Andreas Ohlström är en av Elektrikerförbundets medlemmar på Elektroskandiaavtalet, som är ett företagsavtal.

Just den här dagen jobbar han på företagets kontor i Borlänge. Han är i full färd med att gå igenom öppna ordrar som av olika anledningar blivit liggande. Om de ligger öppna kommer pengarna inte in till företaget.

– Det kan vara någon tekniker som inte kunnat stänga dem på grund av reservdelar som inte kommit. Då försöker jag lösa det.

Andreas Ohlström jobbar 80 procent som tekniker på fältet och 20 procent som teamledare. Som teamledare är han teknikernas hjälpande hand om de kör fast och behöver råd mitt i någon reparation.

– Då får vi försöka slå våra kloka huvuden ihop och försöka komma på vad som kan vara fel, säger Andreas Ohlström, som också är nyvalt huvudskyddsombud i den rikstäckande klubben för alla arbetsplatser inom Elektroskandia.

Fem till sju jobb om dagen

Men för det mesta är han ute och gör reparationer hos kunder. Fem till sju jobb om dagen ska han hinna med. Ibland hinner han tio.

Andreas Ohlström vid sin jobbil.
Det blir många långa bilresor för Andreas Ohlström.

I en mindre stad som Borlänge är det sällan längre än en kvart till det mesta. Han trivs med att jobbet är så omväxlande. Att han kan skickas till allt från välbärgade villaägare till en ungdomsanstalt eller till någon av socialtjänstens uthyrda lägenheter. Vitvaruteknikerna i Borlänge är anställda av Elektroskandia, men de jobbar bara med Cylinda-delen av företaget.

– Vi åker överallt där våra maskiner står. Det är problemlösning som gäller. Vi får felbeskrivningar från kunder som vi då ska försöka tyda och förstå.

Deras värld har ju rasat samman när kylskåpet gått sönder

Andreas Ohlström

Jobbet kräver att man klarar att bemöta olika typer av människor. Det har hänt att Andreas Ohlström fått en utskällning av en kund i telefon innan han åker dit.

Hur mycket vi än vrider blir det övertid

– Deras värld har ju rasat samman när kylskåpet gått sönder. Då kan man ha lite ont i magen i bilen. Men när jag väl kommer fram undrar jag ofta vem det var jag pratade med i telefonen. För där finns det ingen som är arg. Ilskan fick de ur sig under det där telefonsamtalet med mig.

Vitvaruteknikerna jobbar ordinarie arbetstid mellan 7.20 till 16. Men ibland blir det långkörningar från Borlänge till Idre i norra Dalarna. Eller så åker han direkt från hemmet i Ludvika. Då är det fyra timmar enkel bilresa. Andreas Ohlström ser långjobben som en av de positiva delarna med jobbet.

 – Då tar restiden hela arbetstiden. Hur mycket vi än vrider och vänder på det blir det övertid. Men det är inte hela världen för det sker inte så ofta. Dessutom är det väldigt fin natur på vägen upp, säger han.