Distributionselektrikern Olle Strömberg från Munkedal jobbar med nybyggnationer och gräver ner kablar under marken, men inte längre med drift och underhåll, som han tidigare gjort i många år.

För fem år sedan förlorade Omexom sitt stora drift- och underhållsuppdrag av elnäten på västkusten till Vattenfall.

– Visst ger det pengar att ha beredskap och jobba övertid, men det är skönt att slippa också. Jag har fått mer fritid nu, säger Olle Strömberg, som också är ordförande för den lokala facklubben.

Vattenfall tog över

När Vattenfall tog över underhålls och beredskapsavtalet följde mellan 25 och 30 montörer med över dit.

Kvar på bolaget i Göteborg finns bara Olle Strömberg och tre kolleger som går på kraftverksavtalet. De jobbar nu med de projekt som Omexom fortfarande har kvar i Göteborgstrakten, mestadels från elbolag och mindre elföreningar.

Olle Strömberg ute på jobb. Foto: Privat

Olle Strömberg har jobbat som distributionselektriker sedan 1992 och har även varit anställd hos båda de stora nätbolagen Fortum och Ellevio genom åren.

– Jag sköter mig själv och får vara ute i friska luften. Jag är inte instängd på något bygge eller någon industri. Sedan kan det förstås vara lite beroende på väder och vind hur roligt mitt jobb är.

Nu för tiden är det sällan Olle Strömberg gör något luftlinjearbete. Jobbet handlar oftast om att lägga ner kabel under jord som tidigare gick ovan jord.

– Vi håller på med ett arbete nere i Kungälv där jag och två underentreprenörer gör kabelnedläggning, säger Olle Strömberg.

Projekten kan variera stort

Storleken och längden på projekten kan variera stort. Vissa kan sträcka sig upp emot ett halvår och involvera samarbete med flera olika entreprenörer, som grävmaskinister, lastbilschaufförer och elektriker från andra företag. Då är det oftast nybyggnationer.

– Vi har många elektriker som är inne och hjälper oss för vi hinner inte med allt själva, säger Olle Strömberg.

Andra uppdrag är kortare och kan pågå i allt ifrån någon dag till en vecka. Men det är sällan Olle Strömberg åker in till bolagets kontor i Göteborg. Han åker oftast direkt ut till projekten på morgonen och möter upp med någon grävmaskinist.

– Jag får ärenden inlagda som jag kan se på min dator hemifrån.

Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss till kvinnorna

Olle Strömberg

Olle Strömberg trivs med jobbet, men tycker att branschen är alltför mansdominerad. Väldigt få kvinnor väljer att bli linjemontörer.

Olle Strömberg jämför med installationsbranschen och tycker att man där lyckats bättre med att locka kvinnor.

Han misstänker att många har en föreställning om att kraftverkare är ute och bär på tunga stolpar i skogen. Men idag finns maskiner och olika hjälpmedel till det mesta, framhåller han.

Det finns korgar som man åker i stället för att klättra i stolparna.

– På Omexom är vi cirka 150 – 160 montörer totalt i Sverige. Men vi har bara en enda kvinna som är montör. Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss till kvinnorna. Det är inte så tungt att vara linjemontör som man kan tro.

Vad gör en distributionselektriker?

Distributionselektriker bygger nya kraftledningar och åtgärdar akuta fel vid strömavbrott. Distributionselektriker arbetar med nybyggnation, reparation och underhåll av elnäten som transporterar elektricitet till samhället. De jobbar med hela systemet av ledningar, ställverk och transformatorer.