Elektrikerförbundets Petter Johansson pekar ut flera anledningar till den nedåtgående medlemstrenden på detta avtalsområde, där yrkesgrupper som distributionselektriker och linjemontörer finns.   

– Dels är den allmänna trenden inom hela arbetarrörelsen vikande medlemsantal och att vi tappar i organisationsgrad. Men just den här branschen har drabbats extra hårt på grund av avregleringen och alla pressade upphandlingar, säger han.

Petter Johansson jämför med förr om åren, när elbolagen både ägde sina egna elnät och hade egen fast anställd personal. Då fanns det tillräckligt med personal för att klara drift, underhåll och förebyggande underhåll.

– Vi organiserade alla på arbetsplatsen. I dag har man en väldigt slimmad organisation. Det gör att vår organiseringsbas har minskat kraftigt.

Framsidan på Kraftverksavtalet
Kraftverksavtalet

Bolagen som vinner entreprenaderna är oftast stora.

– Men sedan blir bolagen mindre ju längre ner i entreprenadkedjan man kommer, konstaterar Petter Johansson och tillägger:

– De är ofta också stenhårda krav från nätägarna med olika stipulerade vitesbelopp om inte saker utförs i tid. Allt detta drabbar förstås våra medlemmar i form av en pressad arbetsmiljö och olycksrisker.

– För oss är det den mest prioriterade frågan att jobba med arbetsmiljön. Ingen ska behöva dö på jobbet, säger Petter Johansson.

Har krävt en utredning för att minska olyckorna

Elektrikerna har redan fått in delar som stärker arbetsmiljön i kollektivavtalet via avtalsförhandlingarna.

– Men vi behöver också politiska reformer. Vi har krävt en utredning som ska utreda vad som behöver göras för att stärka arbetsmiljön för att förebygga olyckor i energibranschen.

Kraftverksavtalet

Antal medlemmar på avtalet: Cirka 900.

Motpart: Energiföretagens Arbetsgivareförening, EFA.

Petter Johansson pekar på riskerna med all press som nu råder. Både kompetensbristen och att det finns tillräckligt mycket personal som är utrustade för de arbetsuppgifter de ska utföra är stora utmaningar för branschen.

– Tyvärr är det inte som på Installationsavtalet där det finns utbildningskrav i form av lärlingsutbildning och certifikat. Vi har länge drivit att även vi behöver någon form av diplomering eller yrkescertifikat för att säkra kvaliteten.

Vi har helt olika lösningar.

Petter Johansson

Men ett problem som facket ofta stöter på är arbetsgivare som inte ser en långsiktighet i sin verksamhet. Upphandlingskontrakten kanske bara är på ett, två eller tre år.

– Det går både ut över kvaliteten och arbetsmiljön för dem som arbetar med våra elnät.

Petter Johansson konstaterar att många bolag och branschföreträdare håller med om problembeskrivningen. Båda sidor vill komma till rätta med bristerna.

– Men vi har helt olika lösningar. Arbetsgivarna är emot alla former av tvingande regleringar och ytterligare krav på arbetsgivaren.  

Samtidigt vill Petter Johansson lyfta fram kraftverkssidan som en riktig framtidsbransch.

– Elnäten står inför trippla elbehov mot vad som finns idag, men även produktionsmässigt med all solenergi och vindkraft som byggs ut.