• Töreboda arbetarekommun firar 1 maj. Foto: Anna Norling

  • Töreboda arbetarekommun firar 1 maj. Foto: Anna Norling

  • Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin talar i Töreboda. Foto: Anna Norling

  • Jonas Wallin, Morgan Andersson och Daniel Johansson. Foto: Anna Norling

  • Två tal på två orter avklarade. Nu ska Jonas Wallin köra hem mot Nyköping. Foto: Anna Norling

  • Det regnar i Töreboda. Åhörarna får plats på scenen under tak. Foto: Anna Norling

  • Jonas Wallin får kram och blommor av Karin Arvidsson, ordförande i Töreboda arbetarekommun. Foto: Anna Norling

  • Morgan Andersson, Christian Carlström och Jonas Wallin värmer sig med kaffe. Foto: Anna Norling

  • Töreboda. Foto: Anna Norling

  • Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin talar i Töreboda. Foto: Anna Norling

  • Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin talar i Töreboda. Foto: Anna Norling

Töreboda, 1 maj. Jonas Wallin har lunginflammation. Han har kört från Gullspång där han tidigare under dagen har gått i 1 maj-tåg och hållit tal. Där var ett 50-tal i tåget, några fler som lyssnade. Nu är han på plats i Töreboda för sitt andra 1 maj-tal för dagen.

Jonas Wallin anländer tillsammans med Christian Carlström, en gammal facklig kompis från Brunnsvik. Jonas Wallin har tillbringat natten hos Christian, och blivit bjuden på egenfiskade kräftor kvällen innan. Vi sätter oss i bilen för att värma oss, Jonas kör runt i Töreboda, till äggfabriken, till limträfabriken och till macken där vi stannar och pratar.

Hur fungerar det här med 1 majtal? Finns det order för vad ni ska säga?

– Det kommer ramtal från LO och från partiet. Men de bryr jag mig inte om. Jag har inte ens tittat på dem i år.

LÄS ÄVEN: Extra stor närvaro i (S) förstamajtåg i Ludvika: ”Många kommer från hela landet”

Så hur lägger du upp ditt tal?

– Jag brukar försöka tänka vad jag tycker är viktigt, och så skriver jag ned det i ett gäng punkter. Sedan skriver jag under varje punkt vad jag menar med det. Därefter brukar jag skicka iväg det till kommunikatören, Mikael Romero, så skriver han ihop ett tal. Den här gången sa jag att jag ville ha ett tal på ungefär 25 minuter. Och så kommer det tillbaks till mig, det är min råtext, och utifrån den så skriver jag sedan som jag tycker.

Vad var viktigt detta år?

– Att det är val naturligtvis, att vi måste hjälpas åt allihopa, att vi måste styra diskussionen till de frågor vi tycker är viktiga, för de håller på och stjäl valrörelsen ifrån oss.

Vilka är det som stjäl?

– Högern i sin helhet. Sverigedemokraterna i synnerhet, och så får de hela den politiska diskussionen att handla om fel saker, som invandringen.

LÄS ÄVEN: Leif Mettävainio: ”Moderaternas förakt mot utsatta grupper”

Tycker du inte att socialdemokraterna har gått på den lätta? Att de numer kör med Sverigedemokraternas retorik?

– Till viss del. Det här med hårdare tag har jag lite svårt för. Det är inget fel i sig, men där känner inte jag igen retoriken. Jag skulle vilja att man pratade mer om hur man får med alla i samhället, så att drivkraften för kriminalitet minskar.


[infogram id=”elektrikern-toreboda-1hmr6gl7vz5o4nl”]


Sitt första 1-majtal höll Jonas Wallin någon gång i slutet av 1990-talet i hemmastaden Nyköping. Det var efter att han några år tidigare gått en allmänfacklig vidareutbildning som han blev aktiv i Socialdemokraterna.

De senaste åren har han haft som vana att hålla 1 majtal runt om i landet, det här året blev han tillfrågad av Christian Carlström om att tala i Gullspång och Töreboda.

– Det är väldigt kul att bli tillfrågad. För om partiet bara placerar ut en, om de inte glömmer bort en som de gjorde en gång, så kommer man dit och ska tala, men har ingen aning om de gillar Elektrikerförbundets ordförande, de kanske inte ens är särskilt fackliga där.

LÄS ÄVEN: LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna”

Jonas Wallin ursäktar sig för att leta efter febernedsättande i sin väska. Samtidigt tar han fram sitt talarmanus.

– Här, jag har skrivit ned Töreboda här, så det här är nog rätt.

Det är dags att åka till gästhamnen, där Elektrikerförbundets ordförande ska hålla sitt tal.

