Emily Anfjord occh Sami Bes på en röd soffa.

”Sedan jag blev facklig har jag lärt mig tacka nej till gig. Man inser att det inte är smart att ta gig som är dåligt betalt. Om alla hade insett det så hade ersättningarna varit mycket högre. Om vi konkurrerar lönemässigt med varandra istället för att gå samman så får vi ju aldrig upp ersättningarna”, säger Sami Bes.

Vi blir bättre tillsammans.

Det menar de båda regionala skyddsombuden Sami Bes från Musikerförbundet och Emily Anfjord från Elektrikerförbundet. Under sommaren har de gjort gemensamma skyddsronder på festivaler i Skåne.

– Tvärfacklig verksamhet, det är kärnan, säger Sami Bes.

Det började med en föreläsning som Elektrikerförbundets arbetsmiljöresurs Sven Höckert höll om elsäkerhet för Musikerförbundets regionala skyddsombud i maj i våras.

– Det var ett väldigt intressant och givande möte, en ögonöppnare, säger Sami.

Skyddsrond på festival

Istället för att alla Musikerförbundets regionala skyddsombud skulle kontakta Sven Höckert när de hade frågor om elsäkerhet så tipsade Musikerförbundets arbetsmiljöansvarige om att försöka hitta förtroendevalda elektriker lokalt.

Sami kontaktade ordföranden i LO-facken i Skåne, Per-Ola Nilsson, som är ombudsman i Elektrikerförbundet. Han tipsade i sin tur om de förtroendevalda i VK8.

– Jag kom på att vi har ju många festivaler här nere, och där finns det såväl musiker, scenbyggare som elektriker, där skulle vi gemensamt kunna göra skyddsronder. Så jag kontaktade Elektrikerna här i Malmö, och fick snabb respons, och tips om att det fanns en person som de trodde skulle vara perfekt för detta.

Det var Emily Anfjord.

– Jag sa till vår vk-ledare att jag är ju alldeles ny som regionalt skyddsombud, men han sa att det där skulle jag fixa jättebra. Så jag sa till Sami: Kul, vi kör!, berättar Emily.

Emily Anfjord
Emily Anfjord

Det här är Emily Anfjord

Bor: Malmö

Arbetar: som elektriker på GC-gruppen

Bakgrund: ”Jobbade inom äldrevården innan, älskade det, men för de pengarna och vad det gör med kroppen så var det inte värt det. Pluggade komvux och el här i Malmö och fick jobb direkt på APQ el. Nu har jag jobbat som elektriker sju-åtta år.”

Om facket: ”Jag har det hemifrån, att man ska vara med i facket. Jag var aktiv i Elqvinnorna först, det var det som gjorde att jag senare blev aktiv i förbundet”.

Om att vara regionalt skyddsombud: ”Jag var på ett jättedåligt bygge och insåg att det behövdes fler skyddsombud, så då blev jag skyddsombud på GC-gruppen, och är nu nyvald regionalt skyddsombud”.

Att skapa relationer

Sagt och gjort. I början av augusti gjorde de sin första gemensamma skyddsrond på en av festivalerna i Skåne. Där insåg de att det regionala skyddsombudsuppdraget är stort och att det finns mycket att hålla koll på.

– I det yttersta handlar det om att bidra till att våra medlemmar har en bra och trygg arbetsmiljö och inte råkar ut för skador, säger Sami Bes.

Därefter har de besökt ytterligare en festival i sina roller som regionala skyddsombud.

Nästa festivalsäsong ska de försöka vara med redan på festivalernas planeringsmöten.

– Då kan vi verkligen göra skillnad, så att vi får med arbetsmiljöbiten från början, säger Sami.

– Det handlar även om att skapa en relation, säger Emily Anfjord.

Sami Bes
Sami Bes

Det här är Sami Bes

Bor: Malmö

Arbetar: som musiker, bandlärare för ungdomar, ordförande för
Musikerförbundet i Malmö, regionalt skyddsombud med mera.

Om facket: ”Jag blev medlem i Musikerförbundet första gången som väldigt ung, jag var 17. Då visste jag inte ens vad det var men det lät coolt.”

Så blev jag fackligt aktiv: ”Jag träffade en före detta avdelningsordförande på ett jam vi drev och började prata med honom. Han tyckte att vi skulle komma på ett årsmöte.

Det var mitt första fackliga möte och vi var tre som då valdes in till styrelsen i Avdelning Syd, jag valdes till ordförande. Det var runt 2014-15, och jag har varit ordförande för Musikerförbundet i Malmö sedan dess. Under de här åren har jag vuxit med uppdraget och lärt mig mer och mer.

Det fackliga uppdraget och arbetet är stort och viktigt och berör oss alla. När vi är flera fackförbund som hittar frågor där vi kan agera för medlemmarnas bästa, då uppstår en fin melodi. Därför är det tvärfackliga både viktigt och fint.”

Pubar och andra spelställen

Just relationsskapande menar de båda är viktigt. För tanken är att de gemensamma skyddsronderna på festivalerna ska återkomma, och att de regionala skyddsombuden ska arbeta förebyggande när det är möjligt.

– Alla vill ju undvika olyckor på arbetsplatsen, säger Sami Bes.

En annan idé de båda har för framtiden är att göra gemensamma skyddsronder på pubar och andra spelställen som har livemusik.

Sami har även haft kontakt med Hotell- och restaurangfacket så på sikt kan det på vissa arbetsplatser bli gemensamma skyddsronder med tre regionala skyddsombud från tre olika fack.

Emily Anfjord och Sami Bes på promenad i en park.
Under sommaren har Emily Anfjord och Sami Bes gjort gemensamma skyddsronder på festivaler i Skåne, och fler ska det bli.

Nya insikter

Att Sami nu fått mer kunskap om elsäkerheten är tydligt, men även Emily har fått nya insikter genom samarbetet.

– Dels har jag lärt mig mycket om scenbygge och sådant, men det handlar även om att jag har fått stöttning. Han är bra på att snacka, Sami, nästan lika bra som jag (skratt). Jag har vuxit i min roll – och jag älskar också det här tvärfackliga.