• Det är de här som gäller på vägg och i tak efter 1 april nästa år. I alla fall vid nybyggnation. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • De nya EU-gemensamma lamputtagen, DLC, har haft svårt att ta sig in på den svenska marknaden– Säkerhetsmässigt ser den lite bättre ut än de gamla tycker jag. Men för att det ska slå igenom krävs väl att de större lamptillverkarna skiftar så det blir efterfrågan, menar Birger Jansson som satte huvudet på spiken; Införandet har blivit ett moment 22 för Sverige just därför, och nu ändras kraven. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Ingvar Eriksson, ingenjör vid svensk Elstandard. Foto: Pressbild Foto: Camima foto

2018-09-28

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april nästa år skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men nu lättas på kraven.
– Hört talas om den här, men aldrig sett den installerad någonstans. Det är nytt för mig.

Det säger Birger Jansson, servicetekniker Jönköping Energi, och fingrar på den nya varianten av lamputtag. Han tar kaffepaus på Ahlsell i Jönköping och som de flesta andra här känner han till att det är på gång, men har inte själv stött på det.

– Nu jobbar jag inte så mycket med de här bitarna längre, det är mest fjärrvärme, men nä, det här har ju inte börjat användas. Lite stort och klumpigt kanske, men en bra dragavlastning, funderar han vidare.

LÄS ÄVEN: ”Sverige borde byta ut sina vägguttag och stickproppar”

2009 infördes den nya gemensamma EU-standarden för lampanslutningsdon, så kallade DLC, Devises for connection of luminaires. Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 har sedan dess angett att den nya standarden ska användas och branschen fick tio år på sig att ställa om.

1 april 2019 var det meningen att alla armaturer som sätts på marknaden ska ha den nya stickproppen. Uttagen och propparna finns i de flesta större apparatserier, men övergången har gått trögt. Här på Ahlsell har bara några enstaka uttag sålts.

Ingvar Eriksson är ingenjör på Svensk Elstandard, SEK, som sköter de här bitarna för Sveriges räkning. Han berättar att i de flesta länderna i Europa fanns inte lamputtag tidigare, utan där är rörutsläpp med ubåtar, dosor eller olika andra varianter praxis.

– Därför infördes ett gemensamt system för hela Europa, och i de länderna där inget fanns var det ju lätt att införa. Men för oss som hade ett färdigt system blev det ju lite knöligare, säger han.

I Sverige har det därför blivit lite av moment 22 där det nya som är lite dyrare och, i första läget, mer opraktiskt inte gärna införs så länge det gamla är ok; du får ingen besiktningsanmärkning om det inte är specificerat en viss sorts uttag eller att en viss standard ska följas.

Och lamptillverkarna ändrar inget om inte marknaden finns, och marknaden finns inte för att lamporna med DLC-proppar inte finns.

– Tillverkarna har ju känt till det här sedan 2009, men det är en oerhörd tröghet i detta och vi ser ju att det inte funkat, säger Ingvar Eriksson.

LÄS ÄVEN: Nu slocknar halogenlamporna

Konsekvensen för enskilda privatkunder blir fortfarande för omfattande menar Svensk Elstandard och nu görs en ändring i vad som ska gälla från 1 april nästa år:

Ändringarna innebär att de gamla lampanslutningsdonen fortfarande får användas vid renovering, underhåll och reparation. Det är information som ska finnas med produkten vid försäljning. Detta gäller dock ej för gamla kronuttag och jordade uttag som kommer tas bort.

De nya DLC-donen däremot ska användas vid all nyinstallation enligt standarden kallad SS-EN 61995.

– Det blir en lite fördröjd övergång, men samtidigt lite snällare för konsumenten i Sverige, säger Ingvar Eriksson.


Fakta standard lamputtag:

1 april 2019 träder den nya standarden SS-EN 61995 för lampanslutningsdon, så kallade DLC, Devices for connection of luminaires, i kraft och gäller i hela EU/ EES. Vissa lättnader har gjorts, men från 1 april gäller i Sverige att:

– Gamla kron- samt jordade lampproppar får inte sättas på marknaden.

