• Bild: Pixabay/Elekteikerna/Montage

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan.

1. NU SKA DET BLI SLUT PÅ OTILLÅTET HEMMAFIXE

Hur mycket får man egentligen fixa med elen som privatperson? Årets mest lästa artikel handlar om att regeringen gett Elsäkerhetsverket och branschen i uppdrag att se till att man får rätt information när man köper elinstallationsprodukter.

2. MYNDIGHETENS BESLUT: ASBEST GÖR COMEBACK I USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, som omskrivs i 2018 års näst mest nästa artikel.

3. I KAMP MOT KLOCKAN UNDER BANVALLEN

Det är en kamp mot klockan. Exakt 22.30 på torsdagskvällen stängs tågtrafiken av. Då har arbetarna 78 timmar på sig att få klart hålet under järnvägsspåret. Det är knappt om tid. Förra årets tredje mest lästa artikel handlar om Håkan Svanströms kamp mot klockan under banvallen.

4. PLEJD EN ”SNACKIS” BLAND INSTALLATÖRER

Att det svenska teknikbolaget Plejd utökar sin produktserie var väldigt många läsare intresserade av – så pass att artikeln blev årets fjärde mest lästa.  

 

5. HAR DU RÄTT LÖN?

Ligger din lön på rätt nivå jämfört med andra inom yrket? I den artikel som kom på femteplats som årets mest lästa listade vi medellönerna i Sverige.

 

6. OLYCKAN I SVAPPAVAARA: JULIA BLEV BARA 21 ÅR

Den 27 juli hände det som inte kunde hända. Det som inte fick hända. Julia Markström, elektriker vid Cranex, föll igenom ett gallergolv vid kulsinterverket i Svappavaara och avled av det över fem meter höga fallet. I reportaget berättar hennes närstående om händelsen.

7. ÖPPET BREV MED ANLEDNING AV FLERA ELMONTÖRERS DÖD PÅ JOBBET

Den sjunde mest lästa artikeln är ett öppet brev, som Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin och Sekos ordförande Valle Karlsson skrev till myndigheterna med anledning av flera elmontörers död på jobbet. 

8. NYA EU-STANDARDEN: ETT MOMENT 22 FÖR NYA LAMPUTTAG

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april 2019 skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men sedan lättades det på kraven. Förra årets åttonde mest lästa artikel handlar om detta.

9. PLEJD FÅR NY STORÄGARE

Många ville läsa om hur industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Så pass många att artikeln hamnade på nionde plats över årets mest lästa.

10. VIBRATIONSSKADOR: BILADE I NIO MÅNADER I STRÄCK

Han var lärling och ny på jobbet. Då sattes han att bila oavbrutet i nio månader. I dag, 22 år senare, har Johan Lagbrant opererat en av de skadade händerna och väntar på nästa operation. Men funktionen i händerna blir ändå aldrig som innan. Förra årets tionde mest lästa artikel handlar om vibrationsskador.

HEDERSOMNÄMNANDE: ”GRABBEN SOM HAR KOLL”

”Jag vill bli elektriker när jag blir stor. Det är ett roligt arbete, och lätt. Därför finns det många elektriker idag. Varje dag blir det flera. Elektriker behöver inte gå så mycket i skolan”.

Så inleder signaturen ”Erik, 7 år” sin insändare. Webbartikeln är från 2012, men ändå fortsätter den att segla upp på Elektrikerns ”Mest läst”-listor år efter år. Om Erik finns på riktigt borde han vara runt 14 år idag, och kanske har han hunnit få ytterligare perspektiv på elektrikeryrket. I vilket fall som helst har hans insändare nu ännu en gång kvalat in bland de mest lästa på Tidningen Elektrikerns sajt.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se