1 Kommunals avtal klart

En stor del av 2020 präglades av den långa, uppskjutna avtalsrörelsen. När avtalen ett efter ett blev klara var det många som ville läsa om dem.

Trots att vi är en tidning främst riktad till Elektrikerförbundets medlemmar, var det ändå många som sökte sig till oss för att få information om Kommunals nya avtal.

Jätteroligt, tycker såklart vi på redaktionen!


2 Elektrikerna varslar Svea Solar om arbets­nedläggelse och blockad

Elektrikerna hade sedan våren 2019 förhandlat med Svea Renewable Solar AB om kollektivavtal, utan att lyckas. I februari förra året fick facket slutligen nog, och varslade företaget om arbetsnedläggelse och blockad.

– Det är oerhört viktigt att vi nu varslar mot det här företaget som annars snedvrider konkurrensen, säger Elektrikernas centralombudsman Petter Johansson.

Varslet fick fart på förhandlingarna, och redan fem dagar senare var ett kollektivavtal undertecknat – och varslet tillbakadraget.

3 Strejken i Göteborg: Folksam bryter samarbete med larmföretag

En annan viktig händelse under 2020 var Elektrikernas stridsåtgärder mot larmföretaget Hometec Security i Göteborg. Elektrikerna ansåg att företagets larmtekniker skulle gå under deras avtal, medan företaget själva menade att deras nytecknade kollektivavtal för tjänstemän med Unionen borde gälla för alla anställda på företaget.

En konsekvens av konflikten blev att Folksam valde att bryta sitt samarbete med Verisure – larmföretaget som har Hometec Security som franchiseföretag.

– Elektrikerna är en viktig partner för oss, en prioriterad samarbetspartner, så med den här bakgrunden är det inget konstigt att vi avslutar samarbetet, sade Kent Lindmark, chef för skadeförebyggande på Folksam.

4 Blockad inledd mot larmföretag i Göteborg

Konfliktåtgärderna mot Hometec Security Gbg AB inleddes torsdagen 3 september. I samband med att varslet lades hade företaget redan eskalerat situationen, genom att hota Elektrikerförbundets medlemmar som arbetade på företaget.

Bland annat kallades de anställda till ett obligatoriskt möte, där företaget baktalade Elektrikerförbundet i syfte att få medlemmarna att lämna förbundet.

– Hometec Security GBG AB har genom sitt agerande visat att de inte respekterar den svenska modellen, sade Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson i samband med händelsen.

5 Tidigare an­ställd vid Veri­sure-före­tag: ”Vi skulle skriva under på att vi var tjänste­män”

I samband med konflikten i Göteborg framkom uppgifter om att larminstallatörer även på andra franchisefirmor till Verisure tvingats in under Unionens tjänstemannaavtal – trots att arbetsuppgifterna var desamma som tidigare. En av dem, Peter Lidström, kände igen situationen i Göteborg.

– Jag tog kontakt med Elektrikerna för att jag ville ha kollektivavtal på firman, men då tog arbetsgivaren kontakt med Unionen istället, för att han tyckte att ”Elektrikerna var så konfliktbenägna”, berättade han.

6 Nya a-kasseregler: Så här funkar det

I samband med coronapandemins framfart genom Sverige gjordes flera regelverk om för att underlätta i krisen. En av dessa ändringar handlade om reglerna för a-kassan. Med ändringen blev det lättare att få ut pengar – och mer pengar för dem som uppfyller villkoren.

Vår redogörelse för hur de nya reglerna fungerar visade sig bli en av våra mest lästa artiklar under året.

7 Corona: Så går det för installationsföretagen

Coronapandemin hade redan i mars bromsat upp världsekonomin. Börserna rasade, och även i Sverige hade mycket stannat upp. 

Vi gjorde en rundringning till tre av landets största installationsbolag – Caverion, Assemblin och Bravida – för att se hur det var ställt inom branschen.

– Beroende på den kommande utvecklingen och hur samhället reagerar så kommer det bli väldigt tufft framöver. Sannolikt mycket tuffare än förra finanskrisen 2009, förutspådde Bravidas vd och koncernchef Mattias Johansson.

8 Företag varslar – och hyr in per­sonal: ”En mor­alisk kata­strof”

En annan sak som fick mycket uppmärksamhet under 2020 var avslöjandet om att Eitech, samtidigt som de varslade personal runt om i landet, hyrde in arbetskraft från utomstående företag. Inte minst utländsk sådan. 

Till exempel varslade företaget personal i Göteborg, samtidigt som man via ett bolag i samma koncern har ett jätteprojekt i Skellefteå. Där skulle dock 70 procent av arbetskraften hyras in från utlandet.

– En moralisk katastrof, menade Martin Bengtsson, ombudsman för Elektrikerna i Göteborg.

9 Märket klart: 5,4 procent på 29 månader

31 oktober kallade facken inom industrin till presskonferens. Det meddelades att fack och arbetsgivare enats kring ett nytt avtal.

Avtalet innehåller inga retroaktiva löner från 1 april, något som tidigare var ett krav.

Däremot så är det ett så kallat framtungt avtal, där den högsta löneökningen skulle ske direkt: 3 procent från och med 1 november.


10 Solceller kan slå ut jordfelsbrytaren: ”Man märker inget förrän det är för sent”

Många ville även läsa varningen om en risk man kanske inte tänker på i första taget: Att solcellsanläggningar kan slå ut jordfelsbrytare. Våra vanliga jordfelsbrytare av typ A klarar nämligen inte likströmskomponenter över sex milliampere.

– Det vore på ett vis bättre om den hade reagerat på så sätt att den slår av hela tiden, eller brinner upp. Men man märker ingenting förrän det är för sent, förklarade Fredrik Byström Sjödin på Installatörsföretagen.