Det första jobbet Kent Larsson gjorde för Hans Karlsson på sporthallen var att serva pelletsanläggningen.

– Jag fick en varning om att jag skulle ta betalt i förskott, av en person som arbetat på platsen tidigare. Så jag begärde förskott, och fick det. Till slut. Men det var mycket om och men, Hans Karlsson sa att ”jag skickar pengarna”, men han skickade inte. Jag sa att jag vill se pengarna på kontot innan jag åker härifrån. Jag fick pengarna två dagar efteråt.

Kent Larsson fick alltså betalt för det första jobbet, även om det låg långt inne. Men så blev det stopp igen i pelletssilon. Även denna gång begärde han förskott, men det uppstod fler fel i anläggningen som behövde åtgärdas, och för detta arbete fick Kent Larsson aldrig betalt. Sedan uppstod ett läckage i simhallen, och Kent Larsson gjorde en akututryckning för att rädda anläggningen.

– Vi var här och jobbade hela natten, berättar han.

Idrottshallen i Svanstein.

Varför tog du på dig att fixa vattenläckan, när du inte hade fått betalt för det förra jobbet?

– För att jag ville rädda anläggningen, jag kände ett samhällsansvar. Och på ett sådant här litet ställe så behöver man vara allt: elektriker, byggare och vvs-are.

Kent Larsson är fotbollstränare i idrottsföreningen i Svanstein, och säger att sim- och sportanläggningen i byn har betytt mycket för föreningen, och för byn.

– Men framför allt är det skolan man tänker på, att de nu saknar en nära idrotts- och simundervisning. Det som tidigare fanns i byn måste de i dag åka iväg för att göra.

För arbetet med vattenläckan fick Kent Larsson aldrig betalt. Totalt handlar det om 44 000 kronor i obetalda fakturor.

”Ingen idé, du kommer inte få betalt”

– Hans Karlsson sa hela tiden att han skulle betala, men det kom aldrig några pengar. Jag tog det vidare till betalningstjänsten Visma som skickade betalningspåminnelser, men när de skulle driva det till tingsrätten så sa de att ”det är ingen idé, du kommer inte att få något betalt. Företaget har så mycket skulder.”

Därför skriver vi om Hans Karlsson

Företagaren Hans Karlsson har under många år varit ett ökänt namn i fackliga kretsar. Detta då vittnesmålen är otaliga om hur han anställt bland annat elektriker, som ofta varit långtidsarbetslösa, sedan hyrt ut dem till andra företag, tagit betalt för arbetskraften, men sedan själv inte betalat löner eller verktyg till sina anställda. Hans Karlsson har ofta använt sig utav så kallade målvakter, som sedan blir de som står som juridiskt ansvariga för hans mångtaliga företag. Själv är han skriven i Storbritannien. I höstas beslutade hovrätten om fem års näringsförbud för Hans Karlsson. Ett beslut som Hans Karlsson överklagat till Högsta domstolen, men som domstolen inte gett prövningstillstånd. Det femåriga näringsförbudet står alltså fast.

Sedan dess har Kent Larsson försökt att själv driva in pengarna från Hans Karlsson och hans företag, utan resultat. Och han vet flera andra lokala företagare som är i samma situation. De har levererat tjänster och varor till Hans Karlsson och hans företag utan att få betalt.

– Det måste sättas stopp, det går inte att ha det så här, säger Kent Larsson.

Tidningen har sökt Hans Karlsson för en kommentar om de bristande betalningarna i Svanstein, han har dock avböjt att kommentera.