Elin Fagerlind

Jag kan bidra i styrelsen med ett annat perspektiv.

Elin Fagerlind
Elin Fagerlind

Ålder: 33
Bor: Vällingby, Stockholm
Verksamhetskrets: 1
Kandiderar till: Förbundsstyrelsen

Gör i dag: Är installationselektriker på Ljus och kraft installationer Lidingö AB sen 2010, jag sitter i klubbstyrelsen och är skyddsombud på företaget. Jag är ledamot i förbundsstyrelsen sedan 2018 och sekreterare i ELQ vk 1 sektionen. Just nu är jag föräldraledig med mitt andra barn.

Bakgrund: Jag har jobbat som installationselektriker på entreprenad sen jag gick ut gymnasiet 2008 och har haft en hel del olika förtroendeuppdrag inom förbundet sedan 2010. Jag har bland annat varit skolinformatör och försäkringsinformatör, ledamot på centrala representantskapet (CR) och förbundsmötet (FM).

Jag har jobbat med ungdomsfrågor, internationella frågor och väldigt mycket med ELQvinnorna och jämställdhetsfrågor både centralt/nationellt och i vk 1. Nu innan föräldraledigheten var jag verksamhetsledare (VK-ledare) i VK1 och under avtalsrörelsen 2016 var jag inne på förbundskontoret och hjälpte till.

Fritid: Jag gillar att umgås med familj och vänner och när det hinns med syr jag gärna.

Därför kandiderar jag: Jag vill gärna vara med och utveckla Elektrikerförbundet framåt och jag tror att jag kan bidra i styrelsen med ett annat perspektiv. För mig är det viktigt att styrelsen försöker fatta de beslut som blir bäst för förbundet som helhet. Jag är noggrann och värdesätter att vara väl påläst till styrelsemötena.

Den här frågan brinner jag lite extra för: Jag brinner för ELQvinnorna och jämställdhetsfrågor.

Elias Ferdinandsson

Det finns inget jag brinner så mycket för som att sprida kunskap.

Elias Ferdinandsson
Elias Ferdinandsson

Ålder: 28
Bor: Boliden utanför Skellefteå
Verksamhetskrets: VK28
Kandiderar till: Förbundstyrelseledamot

Gör idag: Jag jobbar idag på Boliden Electro med service och installation på Boliden kontor- och industriområde. Jag har idag uppdrag som sektionsordförande i sektion 104 Skellefteå och sitter i VU som ledamot. Jag handleder även våra EL-utbildningar samt LO-maktutbildning.

Bakgrund: Inom det fackliga har jag varit klubbordförande, skyddsombud, utbildningsombud, försäkringsinformatör, och haft dessa uppdrag på sektions- och VK-nivå. Jag har varit CR-ledamot under flera år och även varit med på förbundsmötet 2018. Inom el-yrket har jag jobbat med nybyggen, service, industri, och som brandtekniker.

Fritid: Jag spenderar stor del av min fritid med mina två barn och min sambo. Jag är mycket intresserad av historia, filosofi, teknik, film och spel.

Därför kandiderar jag: Jag kandiderar för att jag når och träffar ett stort antal av våra medlemmar, från de nyaste till de som varit med länge. Jag har genom det en stor bank av åsikter som kommer från alla nivåer och kan lyfta de tankarna, och även komma tillbaka till dem med kunskap och hjälpa dem bli en del av deras förbund.

Den här frågan brinner jag lite extra för: Kunskap. Det finns inget jag brinner så mycket för som att sprida kunskap. Med kunskap om sitt fackförbunds funktion och sin egen möjlighet att förbättra sin arbetssituation genom kollektivavtal kan vi lyfta hela arbetarklassen och även hela vårt gemensamma samhälle.

Daniel Lundblad

Jag är en motivator som försöker se saker ur olika synvinklar för att kunna nå målet på ett nytt sätt.

Daniel Lundblad
Daniel Lundblad

Ålder: 45
Bor: Alingsås
Verksamhetskrets: 10
Kandiderar till: Förbundsstyrelsen

Gör i dag: Jag har min anställning som serviceelektriker på Assemblin i Alingsås där jag varit anställd över 20 år. Nu jobbar jag fackligt som verksamhetsledare i VK 10. Jag är också vald till ledamot i förbundsstyrelsen.