Det har börjat regna, spöregna. En samling personer har tagit sig till området framför scen. Lokala socialdemokrater bjuder på kaffe och kakor i regnet. Hit har också tre Elektrikerförbundare tagit sig för att lyssna på Jonas Wallin. Det är den före detta ombudsmannen Per-Arne Andersson, nuvarande ombudsman Morgan Andersson och så Daniel Johansson från VK 10.

Har ni några förväntningar?

– Att det ska sluta regna, säger Morgan Andersson och ler brett.

Arbetarekommunens ordförande hälsar välkomna, och säger att vi i åhörargänget, vi är totalt ett 30-tal, får plats på scenen, under tak. Så vi klarar oss undan regnet.

– Det finns kaffe, och kakorna vet jag inte hur det blir med nu, de kanske blir soppa. Men ni ska vara hjärtligt välkomna hit denna regniga dag.

Jonas Wallin ställer sig i talarstolen och vänder sig mot åhörarna, som nu står på scenen, tillsammans med honom, under tak.

– Hörni kamrater, det här blev ju väldigt gemytligt. Så här trevligt tror jag aldrig det har varit någon 1 maj, och nu slipper alla i alla fall bli blöta.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Facket ska inte hålla på med politik!”

Han inleder med att tala om Töreboda, och andra, mindre orter, med liknande problem men med stora möjligheter, och fortsätter med att tala om människors oro, och vad det gör med ett samhälle.

– Det finns många som ramlar utanför. Klyftorna mellan dem som har väldigt mycket och dem som har väldigt lite har tyvärr ökat. Och när vi inte tar hand om alla i ett samhälle, när vi låter några falla igenom, då skapas det rädsla, oro och till och med hat. Det är det här som är grogrunden för rasism och främlingsfientlighet.

Jonas Wallin medger i sitt tal att han själv är orolig, men främst för att klyftorna drar isär oss.

– Den svenska arbetarklassen dör av ojämlik vård, det kan jag oroa mig för, och det tycker jag att våra politiker också borde oroa sig för.

– Det finns all anledning att känna oro över tillståndet i världen, men det finns så många krafter i dag som vill använda den oron till att svartmåla och få folk att känna rädsla. Men vi måste se bortom rädslan, för det är tillsammans vi kan göra skillnad. Samarbete är det enda sätt att lösa våra problem.

Han räds inte heller att ge en känga åt det egna partiet.

– Socialdemokratin brukade tro att det med politik gick att förändra samhället, och brukade tro att det som är brister och fel i samhället, det ska vi lösa till tillsammans, gemensamt. Nu för tiden talas det mycket om att partierna måste förnyas, de vill se de nya Moderaterna och de nya Socialdemokraterna, men vet ni vad? Jag skulle vilja se mycket mer av det gamla Socialdemokraterna.

Han nämner även den av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsatta konfliktutredningen:

– Och här får vi verkligen hoppas att regeringen inte går till val på en strejkutredning som begränsar vår konflikträtt, och det tror jag nästan vi får förutsätta att de inte gör, för så jäkla dumt vore det. Hur vore det i stället om de gick till val på en stärkt arbetsrätt? Det vore något folk verkligen skulle ha nytta av.

– Som Palme sa: samhället är människans verk, och om vi bara vill, då kan vi förändra allt.

LÄS ÄVEN: Ingemar E. L. Göransson: ”Tystnaden är det största hotet mot demokratin”

Arbetarekommunens ordförande tackar Jonas Wallin och överlämnar blommor. Därefter sker ytterligare ett par tal av lokala partiföreträdare och musikunderhållning i regnet.

1 majfirandet i Töreboda lider mot sitt slut. Men först ska majoriteten av alla kvarvarande åhörare upp på scenen för fotografering.

De är alla kandidater på Socialdemokraternas kommunlista i Töreboda.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Här talade LO-företrädarna under 1 maj

Therese Guovelin, förste vice ordförande LO: Trollhättan

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande: Göteborg och Ale

Eva Guovelin, ordförande Livsmedelsarbetareförbundet: Kungälv

Matts Jutterström, ordförande Pappers: Piteå

Jonas Wallin, ordförande Svenska Elektrikerförbundet: Töreboda och Gullspång

Mikael Johansson, förbundsordförande Svenska Målareförbundet: Hässleholm

Tobias Baudin, ordförande Kommunal: Södertälje

Magnus Pettersson, ordförande Fastighetsanställdas förbund: Norrtälje

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO: Kristinehamn

Per-Olof Sjöö, ordförande GS Facket: Kramfors och Sollefteå

Marie Nilsson, ordförande IF Metall: Borås och Herrljunga