Norska armaturtillverkaren SG, efter grundaren Sven Gunvaldsen, har sedan starten 1990 gått från en till närmare 700 anställda och verkar i ett tiotal länder.

På senare år har sortimentet breddats från bara armaturer till belysningsstyrning och också installationsmaterial. På Elfack visades deras nya apparatserie SG Install som har en liten rolig nyhet, eller som SG säger själva: en revolutionerande kopplingsteknik. 

Det handlar om öppningsbara snabbklämmor där du fäller upp låsbygeln, monterar tråden och sedan ”snäpper” ned bygeln. Lite som WAGO 221 med skillnaden att här får du en extra säkerhetsfunktion. 

– Ja, det är en öppningsbar klämma. En finess är att du inte kan montera locken till apparaterna om klämman är öppen. Du kan alltså inte ”glömma” att låsa fast tråden, säger Daniel Jannesson, säljare på SG. 

Pandemin stoppade starten

Plinten är godkänd för 1,5 – 2,5 kvadrat FQ, EQ och faktiskt även mjukledare. Den kommer låst med locket på och du använder de plintar du behöver. 

DCL-uttagen/ lamputtagen har SG filat på och fått till en lågbyggd variant. Hela serien har samma typ av snabbkoppling. Foto: Jan-Erik Johansson

SG Install-serien är inte ”helt” ny, den togs fram för ett par år sedan, men pandemin stoppade starten på charmoffensiven mot marknaden som nu påbörjats.

Serien har byggts på efterhand och är nu i princip komplett. Senaste tillskottet var en termostat, och en hörnbox kommer i dagarna. Det är samma inkopplingsplintar rakt över i alla apparater. Företaget puffar lite extra för sitt lamputtag till takdosor, som man hävdar har extremt låg bygghöjd, om inte lägst, på marknaden.  

Tillverkad i polykarbonat och serien finns i vitt och svart. Den svarta serien är matt och har genomfärgat material för bra motstånd mot repor och märken.