Elin Fagerlind från ElQvinnorna berättar hur det vanligtvis ser ut på byggena:

– När vi tjejer kommer ut är det ofta så att det inte finns något omklädningsrum åt oss. Ibland säger de att de har något vi kan använda, men när man ser efter så finns det till exempel inga skåp, är inte låsbart, eller ingen dusch. Ofta måste man gå igenom killarnas omklädningsrum för att komma till lunchrummet. Det är väldigt ofta det är problem, säger Elin Fagerlind.

”Byggarna tycker nog att det är för dyrt”

Varför tror du att det ser ut så här?

– Det har varit för få tjejer på byggena, och de som funnits har inte bråkat. Byggarna tycker nog att det är för dyrt att ställa upp något som kanske inte används.

– Men nu behövs det ju oftare och oftare, det blir allt fler tjejer på byggena och de tjejer som kommer ut i dag kräver sin rätt.

Tre varianter på ”jämställda byggbodar”

För att komma någon vart i frågan har ElQvinnorna, under det partsgemensamma paraplyet Upplyst, nu träffat boduthyrare och -tillverkare för att få till bodar som passar alla, oberoende kön.

Bland annat har Upplyst träffat Ramirent som visat två varianter av vad de menar är ”jämställda byggbodar”.

En där det finns en liten ombyteshytt intill duschen, så att man kan byta om enskilt, och en variant där det på var sida av korridoren finns två stängbara omklädningsrum, med varsin dusch.

Även Cramo har en variant som ElQvinnorna tyckte var intressant. En variant med omklädningsrum på ena sidan och matrum på den andra sidan.

Omklädningsrummet har en dörr, så att det går att stänga om sig. Har man flera bodar i rad kan man därmed ha skilda omklädningsrum för kvinnor och män.

Tagit fram checklista

Det verkar alltså röra på sig. Även om det går sakta i frågan om omklädningsrum som fungerar för alla.

– Även motparten inser att det blir lättare att få kvinnor att stanna i yrket om sådant som omklädningsrum inte är något problem. Dessutom vill inte alla män byta om med kvinnor, eller med andra män, säger Elin Fagerlind

Upplyst har tagit fram en checklista på vad som krävs om personalutrymmena ska vara anpassade för alla.

Bland annat att det ska finnas:

  • Toalett med handfat inne i toalettrummet, för att underlätta byte av mensskydd
  • Tillgång till toalettpapper, tvål och pappershandduk
  • Möjlighet att duscha avskilt
  • Skilda omklädningsrum

ElQvinnorna deltar även i Prevents partsgemensamma arbetsgrupp för att ta fram material för att främja kvinnors arbetsmiljö i byggbranschen.