• Det är de här som gäller på vägg och i tak efter 1 april nästa år. I alla fall vid nybyggnation. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • De nya EU-gemensamma lamputtagen, DLC, har haft svårt att ta sig in på den svenska marknaden– Säkerhetsmässigt ser den lite bättre ut än de gamla tycker jag. Men för att det ska slå igenom krävs väl att de större lamptillverkarna skiftar så det blir efterfrågan, menar Birger Jansson som satte huvudet på spiken; Införandet har blivit ett moment 22 för Sverige just därför, och nu ändras kraven. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Ingvar Eriksson, ingenjör vid svensk Elstandard. Foto: Pressbild Foto: Camima foto

2018-09-28

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april nästa år skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men nu lättas på kraven.
– Hört talas om den här, men aldrig sett den installerad någonstans. Det är nytt för mig.

Det säger Birger Jansson, servicetekniker Jönköping Energi, och fingrar på den nya varianten av lamputtag. Han tar kaffepaus på Ahlsell i Jönköping och som de flesta andra här känner han till att det är på gång, men har inte själv stött på det.

– Nu jobbar jag inte så mycket med de här bitarna längre, det är mest fjärrvärme, men nä, det här har ju inte börjat användas. Lite stort och klumpigt kanske, men en bra dragavlastning, funderar han vidare.

LÄS ÄVEN: ”Sverige borde byta ut sina vägguttag och stickproppar”

2009 infördes den nya gemensamma EU-standarden för lampanslutningsdon, så kallade DLC, Devises for connection of luminaires. Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 har sedan dess angett att den nya standarden ska användas och branschen fick tio år på sig att ställa om.

1 april 2019 var det meningen att alla armaturer som sätts på marknaden ska ha den nya stickproppen. Uttagen och propparna finns i de flesta större apparatserier, men övergången har gått trögt. Här på Ahlsell har bara några enstaka uttag sålts.

Ingvar Eriksson är ingenjör på Svensk Elstandard, SEK, som sköter de här bitarna för Sveriges räkning. Han berättar att i de flesta länderna i Europa fanns inte lamputtag tidigare, utan där är rörutsläpp med ubåtar, dosor eller olika andra varianter praxis.

– Därför infördes ett gemensamt system för hela Europa, och i de länderna där inget fanns var det ju lätt att införa. Men för oss som hade ett färdigt system blev det ju lite knöligare, säger han.

I Sverige har det därför blivit lite av moment 22 där det nya som är lite dyrare och, i första läget, mer opraktiskt inte gärna införs så länge det gamla är ok; du får ingen besiktningsanmärkning om det inte är specificerat en viss sorts uttag eller att en viss standard ska följas.

Och lamptillverkarna ändrar inget om inte marknaden finns, och marknaden finns inte för att lamporna med DLC-proppar inte finns.

– Tillverkarna har ju känt till det här sedan 2009, men det är en oerhörd tröghet i detta och vi ser ju att det inte funkat, säger Ingvar Eriksson.

LÄS ÄVEN: Nu slocknar halogenlamporna

Konsekvensen för enskilda privatkunder blir fortfarande för omfattande menar Svensk Elstandard och nu görs en ändring i vad som ska gälla från 1 april nästa år:

Ändringarna innebär att de gamla lampanslutningsdonen fortfarande får användas vid renovering, underhåll och reparation. Det är information som ska finnas med produkten vid försäljning. Detta gäller dock ej för gamla kronuttag och jordade uttag som kommer tas bort.

De nya DLC-donen däremot ska användas vid all nyinstallation enligt standarden kallad SS-EN 61995.

– Det blir en lite fördröjd övergång, men samtidigt lite snällare för konsumenten i Sverige, säger Ingvar Eriksson.


Fakta standard lamputtag:

1 april 2019 träder den nya standarden SS-EN 61995 för lampanslutningsdon, så kallade DLC, Devices for connection of luminaires, i kraft och gäller i hela EU/ EES. Vissa lättnader har gjorts, men från 1 april gäller i Sverige att:

– Gamla kron- samt jordade lampproppar får inte sättas på marknaden.

– Gamla don, lamputtag och propp, får endast användas vid underhåll, reparation och renovering.

– Nya lamputtag, DLC, gäller vid all nyinstallation.

– DLC ska vara CE-märkta och dessa regleras nu under Lågspänningsdirektivet (LVD).

Källa: Svensk Elstandard, SEK.


Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.