Det var 2017 som Övertorneå kommun skrev ett avtal med den nye ägaren av sport- och simanläggningen i Svanstein, Nordic assessment group AB, ett företag där Hans Karlsson var styrelseledamot. Året efter såldes anläggningen till European Real estate Group Ltd, ett företag registrerat i England. Dock är det Hans Karlsson, som även han är skriven i England, som under alla år har varit den som kommunen och leverantörer till sport- och simhallen haft kontakt med.

Tomas Mörtberg, kommunalråd Övertorneå.

Anledningen till att Övertorneå kommun inte längre kan använda sport- och simhallen i Svanstein beror på kommunens policy att inte göra affärer med företag som inte betalar sina räkningar. Och att låta bli att betala sina fakturor, det är något företaget som i dag äger sport- och simhallen haft som vana.

– Tidigare har han, alltså Hans Karlsson, betalat efter flera påtryckningar, men de senaste två åren har han inte betalat alls, säger Tomas Mörtberg, Övertorneås centerpartistiska kommunalråd.

Därför skriver vi om Hans Karlsson

Företagaren Hans Karlsson har under många år varit ett ökänt namn i fackliga kretsar. Detta då vittnesmålen är otaliga om hur han anställt bland annat elektriker, som ofta varit långtidsarbetslösa, sedan hyrt ut dem till andra företag, tagit betalt för arbetskraften, men sedan själv inte betalat löner eller verktyg till sina anställda. Hans Karlsson har ofta använt sig utav så kallade målvakter, som sedan blir de som står som juridiskt ansvariga för hans mångtaliga företag. Själv är han skriven i Storbritannien. I höstas beslutade hovrätten om fem års näringsförbud för Hans Karlsson. Ett beslut som Hans Karlsson överklagat till Högsta domstolen, men som domstolen inte gett prövningstillstånd. Det femåriga näringsförbudet står alltså fast.

Elever bussas för 100 000-tals kronor

Totalt har företaget obetalda fakturor till Övertorneå kommun på 130 000 kronor. Kommunen sade till slut upp avtalet med företaget 2021. Anläggningen, som i dag är i stort behov av renovering, är sedan dess stängd för eleverna i Svanstein. Ett nittiotal elever bussas nu istället till grannbyn några mil bort för idrottslektionerna, och in till centralorten Övertorneå för simundervisning. Det här har lett till minskad undervisningstid för eleverna och ökade kostnader för kommunen. Totalt drygt 400 000 kronor per år, för hyra av buss och grannbyns idrottshall. Så sent som i maj i år stängde kommunens elbolag av strömmen till anläggningen i Svanstein, på grund av obetalda fakturor.

– Min förhoppning är att det blir nya ägare, som kan rusta upp anläggningen, säger Tomas Mörtberg.

Skolan i Svanstein.

Vad säger invånarna i Svanstein om situationen?

– De är klart missnöjda, det finns ju en anläggning i byn för både sport och simning, men som de i dag inte kan nyttja. Sådana där som Hans Karlsson ska inte hålla på med företag.

Hans Karlsson har även drivit Svansteins slalombacke med tillhörande restaurang, men inte heller där betalat sina fakturor.

Tidningen har sökt Hans Karlsson för en kommentar om de bristande betalningarna i Svanstein, han har dock avböjt att kommentera.

Svanstein

Svanstein är en ort med 200 invånare, och tillhör Övertorneå kommun. Svanstein ligger vid Torne älv, strax norr om norra polcirkeln. På andra sidan älven ligger Turtola i Finland.