Sebastian Zettermalm, närbild
Sebastian Zettermalm Ledande montör, UMIA, Luleå

Ditt bästa ackord?
– Det bästa när det gäller ackord generellt är att man får en samhörighet och lagkänsla. Man engagerar folk. Det blir mer intresserade när de förstår att om vi gör jobbet ordentligt får vi lite extra pengar. 
 
– Jag minns när jag vi gjorde ett jobb på industrin, på SSAB i Luleå. Det var en stor ombyggnation av en ångpanneanläggning. Det var en befintlig anläggning där alla instrument skulle bytas. Jobbet gick otroligt bra. Det var faktiskt bara vår arbetsgrupp som var där. Det gjorde att vi kunde sköta hela arbetet själva. Det är enda gången i hela min karriär där jag varit i ett projekt på 3 000 timmar där jag bara har varit med egna montörerna. Jag kommer inte exakt ihåg vad ackordet blev, men det var över 400 kronor timmen. 

Och sämsta?
 – Jag har inte haft något fiasko än. Jag har klarat sig från den biten. 

Ditt bästa tips?
– Börja bläddra i ackordstidslistan. Du behöver inte lusläsa den så att du kan allt. Men har du gjort någonting under en dag så kan du titta i den och göra en uppskattning vad du skulle ha tjänat. Öva.
Du behöver inte börja mäta direkt. Har du gjort så några dagar och du börjar lära dig hitta i ackordslistan blir det per automatik så att börjar titta i den. Då kanske du ser att du tjänat ihop några hundralappar och tänker att du nästa gång ska föra ner det. Var inte rädd för att misslyckas. Man lär sig. 

Bild: Lena Gunnars

Jimmy Hedlund, närbild
Jimmy Hedlund Elektriker, Granitor, Falun

Ditt bästa ackord?
– Jag är ganska ny på detta och har än så länge bara mätt ett jobb själv. Det gick jättebra. Vi byggde om lysrörsarmaturer i en industrilokal till led-rör, 650 stycken. Det var inte ett så jättestort jobb men det var perfekt att börja med. Jag landade på 276 kronor i timmen när jag jobbade på ackord. 

Jag kände att jag måste fortsätta mäta. Det är för mycket pengar man går miste om annars. Jag började mäta för att jag gick ner lite i lön när jag flyttade till Falun från Sunne och bytte jobb. Då kände jag att jag ville höja mig.

Och sämsta?
– Jag har ju inget sådant än. Vi får väl se om det kommer. Vi får hoppas det här håller i sig. 
Jag har varit elektriker sedan 2009. Innan har jag inte gått på ackord själv, däremot har jag gått på andras, så jag har haft ganska bra betalat ändå, men inte så här bra. 

Ditt bästa tips?
– Våga prova. Det är inte så svårt som alla säger. Många säger att det är krångligt och att man måste stressa. Men det är egentligen tvärtom. Det blir mer ordning och reda och man behöver inte jobba ihjäl sig. 

Bild: Lena Gunnars

Peter Anjefelt, närbild
Peter Anjefelt Ledande montör, Bravida Prenad, Lund

Ditt bästa ackord?
– Den bästa ackordssedeln är den senastePå rak arm med förtjänsten kommer jag inte ihåg. 

Och sämsta?
– Det är den första. För det är då misstagen sker. Jag skrev min första ackordssedel 1999. Då skrev man den förhand med papper och penna. Jag var nöjd med den, men det var ju också den sämsta, för jag kunde ju ha fått bättre betalt. Det är ett konstant utvecklingsarbete. Jag har lär mig nya grejer bara genom att prata med andra här på forumet. Man kan aldrig sluta lära sig nya saker inom det här ämnet. 

Ditt bästa tips?
– Lär av dina äldre kolleger som jobbar på ackord. Gör etableringsförhandlingar och öva på det. Det är där misstagen undviks. Och bli inte arg. Man ska inte gå in i förhandlingen med inställningen att det är en konflikt. Det är en genomgång. 

Börja med att diskutera grejerna ni är överens om först. Arbetsgivaren vill ha en motiverad montör som gör sitt bästa ute på arbetsplatsen. Men arbetsgivaren kommer å sin sida känna sig lurad om inte han får igenom något av sina grejer. När jag var yngre var jag nog hetsigare och tyckte det var kul med sådana hetsiga diskussioner. Jag nästan spädde på det. Men resultatet av det blir sämre än om man försöker vara lite taktisk och komma överens i stället. 

Bild: Lena Gunnars