Bakgrund: Jag har varit fackligt aktiv på Assemblin i ca 20 år med många lokala och även centrala uppdrag. Där var jag bland annat med i den centrala skyddskommittén och arbetade fram en bättre företagshälsovård med spirometri för alla. I förbundet har jag även haft ett antal regionala uppdrag så som lokalt repskap- och centralt repskaps-ledamot. Jag är också valt regionalt skyddsombud i både VK 10 och VK 2.

Fritid: Min fru säger att jag har för många fritidsintressen, och jag förstår vad hon menar. Jag är en föreningsmänniska, engagerar mig och hjälper till mycket. Allt ifrån bostadsrättsföreningar, idrott- och intresseföreningar där jag är med i styrelser och även är ledare. Men jag avslutar gärna en dag med lite egen tid framför datorn och nåt game.

Därför kandiderar jag: Jag är en väldigt engagerad person som vill vara med och bidraga. I förbundsstyrelsen kommer jag driva vårt förbund framåt mot de mål som förbundsmötet beslutar. Jag är en motivator som försöker se saker ur olika synvinklar för att kunna nå målet på ett nytt sätt.

Den här frågan brinner jag lite extra för: Demokrati och organisation vinner nog förstaplatsen tätt följt av studier och arbetsmiljö.

Stefan Lyshed-Jakobsson

Det är inspirerande och utvecklande att arbeta med fackliga frågor som berör hela förbundet.

Stefan Lyshed-Jakobsson
Stefan Lyshed

Ålder: 54 År.
Bor: Utanför Västerlösa med postort Vikingstad.
Verksamhetskrets: 31.
Kandiderar till: Ledamot i förbundsstyrelsen.

Gör i dag: Jag har min anställning på Bravida i Linköping. På Bravida lokalt är jag ordförande i klubben, HSO med mera. Centralt inom Bravida har jag några uppdrag bland annat MB-Ledamot på olika nivåer. Är i dag verksamhetsledare och regionalt skyddsombud med mera i VK.31. Ledamot i förbundsstyrelsen. Vald mötesordförande på förbundsmöte samt CR.

Bakgrund: Jag har varit anställt på Ferms elektriska, Elteknik, Tannefors El och Tele och Bravida som elektriker.

Fritid: Mina fritidsintressen är jakt, viltspår, köra MC, semestra i husbilen, vara ute i skog och natur.

Därför kandiderar jag: Jag är nu ledamot i förbundsstyrelsen och var tidigare suppleant i ett antal år. Jag gillar att jobba med fackliga frågor både på lokal och central nivå. Jag tycker att det är inspirerande och utvecklande att arbeta med fackliga frågor som berör hela förbundet. Jag vill vara med och kunna påverka förbundets utveckling dom kommande fyra åren.

Den här frågan brinner jag lite extra för: Jag brinner för frågorna medlemsvärvning, organisering, studier, arbetsmiljö samt utveckla förbundets verksamhet.

Andras Molnar

Ett uppdrag som hedras genom dedikerat engagemang och ett öppet sinne.

Andras Molnar
Andras Molnar

Ålder: 45
Bor: Degerfors
Verksamhetskrets: 9
Kandiderar till: Förbundstyrelseledamot, ordinarie

Gör i dag: Anställd på PMC EL i Örebro. Mina nuvarande förtroendeuppdrag är CR-ombud, VU-ledamot, studiehandledare, ackordsuppsökare och skolinformatör.

Bakgrund: Började i el-yrket 2001 på SEAB EL i Göteborg som lärling. Har sedan dess arbetat många år som entreprenad- och serviceelektriker. Mina tidigare förtroendeuppdrag var försäkringsinformatör och tillförordnad VK-ledare.

Fritid: Jag tycker det är avkopplande att vara i naturen och arbeta i skogen. Läser mycket, helst idéhistoria, filosofi eller om samhället. Spelar gärna biljard och backgammon när det hinns med.

Därför kandiderar jag: Jag vill vara en del i arbetet med att bära vårt förbund framåt genom våra medlemmars beslut. Ett uppdrag som hedras genom dedikerat engagemang och ett öppet sinne.

Den här frågan brinner jag lite extra för: Organisering genom bildning. Vi behöver höja kunskapen hos våra medlemmar, så att alla förstår varför man är med i facket och hur vi kan nyttja det. Oavsett om det sker genom ett arbetsplatsbesök, skolinformation, medlems- eller ackords/ledandemontörsutbildning.

