Det var tidigt på hösten 2015 när den då arbetslöse Stefan fick ett telefonsamtal. I andra ändan fanns en röst som presenterade sig som Hans Karlsson, han undrade om Stefan kunde börja på ett jobb, ett bra och välbetalt fick han veta, om ett par dagar. De skulle träffas i centrala Luleå och skriva kontrakt.

– Jag föreslog ett café eller hotell i stan, för att senare ta oss vidare till en grossistfirma och en butik med arbetskläder. Men döm om min förvåning när han ringde och sa att han var för stressad, så vi skulle mötas på parkeringen utanför stora Coop på Storheden, berättar Stefan.

Där på parkeringen fick Stefan skriva under sitt anställningsavtal på motorhuven på Hans Karlssons bil.

– Redan då började varningsklockorna ringa, men jag var i ett desperat behov av ett arbete just då. Jag var inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin och fick ibland vända mig till socialen för min försörjning.

Företaget som Stefan anställdes på hette Devcomp AB, ett företag som Elektrikern har skrivit om tidigare, då efter att Elektrikerna drivit ett mål för en medlem som inte fått lönegaranti efter att företaget försatts i konkurs 2016.

Totalt var ett 40-tal elektriker anställda i bolaget, men enligt konkursförvaltaren hade stora medel som flutit in i bolaget slussats vidare till Hans Karlssons andra bolag, istället för att gå löner och sociala avgifter.

Stod inte rätt till

I Stefans fall fick han lön utbetald, om den var avtalsenlig kan han inte svara på idag. Men de arbetskläder och verktyg han behövde i arbetet fick han betala själv. Arbetet gick ut på kabeldragning av fiberkabel i det nya Teliahuset i Luleå.

– Jag och en ung kille, lärling förresten, började samma dag glada i hågen. Senare kom det ett par mer erfarna elektriker och en av dem började misstänka att allt inte stod rätt till, så han ringde sin ombudsman på Elektrikerförbundet, berättar Stefan.

Snopna och besvikna stod jag och den unga killen kvar, för vi var ju inte medlemmar, vi stannade kvar och gjorde vårt jobb.

Stefan

Ombudsmannen kallade elektrikerna till ett möte, och när han förstod att det var ”den” Hasse Karlsson som höll i trådarna sade han till sina medlemmar att de omedelbart skulle lämna arbetsplatsen och kontakta a-kassan.

– Snopna och besvikna stod jag och den unga killen kvar, för vi var ju inte medlemmar, vi stannade kvar och gjorde vårt jobb, säger Stefan.

Arbetet fortskred ett par månader till dess att en chef för den entreprenör som tagit in Devcomp i Teliahuset plötsligt en dag sa till Stefan och lärlingen att de inte längre var önskvärda på arbetsplatsen.

– Så det var bara att packa ihop vårt pick och pack och återvända till jobb- och utvecklingsgarantin och försörjningsstödet från socialen, berättar Stefan. 

Lånade till verktyg

Det var därefter som hans arbetsgivare, Hans Karlsson, hotade honom med Hells Angels.

Stefan hade själv betalat för arbetskläder och även en borrhammaren, som han egentligen inte hade råd med.

– Jag hade lånat pengar av min syster, den kostade mellan 3 000-4 000 kronor, och så mycket pengar hade jag ju inte vid den tiden, berättar Stefan.

Jag blev livrädd och skickade iväg hela paketet till hans kompanjon.

Stefan

När Stefan hade köpt borrhammaren hade han uppgett Devcomp ABs namn på kvittot, i förhoppning att få igen pengarna, för utgift genom kvittot. Men nu hade han alltså Hans Karlsson i andra ändan av luren, som krävde att han genast skulle skicka borrhammaren till företagarens kumpan i Småland.

När Stefan ifrågasatte varför han inte fick betalt för sina utlägg, sa Hans Karlsson att han hade goda kontakter med mc-gänget Hells Angels. Och att Stefan gjorde bäst i att skicka borrhammaren.

– Jag blev ju livrädd och skickade iväg hela paketet till hans kompanjon. När jag sedan ringde och frågade om den uteblivna betalningen så blev svaret att Hans var på semester i Spanien och skulle återkomma. De gjorde han aldrig. Jag fick aldrig betalt för borrhammaren, och inte heller de arbetskläder jag betalat. Jag har hört senare att han även har hotat anställda med Bandidos.

”Kopplingar till Bandidos”

Den uppgiften är något som stämmer väl med tidningen Byggnadsarbetarens rapportering om Hans Karlsson 2009.

Då intervjuades en svetsare som Hans Karlsson anställt och hyrt ut till ett smidesföretag i Kallhäll. Svetsaren berättade för tidningen att när han, efter att inte fått sin lön i tid, började granska företaget, och upptäckt att Hans Karlssons namn inte gick att finna någonstans officiellt hos företaget, fick ett telefonsamtal.

I luren var Hans Karlsson som sa: ”Jag har kopplingar till Bandidos. Vi ska knäppa dig. Det här är maffian”, för att därefter lägga på luren.

I dag säger Stefan att han är på en bra arbetsplats.

– Tyvärr hade jag inte råd att vara medlem i Elektrikerförbundet just då, när det hände. Men nu är jag medlem igen, och jag har ett jättefint jobb, med goda villkor. Jag trivs hur bra som helst nu.

Tidningen har varit i kontakt med Hans Karlsson via hans advokat som hälsar att hans klient inte har några kommentarer angående uppgifterna att Hans Karlsson skulle ha hotat anställda med Hells Angels och Bandidos.

Fotnot: Stefan heter egentligen något annat.