Det var en vänlig röst i telefonen, en man presenterade sig som Hasse Karlsson. Han sa att han var vd på ett installationsföretag och hade jobb åt Stig-Åke Lundell, om han var intresserad?

– Det var första gången som någon ringde upp från ett företag där jag inte sökt jobb. Men jag hade varit arbetslös i ett år ungefär och dagarna började ta slut, så jag tänkte att jag tar väl det här så länge, berättar Stig-Åke Lundell.

Den vänlige mannen i andra ändan av luren frågade om Stig-Åke kunde åka till ett lägenhetsbygge i Vänersborg och arbeta, arbetskläder och verktyg skulle komma senare.

Då Stig-Åke Lundell har arbetat ett helt arbetsliv som elektriker hade han både verktyg och kläder. Med sig till bygget skulle han plocka upp en lärling, som också var nyanställd av Hans Karlsson och hans företag.

Fick inga verktyg

Men lärlingen hade varken arbetskläder eller verktyg. Den första dagen fick han låna verktyg av Stig-Åke. De övriga arbetarna på bygget ifrågasatte varför lärlingen inte hade egna kläder och verktyg.

– De sa ”han kan ju inte springa till dig varje gång han ska låna en tumstock eller nåt”, så jag sa till lärlingen att han måste ringa Hasse Karlsson och se till att han fick all utrustning.

Men ingen utrustning kom, och lärlingen var inte självgående, så företaget som hyrt in de bemanningsanställda ringde upp Hans Karlsson och sa att han fick skicka en ny elektriker, som var självgående.

Därefter skickades Stig-Åke Lundell och den nye elektrikern till en padelhall i Ljungskile för att arbeta. Men inte heller den nye elektrikern hade fått några verktyg eller arbetskläder.

Nu började Stig-Åke Lundell bli irriterad. Han sa till den nye elektrikern att han måste se till att få pengar av Hans Karlsson till verktyg och kläder.

Pengarna räckte inte

Dagen efter dök den nye elektrikern upp med en liten batterimaskin och en fleecetröja.

– Han hade bara fått 3000 kronor, och det var det enda det räckte till. Han hade även blivit tillsagd att inte handla på de vanliga grossistfirmorna, för de var för dyra, han fick order att handla på Jula.

Han blev tillsagd att inte handla på de vanliga grossistfirmorna, de var för dyra, han fick order att handla på Jula.

Stig-Åke Lundell

Och strulet fortsatte. När så Stig-Åke och den nye elektrikern vecka två skulle installera sig på vandrarhemmet i Ljungskile så ville inte föreståndaren för vandrarhemmet ge dem nycklar.

– Han sa att ”er chef har inte betalat rummen för förra veckan, som han lovat”. Jag svarade att han skulle ge oss nycklarna så skulle jag se till att pengarna kom.

Stig-Åke Lundell ringde upp Hans Karlsson och förklarade att om inte han betalade vandrarhemmet skulle de åka hem, och låta installationerna i padelhallen lämnas åt sitt öde. Det tog skruv. Rummen betalades.

”Du kommer inte få en krona”

Men nu hade Stig-Åke fått nog. Han ringde facket, och där ombudsman Morgan Andersson, som han haft kontakt med tidigare. Morgan Andersson lovade kolla upp företaget, och några dagar senare meddelade han Stig-Åke Lundell:

– Åk inte tillbaka till jobbet, för du kommer inte att få en krona.

Morgan Andersson
Ombudsmannen Morgan Andersson

Morgan Andersson berättar:

– Jag sökte på organisationsnumret och såg att företaget inte hade kollektivavtal. Då ringde första larmklockan.

– Sedan kollade jag hos Skatteverket och såg att de inte betalat skatter och moms, och då ringde den andra larmklockan.

– Därefter kollade jag hos Elsäkerhetsverket och såg att företaget inte fanns registrerat där. Det var tredje larmklockan.

När det sedan gick upp för Morgan Andersson att företaget var ett vad facket kallar ”Hasse Karlsson-företag” så ringde alla befintliga larmklockor på högsta volym.

120 obetalda timmar

Hans Karlsson stod inte som företrädare för bolaget, men Morgan Andersson kontaktade ombudsmännen i Stockholm och frågade vad de visste om bolaget. De kunde berätta att även de hade ärenden rörande samma bolag, och att det var ett av alla ”Hasse Karlsson-företag”.

Sedan följde den gängse ordningen. Morgan Andersson avvaktade till dess att det stod klart att ingen lön betalades ut till Stig-Åke Lundell. Totalt rörde det sig om 120 timmar som Stig-Åke Lundell arbetat, men som han inte fått betalt för.

Därefter skickade Morgan Andersson en betalningsuppmaning till företaget, när ingen respons kom på den, delgav han företaget.

– Delgivningen gick till de som står på företaget, vilka var två yngre bolagsansvariga, berättar Morgan Andersson.

Finns många fler

Sedan gick ärendet till rättsskyddet. I november 2022 skulle det hela upp i tingsrätten. Men dagen innan domstolsförhandlingarna betalade plötsligt företaget den lön de var skyldiga Stig-Åke Lundell.

– Vi hade begärt företaget i konkurs, så de betalade i sista stund. Vilket innebär att de kan fortsätta att driva företaget. Och de betalade antagligen bara de som är medlemmar i förbundet, inte de som är oorganiserade, säger Morgan Andersson.

– Det är så där de agerar, betalar när det är precis på gränsen. Och de som inte är anslutna till facket de får inget, och de har ingen som företräder dem. Jag har ju ett bollplank i Morgan att vända mig till, men tänk på de som inte är medlemmar, som inte har någonstans att vända sig. De har jobbat, och blivit blåst på upp till tre månadslöner, säger Stig-Åke Lundell och tillägger:

Jag tycker att han skulle ha näringsförbud för alltid, såna här arbetsgivare ska inte finnas på arbetsmarknaden.

Stig-Åke Lundell

– Jag tycker det är för jävligt. Jag åker med min egen bil till både Vänersborg och Ljungskile och lastar bilen full med verktyg och arbetskläder, åker och jobbar, och blir blåst, jätteblåst.

Vad tänker ni om att Hans Karlsson nu till slut fått näringsförbud i fem år?

– Det var väl på tiden, säger Morgan Andersson.

– Jag tycker att han skulle ha näringsförbud för alltid, såna här arbetsgivare ska inte finnas på arbetsmarknaden. Men tyvärr är han inte ensam, det finns många fler som honom, säger Stig-Åke Lundell.