Jan Larsson är egenföretagare, en mångsysslare som tar jobb där det går, som grävare på sommarhalvåret och snöröjare på vintern.

Efter en arbetsplatsolycka under sin tid som lastbilschaufför har han endast en fullt fungerande arm. Lotta Larsson är lokalvårdare, men sjukskriven och väntar sedan 2020 på ryggoperation. Det var för att kunna få leva lite lugnare som de beslöt sig för att investera sina sparade slantar på en solcellsinstallation som skulle få ned elkostnaderna.

– Ja, det var ju det som var meningen med det här, att vi skulle få lägre kostnader, leva och må bra de återstående åren, säger Jan Larsson.

– Man kan ju inte leva på luft och kärlek och kor allena, tillägger Lotta Larsson.

Det var förra våren som de började sondera terrängen för en solcellsinstallation på den lilla gården i Tännäs i Härjedalen. De valde mellan flera olika solcellsföretag, till slut föll valet på Gävleföretaget Intercept Solar.

Jan och Lotta på gården intill en pall med solcellspaneler.

Ett företag som Elektrikern tidigare har rapporterat om. Då i samband med att Elsäkerhetsverket polisanmälde företaget för att fortsatt installera solceller trots att myndigheten förbjudit företaget att utföra elinstallationer. 

– Anledningen att vi valde Intercept Solar var för att de lovade att det skulle gå så snabbt. Det här var i augusti. De garanterade att de skulle få igång solcellerna senast nyår, berättar Jan Larsson.

Totalsumma 281 000 kronor

Kontrakt skrevs på totalsumman 281 000 kronor för solceller, montage, installation samt byggställning inklusive byggnation. Men det skulle dröja innan solcellerna levererades. Inte förrän strax före jul 2022 anlände solcellerna till gården i Tännäs.

– Jag tänkte att det nog blir tajt för dem att hinna installera innan årsskiftet, som jag blivit lovad, säger Jan Larsson.

Enligt kontraktet skulle 20 procent av totalsumman betalas när solcellerna levererats, vilket Jan Larsson gjorde. Sedan hände ingenting.

Trots flertal påstötanden påbörjades aldrig någon montering av solcellerna.

– De har hittat på ursäkter hela tiden. Först att de behövde vänta tills snön försvann, men det var knappt någon snö på taket den här vintern, vilket vi förklarade, sedan att vi måste plana ut marken där byggställningen skulle stå, men det skulle ju ingå i priset, säger Lotta Larsson.

Inlemmades i ett annat företag

När inget hänt trots att våren kommit valde Jan och Lotta Larsson att polisanmäla Intercept Solar för bedrägeri. Den anmälan lades kort därefter ned, då polismyndigheten ansåg det vara ett civilrättsligt mål. Paret tog istället ärendet vidare till Allmänna reklamationsnämnden, men när Jan Larsson berättade detta för företrädare för företaget fick han ett oväntat svar.

– Vi fick anmäla till ARN bäst vi ville, sa de, för de skulle ändå strunta i ARN:s beslut, berättar Jan Larsson.

Jan Larsson står vid en pall med solceller.
Här ligger en pall med solceller på gården.

Samtidigt inlemmades Intercept Solar i ett annat Gävleföretag: Energikraft. Det är också det namn som står på fakturan som Jan Larsson betalade. Men till Jan och Lotta Larsson säger företrädare för Energikraft att just deras projekt vill de inte ta över, på grund av dålig lönsamhet.

– Om de har räknat dåligt så är det är ju ingenting som jag ska ha ansvar för, tänker jag. Dessutom är det Energikraft som fakturan står på, och dit jag betalat, säger Jan Larsson.

Bara en hög med solceller som vi inte har någon nytta av. Jag är ganska less på det här

Lotta Larsson

Jan Larsson tog därefter kontakt med Konsumentverket för att reda ut vad som gäller i hans ärende. 

– Jag har ju betalat, så det känns som att solcellerna är mina. Men Konsumentverket vågar inte säga att jag äger solcellerna, då de ingår i ett paket där jag betalat en procentsumma, och då endast en del av materialet är levererat, det saknas till exempel växelriktare, säger han.

”Vem äger problemet?”

Och fortfarande ligger alltså lasset med solceller under en presenning på den lilla gården i Tännäs.

– Vi ligger ute med 56 000 kronor och en massa solceller under en presenning, men vi vet inte om vi äger dem, säger Jan Larsson.

– Bara en hög med solceller som vi inte har någon nytta av. Jag är ganska less på det här, säger Lotta Larsson.

– När är det klart? Vem äger problemet? Det är de stora frågorna i dag, säger Jan Larsson.


Efter det att Elektrikern varit i kontakt med Energikraft AB med frågor om ärendet låter företaget meddela att de nu kontaktat Jan och Lotta Larsson för att komma fram till en lösning.