Det är Wago som tagit fram färdiga dosor som passar till deras 221-serie av anslutningsklämmor samt de mindre toppklämmorna 2773.

Dosorna, eller boxarna, finns i sex olika storlekar och principen är enkel: både lock och botten är fyllda med gel och du placerar klämmorna med tråd i ”geggan”.  När du klämmer ihop, alltså stänger boxen, fördelas gelen som sveper sig runt installationen. Du behöver inte vänta på härd- eller torktid. Anslutningen blir förseglad och användbar omedelbart.

Till skillnad från gamla stelnande föregångare kan du återanvända trådarna fullt ut om du behöver komplettera, men det krävs nya gelboxar och klämmor för att garantera skyddsklasserna.

Helt tätade mot vatten

Korrekt utfört blir nivån på fuktskyddet IPX8 vilket innebär att kontakterna är helt tätade mot vatten och kan permanent nedsänkas i vatten.

För SELV-applikationer (Safety Extra Low Voltage) krävs inget extra hölje som till exempel en kopplingsdosa. Däremot krävs det i lågspänningsområdet (230V) eftersom säkerhetsbestämmelserna kräver dubbel isolering.

Kladd- och silikonfri gel, och med ovan nämnda anslutningsklämmor kan du koppla upp till 4 mm².