Lön, vindkraft och solceller – det här ville ni läsa om 2022
Trafiken på tidningen Elektrikerns sajt har ökat stadigt de senaste åren. Under 2017 hade sajten färre än 100 000 sidvisningar, en siffra som två år senare hade mer än fördubblats. Och ökningen fortsätter. Förra året, 2022, hade Elektrikerns sajt över 400 000 sidvisningar.
Nedan listar vi de artiklar från 2022 som lästes mest.
Elektriker lön: Vad tjänar en elektriker?
Tidningen listar lägstalönerna ur Elektrikerförbundets Installationsavtal, och visar hur mycket mer det går att tjäna med arbete på ackord.
(uppdaterad 29 april 2022)
Vad kostar det att bygga ett vindkraftverk?
Hur mycket kostar vindkraftverk att bygga, driva, och behöver vi dem egentligen?
Dessa frågor, och fler, har Svensk Vindenergi svarat på.
(publicerad 29 juni 2022)
Vinst för Marie i AD
Larmfirman Comdate i Luleå hade tecknat kollektivavtal med Elektrikerna, men arbetsgivaren menade att det var Unionens avtal som gällde för larmteknikerna, ett avtal med lägre lön.
En av de anställda, Marie Darehed, kontaktade facket som drev ärendet, vilket sedan resulterade i att Marie och Elektrikerna vann och beviljades skadestånd av Arbetsdomstolen.
(publicerad 26 januari 2022)
El-läraren: ”Yrkesgymnasiet är ett svek mot eleverna”
El-eleverna tvingades praktisera på en städfirma, läraren fick inte köpa in böcker och skolan hade en enda el-central att träna på.
El-läraren Håkan berättar hur han var nära gråten på grund av Yrkesgymnasiet i Norrköpings svek mot eleverna.
(publicerad 29 mars 2022)
”De vågar inte vittna”
Inför förhandlingarna i Arbetsdomstolen mellan Elektrikerförbundet och Hometec Security var det svårt för Elektrikerförbundet att få anställda inom Verisure-gruppen att vittna.
– Det har varit galet måste jag säga, väldigt många har pratat med mig, och det har varit jättelånga samtal, men sedan törs ingen vittna, säger Anne Alfredson, förbundsjurist vid LO TCO-rättsskydd och den som företrätt förbundet i domstolen.
(publicerad 9 mars 2022)
Uppgörelse med Svea Solar
Elektrikerförbundet tecknade kollektivavtal med solcellsjätten Svea Solar i februari 2020. Men sedan framkom det att företaget dagen innan hade tecknat ett kollektivavtal med det av arbetsrättsjurister kallat ”gula facket” Tingvalla Bro.
Företaget menade att avtalet med Tingvalla Bro skulle betecknas som ett förstahandsavtal, samtidigt som Elektrikernas avtal skulle ses som ett andrahandsavtal. Därefter rådde en tvist mellan parterna om vilket avtal som ska tillämpas för arbetarna på företaget.
Men i januari 2022, nästan två år senare, kunde Elektrikern rapportera att parterna enats. Nu är det Elektrikerförbundets Installationsavtal som gäller för arbetarna på Svea Solar.
(publicerad 31 januari 2022)
Insurello ifrågasätts
Företagets Insurellos företagsidé är att hjälpa kunder att få ut ersättning från olika försäkringar. För detta tar företaget ut en avgift. Men den hjälpen ingår redan i Elektrikernas medlemsavgift.
Facket hjälper dig utan extra kostnad. Det här upplyser Nina Embrin, försäkringsansvarig för Elektrikerförbundet i region Syd och Väst, läsarna om.
(publicerad 14 mars 2022)
Intercept Solar installerade solceller på Pers villatak
Gävleföretaget Intercept Solar installerade solceller hemma hos Per. Det är något han ångrar idag. Flera allvarliga fel upptäcktes i installationen och han anmälde företaget till Allmänna reklamationsnämnden.
Elsäkerhetsverket utfärdade förbud mot företaget att utföra elinstallationstjänster, och polisanmälde sedan företaget.
(publicerad 1 december 2022)
Nytt fack stämmer Elektrikerna: ”Vi vet inte riktigt vad de vill”
Den nybildade fackföreningen Blå-Gul fackförening stämde Elektrikerförbundet i Arbetsdomstolen. Anledningen är den konflikt med efterföljande kollektivavtal mellan förbundet och elföretaget Tema Elektro i Blentarp.
Blå-Gul fackförening menar i sin stämning att Tema Elektro tvångsanslutits till Elektrikerförbundets kollektivavtal, på grund av de stridsåtgärder som förbundet vidtog under konflikten.
Arbetsdomstolen avfärdade sedan stämningen.
(publicerad 5 januari 2022)
Facket fick nog – nu har elföretagaren dömts till fängelse
I början av juni meddelades en efterlängtad dom i Södertörns tingsrätt. En el-företagaren i Stockholm dömdes för skattebrott och bedrägeri till fyra års fängelse.
Elektrikernas ombudsman Daniel Lundin var kallad som vittne under rättegången. Detta efter att han kontaktat ekobrottsmyndigheten om företagaren.
(publicerad 20 juni 2022)