Först lite grunder om ackord:

När vi arbetar på ackord är det hela arbetslagets prestation som mäts ihop och sedan fördelas individuellt, baserat på hur många timmar man har gjort på jobbet och hur mycket man har i grundlön.

Om du är ensam på ett jobb, till exempel service, mäts bara din prestation för jobbet.

Alla i ett ackordslag behöver samarbeta för att nå bästa resultat.

Ackordsberäkningen kommer byggas på följande huvudfaktorer:

 1. Antal timmar du har varit på bygget.
 2. Typ av utfört arbete (kabeldragning, komplettering, uppsättning av kabelstege, rörförläggning osv)
 3. Extrabeställningar som ÄTA (Ändring och Tilläggs Arbeten).
 4. Eventuella hinder och störningar.

Detta kommer registreras av ackordsansvariga eller ledandemontör på en ackordssedel.

Hur du gör en ackordssedel:

 • Gå in på ackordswebben.se och skapa ett konto. Du kommer behöva ditt medlemsnummer. Det hittar du under fliken ”Mina uppgifter” på Elektrikerförbundets medlemssida.
 • Nästa steg är att skapa ”Nytt ackordsunderlag”.
 • Här behöver du uppge lite grundfakta om jobbet. Som till exempel: ”Projektnamn”, ”Arbetsort”, ”Start och sluttid” och om det är ”Förskott” eller ”Slutsedel”.
 • Skulle du råka skriva fel, kan man ändra till rätt uppgift senare.
 • När du är klar trycker du på ”Spara”.
 • Nu har du skapat din ackordssedel, men den behöver ett innehåll.
 • Längst ut till höger på varje flik i din ackordssedel finns ett frågeteckens symbol. Genom att trycka på den kommer du få upp en instruktionsvideo som enkelt förklarar hur du fyller din sedel med innehåll.
 • Jag börjar alltid med att registrera montörer som är på mitt bygge och därefter skriver in hur många timmar de har arbetat under veckan.
 • När det är klart skapar jag ett ”Mätblad” där jag kommer lägga in de olika arbetsmoment som vi tillsammans gör på ackordsjobbet.
En tecknad glödlampa
Tips: Gör det under arbetets gång!

Att skriva ihop en ackordssedel gör du med fördel under arbetets gång. Det går även när jobbet är helt färdigt, men det kan vara svårt att få med allt som har hänt under bygget i efterhand.

Bild: Pixabay

I nästa krönika kommer jag gå in på vilka typer av arbete som inte ingår i ackordet enligt vårt kollektivavtal. De arbeten har ackordslaget rätt att förhandla en annan typ av ersättning för än grundlön eller prestationsbaserat.

Gå gärna in på ackordsstödet.se för mer stöd och tips om ackord eller anmäl dig till nästa ackordskurs på sef.se/kurser.