– Vi hade insett att det här med el är ju riktigt, riktigt farligt. De här gångerna var det materialet som skadades, nästa gång kan det vara människor, säger Musikerförbundets arbetsmiljöansvarige Joel Botnen Diamant.

Han beskriver mötet med Elektrikernas arbetsmiljöresurs Sven Höckert som skräckblandad förtjusning.

– Du vet hur det är, först kan man ingenting, och sedan lär man sig lite, och då förstår man hur lite man vet.

– Vi har alla aktiva i Musikerförbundet en tidigare, eller pågående musikkarriär, och när man förstår hur mycket tokigheter man själv har gjort…

Svenska Musikerförbundet

Är LOs minsta förbund med omkring 3 000 medlemmar. Organiserar professionella musiker samt stagehand (ljud-/ljustekniker, scenbyggare och scenpersonal).

Medlemmars ansvar

– Till exempel det där med att köpa fördelardosor på Clas Ohlson och förlänga, förlänga, förlänga – utomhus. Det har vi alla gjort.

– Och det var läskigt när vi förstod ansvarsbiten. Vi insåg att ibland är det våra medlemmar som har ansvaret över elanläggningen.

Det var läskigt när vi förstod ansvarsbiten.

Av Sven Höckert fick Musikerförbundets regionala skyddsombud bland annat lära sig om jordfelsbrytare och spänningsprovare, men även om vilka lagar som gäller och var det går att hitta information.

– Men framförallt har vi etablerat en kontakt, och nu har vi förtroendevalda som har kontakter med Elektrikernas förtroendevalda i sin region om de vill fråga om något, säger Joel Botnen Diamant.

Ett sådant exempel är de regionala skyddsombuden i Syd, Sami Bes och Emily Anfjord, som genomfört gemensamma skyddsronder på festivaler i Skåne. Men kontakter etableras över hela landet.

De inser faran

– Vi skulle till exempel kunna göra gemensamma arbetsplatsbesök på dansbandsveckan i Malung, säger Joel Botnen Diamant och fortsätter:

– Alla elektriker vi har varit i kontakt med har varit otroligt generösa och tillmötesgående, de inser väl hur farligt det här är, och hur lite vi vet. Det är en vinst även för dem, vi är ju extra ögon där ute.

Musikerförbundet är ett litet förbund som skiljer sig från övriga LO-förbund på så sätt att en stor del av medlemmarna är F-skattare. Det innebär att medlemskåren ofta är i ett utsatt läge gentemot arbetsgivarna.

– Många av våra medlemmar är oroliga och vill inte bråka, de söker ju sina jobb varje dag, säger Joel Botnen Diamant.

Två elrelaterade tillbud

  • En krog skulle ha en spelning och en av Musikerförbundets medlemmar skulle spela. Under soundcheckningen började det brinna i synthar och förstärkare.

    Elkablarna drogs snabbt ut och ingen människa skadades, det blev dock materiella skador.

  • En idrottsförening hade en medlemsdag utomhus. En av Musikerförbundets medlemmar var inhyrd för att spela. Något var fel med elen, och all teknik gick sönder. Det blev ett försäkringsärende där alla pekade på alla.

    Arrangören slog ifrån sig, teknikfirman slog ifrån sig, elektrikern slog ifrån sig och musikern som bara var där för att spela tog kontakt med förbundet för stöd.  

Likheter mellan branscherna

Han säger att det finns många likheter mellan musikbranschen och byggbranschen. Särskilt de långa underentreprenörskedjorna. 

– De stora festivalerna tar in en firma som har en scen, som i sin tur tar in stagehandsbolag som ska bygga scenen, sedan kommer massor med musiker, artister, i flera led.

Vi menar att festivalbolaget ska ha huvudansvaret för arbetsmiljön.

– Och vi menar att här bör arbetsmiljöansvaret funka som i byggbranschen att ansvaret ska gå uppåt. Att festivalbolaget ska ha huvudansvaret för arbetsmiljön. Men det är svårt att få till.

Det är inte många arbetsplatsolyckor som registreras under de stora festivalerna. Joel Botnen Diamant förklarar varför:

– Händer det olyckor på festivaler skickas de till akuten i taxi. Ringer man ambulansen så kommer ju polis och Arbetsmiljöverket, och det vill man undvika. Det händer ofta. Därför syns inte de här skadorna i arbetsskadestatistiken. Våra medlemmar på de här företagen vill inte bråka, utan gör som de blir tillsagda, och säger att de skadat sig på fritiden.

Enklare riskbedömning

Elektrikerförbundets arbetsmiljöresurs Sven Höckert delade med sig av en enklare riskbedömning till Musikerförbundets regionala skyddsombud:

  • Är uttaget som musikern ansluter sin anläggning till skyddad av jordfelsbrytare?
  • Är det klarlagt vem som är elanläggningsansvarig? Både för den anläggning man ansluter sig till samt den tillfälliga anläggningen?
  • Hur lång kabel eller kablar kommer att användas, klarar utlösningsvillkoret kabellängden?
  • Uppfyller den tillfälliga elanläggningen kraven i Elinstallationsreglerna om minst 1,5 mm2? Eller används skarvsladdar med mindre area på ledarna?
  • Finns det någon som har utbildning i första hjälpen?
  • Finns det någon som är utbildad i Vägledning vid elskada?
  • Finns det utrustning och rutiner för att hantera en elbrand?

De flesta av de elanläggningar som musiker arbetar med innefattas under begreppet ”tillfällig el” som omfattas av reglerna i Installationsreglerna samt handbok ”415 Tillfälliga elanläggningar” som ges ut av Svensk Elstandard och som reglerar tillfälliga elanläggningar på byggen, tivolin, marknader, konserter, olika musikevenemang med mera.  

En tillfällig elanläggning ska uppfylla vissa krav samt vara kontrollerad innan den tas i bruk och det ska finnas någon som är elanläggningsansvarig. Det är normalt den som äger eller hyr utrustningen.