– Gamla don, lamputtag och propp, får endast användas vid underhåll, reparation och renovering.

– Nya lamputtag, DLC, gäller vid all nyinstallation.

– DLC ska vara CE-märkta och dessa regleras nu under Lågspänningsdirektivet (LVD).

Källa: Svensk Elstandard, SEK.


Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år klassas 1800 bränder i svenska hem som elrelaterade. 150 av dem uppstår i själva elanläggningen och nu ska Elsäkerhetsverket gräva vidare kring hur och varför. Inom projektet Elsäkerhet i bostäder har statistik från räddningstjänstens insatsrapporter mellan åren 2005 till 2015 granskats.

Nya smarta lösningar – Nr 5, 2018

NY TEKNIK Nya, laddningsbara och återvunna batterier från VARTA, en downlight-armatur från Ledvance, ett maxat USB-uttag från Hager och en app för val av lampor. Här är några av de senaste innovationerna inom ny teknik.

Belysningsvarumärket Thorn firar 90-årsjubileum

NY TEKNIK Belysningsvarumärket Thorn firar 90-årsjubileum i år. Företaget bildades i Storbritannien 1928 av Sir Jules Thorn och fortfarande har företaget sitt huvudkontor på Brittiska öarna i staden Spennymoor. Bolaget har genom åren varit en av de absolut största aktörerna inom belysningsmarknaden och har ett 70-tal fabriker runt om i världen.

Plejd en ”snackis” bland installatörer

NY TEKNIK Svenska teknikbolaget Plejd utökar sin produktserie. Med sin universaldimmer har uppstickarbolaget vuxit rekordartat på ett par år och nu kommer fortsättningen. Att få knapparna smarta på ett enkelt sätt det är det våra kunder tycker är kul och bra.

Nu slocknar halogenlamporna

Glödlampan är numera ett minne blott och nu tas nästa steg tas i utfasningen av allt för energikrävande ljuskällor. Rundstrålande halogenlampor ska börja fasas ut. Det är inom ramen för EU:s ekodesigndirektiv som energiförbrukningen för ljuskällor ska sänkas när nu alternativ finns tillgängliga på marknaden.

Ny teknik: Notiser Nr. 6

  NY TEKNIK Eldon tar in Siemens, och en nyutgåva av boken ”Minimikrav på elmaterial” har givits ut av IN-förlag. Här är ett par av teknik-nostierna från senaste papperstidningen.

Nya smarta lösningar – Nummer 4, 2018

NY TEKNIK En liten kontakt med Twist-lock-teknik från Wieland Electric, en trådlös laddare för möbler från Hager och en säker teleskopstege från WIBE Ladders. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Racing: ABB tar e-bilen till nya höjder

NY TEKNIK Bilindustrin är stark, och med sin utveckling på inte minst batteri- och laddsidan driver den tekniken framåt. Det menar ABB som gått in som huvudsponsor till internationella bilsportsförbundets mästerskap för eldrivna bilar kallat Formula E. Racingklassen Formel-e anses vara den hetaste just nu efter Formel 1, och körs i huvudsak i storstäder.

Nya smarta lösningar – Nummer 3, 2018

NY TEKNIK Ett nytt Comfort-downlight från svenska Hide-a-lite, en ny generation alkomätare från Senseair, en innovativ handhållen isolationsmätare från Megger och en smart verktygsväst från Snickers. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

GEOS: Kapsling för alla situationer

NY TEKNIK Spelsberg ska satsa hårdare i Sverige och lanserar i sommar en ny serie kapslingar som visades för första gången på elmässan i Frankfurt i våras. GEOS heter serien som ska förenkla installation på industrier och utomhus. Gjord för tuffa förhållanden och ersätter metallkapslingar rakt av det tänkt.

Pleiad i en fjärde generation

NY TEKNIK Fagerhults kanske kändaste (?) produktserie Pleiad kommer i en ny tappning, generation 4. En storsatsning de visade upp på Light + Building i Frankfurt nyligen. Ja, det här är helt nytt och vi förlanserar den här. Kommer till hösten i Sverige, säger Peter Björkman, produktchef inomhusbelysning.

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.