• Det är de här som gäller på vägg och i tak efter 1 april nästa år. I alla fall vid nybyggnation. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • De nya EU-gemensamma lamputtagen, DLC, har haft svårt att ta sig in på den svenska marknaden– Säkerhetsmässigt ser den lite bättre ut än de gamla tycker jag. Men för att det ska slå igenom krävs väl att de större lamptillverkarna skiftar så det blir efterfrågan, menar Birger Jansson som satte huvudet på spiken; Införandet har blivit ett moment 22 för Sverige just därför, och nu ändras kraven. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Ingvar Eriksson, ingenjör vid svensk Elstandard. Foto: Pressbild Foto: Camima foto

2018-09-28

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april nästa år skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men nu lättas på kraven.
– Hört talas om den här, men aldrig sett den installerad någonstans. Det är nytt för mig.

Det säger Birger Jansson, servicetekniker Jönköping Energi, och fingrar på den nya varianten av lamputtag. Han tar kaffepaus på Ahlsell i Jönköping och som de flesta andra här känner han till att det är på gång, men har inte själv stött på det.

– Nu jobbar jag inte så mycket med de här bitarna längre, det är mest fjärrvärme, men nä, det här har ju inte börjat användas. Lite stort och klumpigt kanske, men en bra dragavlastning, funderar han vidare.

LÄS ÄVEN: ”Sverige borde byta ut sina vägguttag och stickproppar”

2009 infördes den nya gemensamma EU-standarden för lampanslutningsdon, så kallade DLC, Devises for connection of luminaires. Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 har sedan dess angett att den nya standarden ska användas och branschen fick tio år på sig att ställa om.

1 april 2019 var det meningen att alla armaturer som sätts på marknaden ska ha den nya stickproppen. Uttagen och propparna finns i de flesta större apparatserier, men övergången har gått trögt. Här på Ahlsell har bara några enstaka uttag sålts.

Ingvar Eriksson är ingenjör på Svensk Elstandard, SEK, som sköter de här bitarna för Sveriges räkning. Han berättar att i de flesta länderna i Europa fanns inte lamputtag tidigare, utan där är rörutsläpp med ubåtar, dosor eller olika andra varianter praxis.

– Därför infördes ett gemensamt system för hela Europa, och i de länderna där inget fanns var det ju lätt att införa. Men för oss som hade ett färdigt system blev det ju lite knöligare, säger han.

I Sverige har det därför blivit lite av moment 22 där det nya som är lite dyrare och, i första läget, mer opraktiskt inte gärna införs så länge det gamla är ok; du får ingen besiktningsanmärkning om det inte är specificerat en viss sorts uttag eller att en viss standard ska följas.

Och lamptillverkarna ändrar inget om inte marknaden finns, och marknaden finns inte för att lamporna med DLC-proppar inte finns.

– Tillverkarna har ju känt till det här sedan 2009, men det är en oerhörd tröghet i detta och vi ser ju att det inte funkat, säger Ingvar Eriksson.

LÄS ÄVEN: Nu slocknar halogenlamporna

Konsekvensen för enskilda privatkunder blir fortfarande för omfattande menar Svensk Elstandard och nu görs en ändring i vad som ska gälla från 1 april nästa år:

Ändringarna innebär att de gamla lampanslutningsdonen fortfarande får användas vid renovering, underhåll och reparation. Det är information som ska finnas med produkten vid försäljning. Detta gäller dock ej för gamla kronuttag och jordade uttag som kommer tas bort.

De nya DLC-donen däremot ska användas vid all nyinstallation enligt standarden kallad SS-EN 61995.

– Det blir en lite fördröjd övergång, men samtidigt lite snällare för konsumenten i Sverige, säger Ingvar Eriksson.


Fakta standard lamputtag:

1 april 2019 träder den nya standarden SS-EN 61995 för lampanslutningsdon, så kallade DLC, Devices for connection of luminaires, i kraft och gäller i hela EU/ EES. Vissa lättnader har gjorts, men från 1 april gäller i Sverige att:

– Gamla kron- samt jordade lampproppar får inte sättas på marknaden.

– Gamla don, lamputtag och propp, får endast användas vid underhåll, reparation och renovering.

– Nya lamputtag, DLC, gäller vid all nyinstallation.

– DLC ska vara CE-märkta och dessa regleras nu under Lågspänningsdirektivet (LVD).

Källa: Svensk Elstandard, SEK.


Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Bra grejer något bättre på Elmässan

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre. Den här finns det plats för i verktygslådan. Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år klassas 1800 bränder i svenska hem som elrelaterade. 150 av dem uppstår i själva elanläggningen och nu ska Elsäkerhetsverket gräva vidare kring hur och varför. Inom projektet Elsäkerhet i bostäder har statistik från räddningstjänstens insatsrapporter mellan åren 2005 till 2015 granskats.