Tillbaka till vardagen igen. Och det kommer faktiskt att bli ganska skönt.

De senaste veckorna har jag spenderat hemma i trädgården, där vi inledde semestern med att beställa hem 48 ton grus och sand för att anlägga grunden till ett växthus och bättra på dräneringen till huset.

Det är å andra sidan ganska skönt att gå där med spaden efter en intensiv vår och kunna gå in i sig själv lite. Att se högen sakta minska i storlek för att sedan tippa skottkärran någon annanstans.

Att känna sig lite stolt över att skapa något fysiskt. Hjärnan får vila och kroppen får ta vid.

Tre krav inför valet

Men nu är det dags att låta kroppen vila lite och starta upp höstens verksamhet. Och vilken start på hösten det kommer bli, då Riksdags- Region- och Kommunvalet står runt knuten.

Inför valet har våra medlemmar ställt tre krav på våra politiker. Vi ska ha högre säkerhet på arbetet, i elförsörjningen och i kompetensutvecklingen, schysst konkurrens genom hårdare tag mot fuskare och lönedumpare samt hållbara pensioner.

Det kan inte ha varit lätt att sitta i regering under den här mandatperioden.

Den senaste fyra åren har varit turbulenta och världskriserna har avlöst varandra.

Mandatperioden inleddes med regeringskris och Januariavtalet, och har sedan följts av LAS-förhandlingar, Covid-pandemin och till sist Rysslands invasion av Ukraina. Det kan inte ha varit lätt att sitta i regering under den här mandatperioden.

Trots det har regeringen, och för den delen de borgerliga partierna hunnit göra mycket.

Regeringen lyckas – trots motstånd

Det första som hände efter riksdagsvalet 2018 var att de borgerliga partierna gick ihop, och avskaffade avdragsrätten på fackavgiften och a-kassan.

Regeringen presenterade sedan ett förslag kring ökat tillträde för regionala skyddsombud, som de borgerliga partierna röstade ner.

Trots de borgerligas motstånd har regeringen lyckats skärpa kontrollen av bolag som fuskar.

Även i våra branscher ser vi hur ljusskygga aktörer lurar hit människor i hopp om goda villkor, som sedan blir utpressade.

Trots de borgerligas motstånd har regeringen lyckats skärpa kontrollen av bolag som fuskar med skattemedel och arbetstillstånd.

Höjd garantipension

Detta är ren arbetslivskriminalitet, och de nyinrättade A-krimcentren kommer kunna bidra till att städa upp i de branscher där systemet missbrukas som mest.

Man har även lyckats genomdriva ett nytt och förbättrat reseavdrag som ger mer tillbaka för den som bor i glesbygd.

Under våren skedde också två stora förändringar kring pensionssystemet. Dels höjde regeringen garantipensionerna avsevärt, och lyckades också få igenom ett beslut om Trygghetspension, inspirerat av ett förslag från Byggnads.

Det finns mer att göra

Det innebär att en elektriker som arbetat och slitit under ett långt arbetsliv, men vars kropp säger stopp, nu får möjlighet till ekonomisk trygghet från 60 års ålder via sjukförsäkringen, och slipper ta ut sin ålderspension för tidigt, och därmed sänka sin pension livet ut. 

Många brukar säga att politiker lovar bort sig, men jag vill påstå att S lyckats genomdriva förvånansvärt mycket.

Många brukar säga att politiker lovar bort sig, men jag vill faktiskt påstå att Socialdemokraterna trots riksdagens borgerliga majoritet lyckats genomdriva förvånansvärt mycket.

Jag hoppas att nästa mandatperiod blir lugnare, men ännu mer produktiv. Det finns mer att göra för att stärka välfärden, öka jämlikheten och minska arbetslösheten.

Men jag vet i alla fall vilket parti jag kommer rösta på den 11 september.