Det finns omkring 745 skyddsombud i Elektrikerförbundet. En av dem är Rikard Hallberg, på Assemblin el i Västerås.

Rikard blev färdig elektriker 1992, sedan dess har han huvudsakligen arbetat som serviceelektriker, men även med brandlarm, som jourmontör och varit egenföretagare.

Dubbla standarder

Efter flera år med obekväma arbetstider och dubbla boenden beslöt han sig för att söka sig utanför Stockholm. Assemblin i Västerås hade en annons ute, och dit bar färden. Det var 2016. Två​ år senare tog han på sig sitt första fackliga uppdrag, då han valdes in som skyddsombud på firman.

Vad var det som hände?

– Det började med att jag tyckte att företaget hade dubbla standarder när det gäller personalens säkerhet. När vi var inhyrda till ABB i Västerås var allt jättenoga, men när vi jobbade med exakt samma saker, fast för företaget, så var det inte alls lika noga. Den här nonchalansen upprepade sig, och på ett klubbmöte så tog jag upp det, och att vi behövde ytterligare ett skyddsombud, vi hade bara ett, på över 50 elektriker.

Frågan var så pass viktig och angelägen, så jag nominerade mig själv.

Rikard Hallberg

– Men som vanligt så blev det tyst, och jag tyckte att den här frågan var så pass viktig och angelägen, så jag tänkte att då får jag väl ställa upp själv. Så jag nominerade mig själv, och de andra röstade in mig. Det var vad som hände.

Vad är dina uppgifter som skyddsombud?

– Jag ska se till att de arbetsplatser och projekt som företaget har, där vi har kollegor, är säkra och enligt de bestämmelser som finns. Jag gör arbetsplatsbesök på de olika projekten.

Rikard Hallberg
Rikard Hallberg

– Tyvärr så är det så att oftast att när jag har åkt ut så har det varit något akut. En kollega ringer och säger ”ska det vara så här?”, och då tycker jag att vi har misslyckats med det förebyggande, det som ska ske mellan fack och arbetsgivare, så att inga tillbud sker.

Hur mycket tid lägger du på ditt uppdrag?

– Kanske en timme i veckan.

Vanliga brister

Vad är de vanligaste bristerna i arbetsmiljön du stöter på?

– Väldigt ofta utrymningsvägar på byggena. Särskilt nödutgångsskyltar. Ibland har byggarna inte ens använt rätt material. Jag har ett exempel på där byggherren hade skrivit ut skyltarna från nätet och plastat in dem, och tyckt att det räckte bra, men det var det definitivt inte. De ska ju vara lysande.

Vad skulle du önska att elektrikerna ute i landet tänkte mer på?

– Att var och en är sitt eget skyddsombud. Du ska betrakta din arbetsplats som att den vore helt ny varje dag. För den är oftast i ständig förändring. Men oftast är det inte förrän det händer något som kollegorna blir uppmärksamma på de risker som finns i arbetsmiljön.

Var och en är sitt eget skyddsombud

Rikard Hallberg

Och vad vill du säga till dem som funderar på att ta på sig uppdraget som skyddsombud?

– Att det är väl värt att ställa upp, det är dessutom något du gör även för dina kollegors skull. Det är ett uppdrag som är angeläget, utvecklande och viktigt. Vi vill ju alla kunna komma helskinnade och vid liv hem från jobbet.

Rikard Hallberg har nyligen fått ytterligare ett förtroendeuppdrag. Nu är han även regionalt skyddsombud för VK9.