Det säger Magnus Wollin, säljare på norska företaget Castor, specialister på fästmaterial främst på norska marknaden, men sedan 2017 även i Sverige.

I deras monter på Elfack visades ett stort utbud av plugg och olika klammer, strips- och rörfästen som fästs direkt i borrhålet. De har inga 5,5 mm-plugg och prylar utan säljer samma här som i Norge och Europa, 4 eller 6 mm.

Castor har en rad olika varianter när det gäller klammer och infästning för betong. De tillverkar bara för 4 och 6 mm hål vilket är standard i Europa.
 

– När det gäller 6 millimeter, som kanske är det vanligaste måttet på fästmaterial, får du en dragstyrka på 40 kg på en fästpunkt, säger Magnus Wollin och visar ett urval av deras produkter.

Då handlar det förstås om riktigt bra och hård betong och inget gammalt poröst pannrumstak…

Syns allt mer

Castor syns allt mer i Sverige och säljer förutom infästning även en del verktyg för kabeldragning bland annat. Erik Bergström, elektriker på El & Marinteknik på Tjörn, kollar in en lyxigare dragfjäder med digital meterräknare och utbytbar spets. Runpotec GF3.

En 3 millimeters glasfiberfjäder ligger rullad i lådan som har digital meterräknare, eller ft (feet om det föredras). Under locket finns olika spetsar

– Mycket tillbehör… kanske bra. Kan nog funka, men det går ju dra ut och ”måtta” med en vanlig fjäder också, funderar han.

GF 3 har en tre mm glasfiberfjäder. Den tunna fjädern ska, enligt Runpotec, göra det lättare att komplettera redan befintliga rör med FQ med ytterligare en tråd. Tunnheten till trots har den en dragstyrka på 130 kg. Räkneverket ligger i fjäderns behållare tillsammans med tillbehör som olika spetsar och tjocklekar på ”tafsen” under lock. Runpotecs fjädrar kan också kompletteras med en kameraspets för felsökning.

– Det är väl bra att någon försöker utveckla verktygen, konstaterar Erik Bergström och går vidare med kollegorna på mässan.