Det var i januari i år som Elektrikerförbundet inledde sina försök att teckna avtal med Järfälla Energi AB utan att lyckas. Företaget är relativt nytt, startade 2020 och har solcells- och elbilladdningsinstallationer som verksamhet.

Företaget har ca 20 anställda i Stockholm och Malmö

– De har omkring 20 anställda i Stockholm och Malmö, med de flesta i Stockholm, säger Karolina Dahl och tillägger:

– Det är en rätt ny chef, vad jag förstår, som inte kan lag och rätt så bra. Men vi följer regelboken.

Har ni medlemmar på företaget?

– Ja, och vi vill säkerställa att de får de rättigheter de har rätt till enligt kollektivavtalet.

Då företaget är utan kollektivavtal konkurrerar de inte på lika villkor som andra företag i branschen, och Elektrikerförbundet har nu varslat Järfälla Energi AB om blockad och arbetsnedläggelse.

Stridsåtgärderna träder i kraft den 27 april klockan 05:00, om ingen lösning nåtts innan dess.

Karolina Dahl
Karolina Dahl, ombudsman i Stockholm.

Detta gäller

  • Arbetstagaren som genomgår utbildning, har semester, är tjänstledig eller är sjukskrivna undantas generellt från stridsåtgärderna. Dessa arbetstagare omfattas inte av varslet förrän den dag de skall återgå i arbete. Stridsåtgärderna bryter inte deras ledigheter.
  • Semester, utbildning, föräldraledighet eller sjukdom som inträffar under tid när stridsåtgärd pågår, omfattas inte heller av stridsåtgärden så länge som frånvaron pågår.
  • Stridsåtgärden gäller tills vidare eller till dess att Svenska Elektrikerförbundet har träffat kollektivavtal med Järfälla Energi AB eller att Svenska Elektrikerförbundet återkallar stridsåtgärden helt eller delvis.