Det har skällts en hel del i elektrikerleden kring de nya DCL-uttagen och hur en ska mäta i de pyttesmå uttagshålen. Hålen är 2 millimeter och de flesta testares spetsar är 4 millimeter i diameter.

Visst går det mäta med ett visst mått av våld, men för att inte skada uttaget har det skapats många fina ”hemmalösningar” och adaptrar.

Men instrument med smala spetsar har funnits, och nu nylanserar Elma Instruments tre instrument med en enkel lösning; Spetsarna består av en 4 millimeters hylsa som sitter utanpå en 2 millimeters dito.

Dra bort hylsan så klaras mätning utan att behöva bända upp de smala uttagshålen i ett DCL-uttag med eventuell skada som följd. 

Elma 1500B är den enklaste varianten med spännings- och genomgångstest samt polsökare. Elma 2000X har dessutom fasföljdstestare och 2100X visar resultatet på digitalskärm.

Samtliga kan ”para” spetsarna så att de sitter med 19 mm avstånd så att du kan mäta vägguttag med en hand. Från knappa femhundringen upp till runt tusenlappen plus moms i utpriser. 

Ytterligare en nyhet som släpptes nu i oktober och visades upp på elmässan är Elma X One; En spänningsprovare med True RMS multimeterfunktion samt med en öppen strömtång i framkant godkänd enligt DS/EN 61243-3 (standarden för godkänd spänningsprovare).

Mer om den i nästa nummer av Elektrikern.