Varslet om strejken meddelades strax innan lunch på onsdagen, 2 december. Detta efter att HRF:s och Svensk Handels förhandlingar om restaurang- och caféanställdas kollektivavtal inom handeln avslutats i oenighet.

Två händer som skakar hand

Målarnas varsel dras tillbaka – medlarbudet accepterat

Avtal 2020

Strejken, som bryter ut den 11 december om avtal inte tecknats innan dess, berör 300 anställda på tre IKEA-restauranger. Den innebär total arbetsnedläggelse samt blockad mot såväl mer- och övertid som nyanställningar och inhyrning av personal.

HRF motiverar varslet med att Svensk Handel, enligt dem, vägrat gå med på en låglönesatsning, samt motsatt sig anställningar som motsvarar det faktiska antalet arbetade timmar.

Mikael Petterssons porträtt monterat över en bild på två personer skakar hand över en samling papper på ett mötesbord

”Om det vore ett speedway-resultat så vann vi med 5-1”

Avtal 2020

– Det är olyckligt att Svensk Handel genom sitt agerande tvingar fram ett varsel och en strejk. Mindre än en procent av de anställda har en heltidsanställning. De som jobbar inom Svensk Handels avtalsområde förtjänar och måste få ett tryggare arbetsliv, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson i ett pressmeddelande.

HRF varslade om strejk även i början av november. Den gången gällde det anställda under Gröna riksavtalet – förbundets avtal med arbetsgivarparten Visita. Elektrikerförbundet gick ut med att man stödde varslet.

Detta strejkvarsel drogs dock tillbaka efter det att parterna kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Detta omfattar strejkvarslet:

Ingen, medlem i HRF eller inte, får utföra arbetsuppgifter på de aktuella företagen om strejken bryter ut.

Arbete som normalt utförs av HRF:s medlemmar får inte heller utföras av tjänstemän, medlemmar i andra fackförbund eller av de som inte är medlem i någon facklig organisation.

Varslet berör 300 anställda. 

Arbetsplatser som berörs:

  • IKEA Kungens Kurva
  • IKEA Barkarby
  • IKEA Västerås