CLX3 heter systemet, Click x 3, som anpassats till Wibes kabelstegar KHZSP men som också passar till deras rännor (W1/40 och W3/40) och trådstegar (Defem).

Ett skruvlöst montage som använder minimalt med detaljer. Bärkonsoler, skarvar och själva stegen låses med klickfunktion och behöver du lossa och justera någon detalj gör du det med en mejsel och en lättare brytning. Samma gäller för rännor och trådstegar.

Du använder också samma konsol till både stege, trådstege och ränna. Vid takpendling används en klickbar adapter mellan pendel och bäroken för stege och ränna.

– Du kan ha 4 meter mellan fästena och klara AMA:s regler med 23 kilos tyngd per meter, säger Ulf Johansson.

Tjäna montagetid

Vitsen är förstås ett snabbare montage och enligt företagets egna mätningar tjänas en massa tid; uppåt 60-70 procent montagetid, jämfört med traditionell installation med alla detaljer, skruvar och muttrar.

Det blir också enklare att klara av det ofta bökiga tvåmannajobbet på egen hand, menar Wibe, då det inte behövs ett par extra händer för hålla grejorna på plats vid infästning och skruvning.

Det är samma konsol till både trådstegarna och KHZSP-stegarna. Klickfäste som låser och som kan lossas med en mejsel.  Foto: Jan-Erik Johansson

Systemet har ett par år på nacken, men pandemin satte tvärstopp för lanseringen i Sverige förra gången. Det blev svårt att nå ut. Av någon anledning gick det bättre i Norge där CLX3 säljer bra.

Med tanke på att just tid är så viktig faktor menar Wibe att de skapat en gamechanger på montagesidan. En ny standard för hur stegar monteras framöver.

– Konsolerna är något dyrare, men med tanke på monteringstiden blir det en billigare lösning på sista raden, säger Ulf Johansson.