• Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom är alla tre aktiva i Elektrikerförbundet, tillika kandidater på Socialdemokraternas riksdagslista. Foto: Anton Levein

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

Här nedan presenterar de tre sig själva:


LÄS ÄVEN: Vilken är din viktigaste valfråga?


Joe Mayer

→ Partidistrikt: Östergötland

→ Plats på listan: 11

→ Ålder: 44

→ Bor: I Linköping med min fru och våra två barn.

→ Gör: Jobbar för tillfället heltid för Elektrikerförbundet som studiesamordnare nationellt. Har personlig erfarenhet av arbete i flera olika branscher inklusive industriarbete, lärare och elektriker.

Jag brinner för villkoren på arbetsmarknaden och allt som påverkar dem, däribland utbildning, sjukvård och schyssta spelregler. Den andra sidan av myntet är hushållens utgifter, och eftersom boendet är en av de största kostnaderna blir bostadspolitiken väldigt viktig.

→ Viktigaste frågor:
1. Schyssta villkor på arbetsmarknaden.
2. Bostadspolitiken och allmännyttan.
3. Våra gemensamma skyddsnät och utbildning.


LÄS ÄVEN: Joe Mayer har fokus på studierna


Claes Thim

→ Partidistrikt: Stockholms Län

→ Plats på listan: 32

→ Ålder: 28

→ Bor: I Huddinge tillsammans med min fru och två nymfparakiter.

→ Gör: Fackligt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet sedan 2010 där jag jobbar mycket med ungdomsfrågor och arbetsmiljö. Anledningen till att jag kandiderar till riksdagen är enkel. Jag tycker vi kan göra bättre ifrån oss när de kommer till de fackliga frågorna. Förra året dog det 55 personer på svenska arbetsplatser vilket är helt oacceptabelt.

Kommer jag in i riksdagen så kan ni räkna med en person som står upp för de fackliga frågorna och sätter arbetsmiljön högst upp på agendan. I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla för alla som arbetar i Sverige, för mig som fackligt aktiv finns det inget annat alternativ, lönedumpningen måste få ett slut.

→ Viktigaste frågor:
1. Arbetsmiljö.
2. Arbetsvillkor.
3. Utbildning.


LÄS ÄVEN: Claes är årets fackliga hjälte


Johan Lindbom

→ Partidistrikt: Västerbotten

→ Plats på listan: 21

→ Ålder: 29

→ Bor: I Umeå.

→ Gör: Jag är verksamhetsledare för Elektrikerna i norra Sverige. Är anställd som installationselektriker på Caverion. Hur arbetare har det på jobbet är inget man kan lära sig på universitetet.

Det finns alldeles för få med den kunskapen i riksdagen, och därför är det viktigt att fler arbetare på golvet bryr sig om politiken. Det är din vardag!

→ Viktigaste frågor:
1. Samhällsorättvisor.
2. Villkoren på jobbet för arbetare.
3. Krav på kollektivavtal vid upphandlingar.


LÄS ÄVEN: Johan Lindbom: ”Varför tar vi inte chansen?”


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se