– I år har det för första gången på många år som det kommit in avtalsmotioner från medlemmarna, säger han.  

Medlemsantalet på radio- och tv-avtalet har under många år gått stadigt neråt. Nu, 2023 är det nere på 45 stycken.  Många av de stora företagen i branschen finns inte längre kvar. Det är en av förklaringarna.

– Det har ju varit mycket slit- och slängmentalitet i samhället. Det är sällan platt-tv:s har lämnas in på reparation, istället köper man nytt, säger Niklas Enström.

Elektrikerförbundet konstaterar att själva avtalet är föråldrat.

– Man ska vara utbildad radio- och tv-tekniker för att jobba på det. Det är en utbildning som inte längre finns, säger Niklas Enström.

Det krävs därför att man gör om avtalet så att fler och nya yrkesgrupper kan gå på det, menar Niklas Enström.

Många jobbar i köpcentrum

Idag jobbar inte så många med att reparera apparater på verkstad som förr. Även om den yrkesgruppen fortfarande finns kvar. Flera i den gruppen är sysselsatt med att reparera saker som robotgräsklippare och robotdammsugare, men också tv-apparater. Idag jobbar också många i köpcentrumen med att reparera mobiltelefoner och surfplattor. Andra åker hem till kunderna och utför reparationer.

Tillsammans med arbetsgivarna i Svensk handel har förbundet i omgångar försökt hitta de nya nischerna för avtalet.

– Vi har ett sådant arbete igång med motparten och vi har ett arbetsnamn på ett nytt avtal som inte är klubbat ännu: Elektroteknikserviceavtalet, säger Niklas Enström.

Nu kliar de i fingrarna på honom att få börja göra om och förnya avtalet. Som arbetstider, anställningsformer och att det ska finnas en lönetrappa för alla de nya och gamla yrkeskategorierna.

– Det gäller att vi hittar samklangen med tiden. Det är helt fantastiskt att jag får vara med och utveckla ett nytt avtal, tycker Niklas Enström.

Gränsdragning måste lösas

Men problemet för Elektrikerförbundet är att många av medlemmarnas arbetsuppgifter i de nya nischerna sorterar under Handels kollektivavtal.

– Det enda som inte hör till Handels område är att våra medlemmar utför reparationer, säger Niklas Enström.

Arbetsgivarsidan har nu lämnat frågan om gränsdragningen och vilka yrkesgrupper som skulle omfattas av ett nytt avtal. Det får lo-samordningen lösa i organisationsplanen.

Men Niklas Enström tycker att det känns mer inspirerande än på länge att jobba med avtalsområdet, även om det är få medlemmar som berörs. Särskilt med tanke på att det nu för första gången på många år kommit in motioner inför avtalsrörelsen.

– Nu kör vi på, säger han.

Radio- och tv-avtalet:

När slöts det första avtalet? 1960.

Antal medlemmar på avtalet: 45

Motpart: Svensk Handel