På dagordningen står förbundets nya organisation som ska sjösättas vid årsskiftet. Det som i dag är VK2 och VK10 ska då bli tre avdelningar: avdelning 10, 2 och 5.

Framme vid den stora skärmen går VK10:s verksamhetsledare Daniel Lundblad fram och tillbaka talandes i headset.

Han talar om att klubbarnas uppdrag bland annat är att ta tillvara på medlemmarnas intresse.

– Om medlemmarna vill ha smörgåstårta varje fredag, så är det deras intresse. Det kan vara svårt att få igenom om arbetsgivaren ska betala, men om det är deras intresse så ska vi försöka tillvarata det.

Den gröna boken

Det småskrattas i salen, men allvaret är samtidigt närvarande. Daniel Lundblad håller upp ett exemplar av Installationsavtalet, den gröna boken.

– Vi är ense om att vi ska verka för inbördes sammanhållning, eller hur?

Så börjar han riva ut sidor ur avtalet och låter dem singla ned mot golvet.

– Tillsammans måste vi använda det som finns i avtalet, det ska inte vara så att några låter bli att använda vissa delar ur avtalet, det är inte sammanhållning.

Människor i en sal.
Allvaret är närvarande i salen.

Salen enas om att de tillsammans ska bli bättre på att skicka medlemmarna på fackliga kurser, så att alla förstår innebörden med medlemskapet och avtalen.

– Kom ihåg att när det här avtalet har gått ut, den sista april nästa år, så finns det inget avtal. Då måste vi strida för att få in allt vi vill ha i boken igen, säger Daniel Lundblad och viftar med den gröna boken. Han tillägger:

– I förra avtalsrörelsen var ett av arbetsgivarnas krav oreglerad arbetstid. De ville ha in att vi skulle arbeta 40 timmar i veckan i snitt på tre månader, kvällar, dagar, morgnar. Vi var starka nog att stoppa det, så i dag har vi fortfarande 40-timmars arbetsvecka, 7-16. Men det beror helt på hur många medlemmar vi har, hur starka vi är, om vi ska kunna stoppa liknande krav från arbetsgivarna.

Kom ihåg att när det här avtalet har gått ut, den sista april nästa år, så finns det inget avtal.

Daniel Lundblad

Förbundsordföranden Urban Pettersson är också på plats, han säger att klubbarna kommer att få en stor betydelse för förbundet framöver.

– Vi ser att där det finns en klubb där upplevs förbundet som relevant. Nu är vi på väg in i en avtalsrörelse, och vi behöver ha en facklig närvaro på arbetsplatserna, det är den styrka vi har. Vi måste ha en facklig närvaro för att kräva det som finns i boken.

Mycket att lära

Ordet går runt bland deltagarna.

Wilhelm Jönsson, Granitor, Varberg:

– Jag som är ny känner inte till allt som finns i boken, men vi förtroendevalda måste lära oss så mycket som möjligt, så att vi kan föra det vidare till medlemmarna.

Kenneth Klang, Elektro Emanuel, Varberg:

– Jag har varit medlem i 37 år, men min son som också är i ett arbetaryrke har ingen aning om vad avtalet innebär. De unga är glada om de har ett jobb, och blir de utan så går de bara och knackar på nästa dörr.

Wilhelm, Kenneth och Carl.
Wilhelm Jönsson, Kenneth Klang och Carl Dock.

Carl Dock, Elab, Halmstad:

– Ackordet en nyckel. När en förstaårsmontör som kanske bor hemma hos morsan och farsan får sin första ackordspeng blir det en uppenbarelse. Det kan handla om 70-80 000 rätt ned i fickan. Jag tror ackordet är kittet i hela vår verksamhet, både för att få upp våra löner men även för att få våra ungdomar att förstå varför vi jobbar för föreningen.

Urban Pettersson nickar och säger:

– Ja, ackordet gör mycket för att få medlemmarna att bli intresserade av avtalet.

Ackord möter inflation

Han lyfter även ackordet som en möjlighet att möta inflationen.

– Vi har en bättre sits än många andra förbund, eftersom vi kan jobba på ackord. Men fler måste utnyttja den möjligheten, vi kan inte bara använda oss av avtalshöjningen för att klara inflationen. Det är viktigt att vi skickar så många av våra medlemmar som möjligt på ackordsutbildning.

De som tjänar mest på ackordet är faktiskt serviceelektriker.

Urban Pettersson

– De som tjänar mest på ackordet är faktiskt serviceelektriker, alla servicejobb över åtta timmar är möjliga att göra på ackord.

Kenneth Klang:

– Men om ett par på arbetsplatsen inte är med i facket, får de vara med i ackordslaget då?

Urban Pettersson ler åt frågan.

– Ledande montör bestämmer vilka som är med i ackordslaget. Arbetsgivaren får inte tillämpa andra villkor på oorganiserade, eftersom det skulle kunna dumpa våra villkor. Om en oorganiserad får sämre villkor än avtalet kan förbundet kräva skadestånd av arbetsgivaren för avtalsdumpningen. Skadestånd till föreningen alltså, inte till den oorganiserade.

Det är en jättestor missuppfattning att alla har samma rättigheter.

Urban Pettersson

– Men däremot är kollektivavtalet bara tillämpligt på medlemmar, så om ackordsöverskottet inte betalas ut till de oorganiserade är det inget de kan göra något åt. De kan inte heller kräva övertidsersättning, pensionsavsättning och så vidare.

– Det är en jättestor missuppfattning att alla har samma rättigheter, så är det inte. Det är de som är organiserade som har rätten.