– Vi har haft många besökare som undrat ”varför i hela friden har det här inte funnits förut?”.

Det säger Roland Johansson som tillsammans med kollegan Mikael Liljegren står bakom den världsnyhet som visades upp för första gången på mässan.

– Vi har tagit fram det här tillsammans med ett norskt bolag som nappade direkt. Att vi inte har någon bakgrund inom elbranschen har nog gjort att vi tänkt lite ”utanför boxen”.

JISO har samma utformning som vanliga CEE-uttag. Befintliga hankontakter behöver alltså inte bytas ut, utan bara honan. Uttaget finns både som fast monterad och till kabel.

Får en högre säkerhetsklassning

Det finns också en adapterplatta med bajonettfäste som passar till de flesta stora märkenas uttagshus och då räcker det att byta bara själva kontaktinsatsen. För att ansluta måste hankontakten tryckas in ett par millimeter och sedan vridas ett par centimeter vilket öppnar petskydden och kontakten kan skjutas i.

– Hade vi gjort en egen version där alla måste byta både hane och hona hade det varit omöjligt att sälja in det här. Nu kan du välja att montera en JISO och allt passar ändå.

Med petskydd får uttaget en högre säkerhetsklassning vilket kan leda till förändringar i praktiken. Enligt svenska standarden SS 436 40 00 (bilaga 41A.2.6) bör risken för barnolycksfall begränsas genom att uttag placeras minst 1,7 meter över golv eller mark. Det här höjdkravet utgår dock om uttaget är petsäkrat (eller förreglat med vred eller liknande). Självstängande lock innebär INTE att det är petsäkert.

Alla certifieringar är klara

JISO finns för 16-63 A trefas samt 230V:s uttag.

Alla tester och certifieringar är klara och målet är att JISO ska börja säljas redan i sommar i både Sverige och Norge. Förhoppningen från uppfinnarna är förstås att det här ska bli en ny standard.

– Men målet för oss är inte att bli en ”storspelare” själva, utan vi hoppas kunna sälja in det här till någon som har resurser, säger Roland Johansson.