor i timmen).

Vanlig lön och klumpsumma

När jobbet var klart, i slutet av 2022, lämnades sedeln in. Det går att få ackordsöverskottet i förskottsbetalning, men Olle Stålberg hade valt att få ut ackordsöverskottet som ett engångsbelopp.

– Eftersom jag aldrig hade jobbat på ackord innan så visste jag inte exakt hur det skulle gå, och om man tar ut för mycket pengar så blir man återbetalningsskyldig. Under tiden fick jag vanlig lön, och sedan fick jag en klumpsumma när sedeln hade lämnats in.

– Även kollegan var nöjd med utfallet. Vi jobbade exakt lika som vi hade gjort i det tidigare bygget. Samma upplägg, samma tempo, samma allting. Förutom att jag var tvungen att dokumentera allting – och att vi fick extra betalt för vårt arbete. Det var definitivt värt det.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att mäta sitt första jobb?

– Ta hjälp. Du har ju betalat för det här. Du betalar fackavgift och kontrollavgift som ska gå till just det här. Så du har all rätt till att ta all hjälp du vill ha. Be David eller någon annan ackordsuppsökare komma ut och titta, om du har gjort rätt, om det ser bra ut. Pumpa ackordsuppsökarna på information.