Mikael Olsson

Vi behöver någon som bryr sig och törs säga ifrån.

Mikael Olsson
Mikael Olsson

Ålder: 59
Bor: Timrå
Verksamhetskrets: 15
Kandiderar till: Förbundsstyrelsen

Gör i dag: VK-ledare, regionalt skyddsombud, allt- i-allo.

Bakgrund: Jobbat som elektriker sen 1981, på AEG Jibex och Bravida.

Fritid: Gillar att resa samt fiska.

Därför kandiderar jag: Därför att vi behöver någon som bryr sig och törs säga ifrån.

Den här frågan brinner jag lite extra för: Orättvisor.

Roger Persson

Vi måste prata mer direkt med våra medlemmar om vikten av kollektivavtalet.

Roger Persson
Roger Persson

Ålder: 49
Bor: Tomelilla på Österlen i Skåne
Verksamhetskrets: 8
Kandiderar till: Förbundsstyrelsen

Gör i dag: I dag arbetar jag med våra medlemmar i VK8, bland annat med att föra fram vikten av medlemskapet, medlemsvärvning och arbetsmiljön som aktivt regionalt skyddsombud. Jag jobbar också med en del frågor i förbundsstyrelsen där jag sitter i dag. Det är frågor som kollektivavtalen, stadgarna och motioner som våra medlemmar skickar in.

Jag har även gett mig in i politiken för jag har insett att det är vår chans att verkligen påverka på riktigt och där har jag blivit invald till att sitta med i kommunfullmäktige, byggnadsnämnd, familjenämnd, utbildningsutskott, Arbetarekommunen, tingsrätten med mera. Givetvis i Socialdemokraterna.

Bakgrund: Har tidigare varit ordförande på Lindstens El (Bravida Österlen) där jag också var ackordsansvarig, huvudskyddsombud, försäkringsinformatör och löneförhandlare.

Fritid: På min fritid umgås jag med familjen: fru, två pojkar 5 och 8 år, fixar med sommartorpet och odling i växthus. Kör HD, jagar och köper små hus som jag renoverar och hyr ut. Har även lite andra uppdrag som skjutledare i jaktskytteförening, fack/politisk ansvarig i Tomelilla, arbetarekommunens styrelse, vice ordf i LO-kommunen, vice ordf i Byalaget, direktionen i AV-media Skåne, huvudman i Sparbanken Syd.

Den här frågan brinner jag lite extra för: Den viktigaste frågan som jag tycker vi måste prata mer direkt med våra medlemmar om är vikten av kollektivavtalet och styrkan i det som hänger ihop med hur många vi är som är med i facket.

Gruppbild på Roger Persson, David Wikström, Marcus Frej, Jonas Eriksson, Magnus Jeppesson och David Aura.

”Vi ska ha en el­ektri­ker i riks­dagen” – här är kan­di­daterna

Reportage

Peter Svalling

Vi har en stor utmaning framför oss för att säkerställa att våra medlemmar har en bra arbetsmiljö.

Peter Svalling
Peter Svalling

Ålder: 49
Bor: Forshaga
Verksamhetskrets: 16
Kandiderar till: Förbundsstyrelseledamot

Gör i dag: Verksamhetsledare VK16

Bakgrund: Började som skyddsombud 2008 på Elinstallatören i Karlstad vilket ledde till att jag blev klubbordförande på firman. Började engagera mig i verksamhetskretsen några år senare som uppsökare vilket ledde till mängd olika uppdrag i verksamhetskretsen fram till idag.

Fritid: familj, musik, renoverar huset

Därför kandiderar jag: När jag blev tillfrågad tackade jag ja för jag tror att jag har erfarenhet och kompetens inom vissa områden som kan vara till nytta för vårt förbund.

Den här frågan brinner jag lite extra för: En väldigt viktig fråga för mig är arbetsmiljö, som RSO ser jag hur verkligheten ser ut för våra medlemmar ute på arbetsplatserna och vi har en stor utmaning framför oss för att säkerställa att våra medlemmar har en bra arbetsmiljö.

Fotnot: Fler kandidater kan finnas, som inte skickat in sin presentation till tidningen. Valberedningen har också möjlighet att nominera kandidater fram till mötet.