”Vi är för få fackliga i riksdagen”

I slutet av september besökte de sex kandidaterna Sveriges riksdag där de togs emot av de tre socialdemokratiska riksdagsledamöterna Lars Larsson, Leif Nysmed och Björn Petersson, alla med bakgrund från Byggnads.

– Vi är för få fackliga i riksdagen. Vårt 6F-gäng minskar och det är inte bra. Om vi ska kunna sätta dagordningen på något sätt så måste vi bli fler, säger Lars Larsson.

– Fackliga företrädare klarar sig ofta bra i det politiska livet, på grund av att man är van vid att hantera konflikter och att ta ansvar för saker som man kanske egentligen inte vill. Vi har en livserfarenhet som inte alla andra har, säger Björn Petersson.

Praktikant från Elektrikerna

– Och som facklig har du ett stort nätverk, med massor av människor i alla roller, inte minst i näringslivet, säger Leif Nysmed och tillägger:

– Vi behöver olika namn från de olika förbunden som vi kan plocka in när det blir hål på olika ställen, och då gäller det att vara förberedd.

Tre personer vid ett bord
I slutet av september besökte de sex kandidaterna Sveriges riksdag där de togs emot av de tre socialdemokratiska riksdagsledamöterna Lars Larsson, Björn Petersson och Leif Nysmed alla med bakgrund från Byggnads.

Leif Nysmed kommer under oktober att ha en praktikant från Elektrikerna: förbundets ungdomsansvarige Jonas Eriksson.

– Jag tar jättegärna en praktikant och Elektrikerna är den första fackförening som frågat om jag kunde ha någon som går med mig.

Stödjer särskilt sex kandidater

Petter Johansson, förbundets fackligt-politiskt ansvarige, säger att förbundet såklart stödjer alla medlemmar och förtroendevalda som valt att kandidera till nästa års val – men att man särskilt kommer att stödja de sex kandidater som nu tagits ut.

– Vi stöttade kandidater redan förra valet, nu har vi bestämt att vi ska göra det så professionellt vi kan. De vi särskilt stöttar är de vi sett har en möjlighet att komma in i de beslutande församlingarna detta val, eller nästa.

– Det kan ta tid, men vi kommer inte ge oss, säger förbundsordförande Urban Pettersson och tillägger:

– Vi ska ha en elektriker i riksdagen.

Dessa sex är Elektrikernas kandidater till nästa års val

Roger Persson
Roger Persson

Bakgrund: Elektriker i Tomelilla. Fackligt aktiv i över 20 år, bland annat som skyddsombud och ledamot i förbundsstyrelsen.

Kandiderar till: Kommunen, regionen, riksdagen.

Därför kandiderar jag: ”Jag blev så satans förbannad inför förra valet när Jimmie Åkesson låtsades att hans parti var ett arbetareparti, så då gick jag med i Socialdemokraterna”.

”Jag kände ingen, utan kom in där som en jävla vilde. Byggnads nominerade mig till listan i Tomelilla och jag fick plats 16 på listan. Sedan ramlade folk ut och de frågade mig om jag ville ta på mig uppdrag, och jag ville ju lära mig så jag sa ja. Så nu sitter jag i Byggnadsnämnden, Utbildningsutskottet, Familjenämnden och som nämndeman i tingsrätten. Nu är jag varm i kläderna och mer insatt. Då ser man hur allt funkar och hänger ihop”.

David Wikström
David Wikström

Bakgrund: Elektriker och klubbordförande på K4 elektriska i Stockholm. Ledamot i VK1:s verkställande utskott. Ordförande för SSU:s fackliga i Stockholms stad. Går för tillfället ledarutbildningen Bommersviksakademien.

Kandiderar till: Kommunfullmäktige i Stockholms stad

Därför kandiderar jag: ”Jag är aktiv i SSU och kan konstatera att det behövs personer som har kunskap om arbetsmarknaden i politiken. När vi i Stockholm skrev motioner till S-kongressen var det bara mina motioner som berörde arbetsmarknaden”.

”Men min främsta fråga är skolfrågan. Det finns till exempel alldeles för lite resurser till materialet på yrkesprogrammen, särskilt på elsidan. Det gör att många inte ens är anställningsbara. Jag har varit ute på skolorna som skolinformatör, och vissa skolor är ett skämt. De som marknadsför sig med Lia-platser, där en stor del av utbildningen ska vara praktik, men där det inte finns några praktikplatser”.

Bild: Anna Norling

Marcus Frej
Marcus Frej

Bakgrund: Elektriker och klubbordförande på GC-gruppen, Vk-ledare VK8

Kandiderar till: Riksdagen

Därför kandiderar jag: ”Inför valet 2018 rann det över. Jag tyckte inte att Socialdemokraterna stod upp för hederlig arbetarpolitik, så jag gick med i partiet dagen innan valet. Jag behöver göra vad jag kan, jag kan inte sitta och gnälla”.

”Jag vill föra upp arbetarklassens bästa på dagordningen, jag vill att vi börjar prata klass igen. Vi kan inte ha två olika världar där vi har en överklass som skor sig på vårt gemensamma och säger att vi inte ska ha bidrag i form av a-kassa eller sjukersättning, vi måste sluta upp med det. Systemet finns för att skydda de svaga i samhället och det måste vi stå upp för. Jag vill inte jaga runt efter bra skolor till mina barn, jag vill att alla skolor ska vara bra”.

Bild: Anna Norling

Jonas Eriksson
Jonas Eriksson

Bakgrund: Elektriker på Emil Lundgren, regionalt skyddsombud, centralt ungdomsansvarig. Praktiserar under oktober i riksdagen med Leif Nysmed (S). ”Det är ett sätt för mig att lära mig hur riksdagen fungerar i det dagliga arbetat, mycket kommer att handla om hur det fungerar i utskotten och även hur det i sin förlängning påverkar regionen”.

Kandiderar till: Regionen

Därför kandiderar jag: ”Min viktigaste fråga är vården. Pengarna till vården ska gå till det de är tänkta till. Vård efter behov, inte plånbok”.

Bild: Anna Norling

Magnus Jeppesson
Magnus Jeppesson

Bakgrund: elektriker och klubbordförande för Bravida entreprenad i Halmstad

Kandiderar till: kommunen och riksdagen

Därför kandiderar jag: ”Mina viktigaste frågor är arbetsrätt och arbetsmiljö, det är de frågor jag brinner för”.

Bild: Anna Norling

David Aura
David Aura

Bakgrund: Serviceelektriker Bravida, Vk-ledare VK21

Kandiderar till: Riksdagen

Därför kandiderar jag: ”Jag har varit kommunpolitiker i en mandatperiod nu, i kommunstyrelsen, och bildningsnämnden. Mina viktigaste frågor är löneskydden, socialförsäkringen, energipolitiken, full sysselsättning genom grön omställning och att trygga den inhemska kompetensen i bygg- och energisektorn”.

Bild: Anna Norling

Även SEF:s ordförande kandiderar

Även Elektrikernas förbundsordförande, Urban Pettersson, kandiderar till ett politiskt uppdrag i nästa års val: kommunfullmäktige i Österåker.

– Långt ned, så det är ingen större risk att jag blir invald, men jag tycker det är viktigt att alla som vill förbättra politiken också engagerar sig.

För att få styrka i det facklig-politiska arbetet kommer förbundet under november månad att skicka ut en enkät till alla medlemmar för att få deras synpunkter på vilka frågor förbundet ska driva mot politikerna.