Refis startade redan 2003, då med VVS- och fastighetsprogrammet. Skolan ägs av Installatörsföretagen och är en friskola utan vinstintresse.

Sedan 2017 har skolan ansökt om att få starta även ett elprogram, men Skolverket har sagt nej – ända tills nu.

– Vi kunde visa att det finns ett växande behov av elektriker och att det finns ett elevunderlag, säger Pernilla Bäckius.

”Ett önskemål från Installatörsföretagen

Hur kommer det sig att ni valt att ansluta er till ETG-konceptet?

– Det var ett önskemål från Installatörsföretagen, att möta branschens behov. Det är även ett koncept som vi som skola tror på.

Att skolan numer har både VVS- och el-program är naturligt, menar Pernilla Bäckius.

– Det är två branscher där de anställda jobbar väldigt mycket ihop. Hos oss är eleverna från de båda inriktningarna i verkstaden tillsammans, och lär sig av varandra.

Jagar Maher framför en byggnad utomhus

Jagar Maher är lärare på skolan.

Pernilla Bäckius sitter med benen i kors på en bänk utomhus

Pernilla Bäckius är biträdande rektor på skolan.

Praktik redan första året

Något som enligt Pernilla Bäckius särskiljer Refis från många andra ETG-skolor är att eleverna får praktik redan det första året. 

– Eleverna har sökt till skolan för att de vill jobba, och det är bra att de tidigt får känna på yrket, så de vet om de har valt rätt utbildning. De får mer praktik än vad som är minimikravet för ETG-konceptet.

Skolan har hela Stockholm som upptagningsområde, och har planer på att till nästa läsår utöka med ytterligare två klasser på el- och energiprogrammet. 

”Stolt över mina elever och mig själv”

Jagar Maher är el-lärare på skolan. Han har sin bakgrund som elingenjör i Irak och har arbetat som underhållsansvarig på Vattenfall, men är även specialist i protection system.

Han har inte bara undervisat på svenska universitet och för den svenska Försvarsmakten, utan även under tre år i Dubai.

En samling ETG-elever arbetar bland kablar och trappstegar.
Efter flera års försök har Refis på Liljeholmen i Stockholm äntligen fått godkänt av Skolverket att starta ett elprogram. Nu går 20 elever på utbildningen som följer ETG-konceptet.

– På andra skolor är du ganska ensam som el-lärare, men på ETG har vi bland annat en chat där vi kan prata med alla el-lärare i konceptet runt om i hela landet, och vi hjälper varandra, säger han.

Jagar Maher säger att han har hittat sitt sätt att lära ut.

– Jag gör något jag är stolt över. Jag är stolt över mina elever och mig själv.

Både teoretiskt och praktiskt

Tre av de nya eleverna på el- och energiprogrammet på Refis i Liljeholmen är Kevin Lundin, André David Vestergren och Yasser Echelh.

André och Yasser kände varandra sedan innan, och valde el-programmet samtidigt.

– Programmet är jätteroligt. Jag trodde det skulle vara mer teoretiskt, men det är både och, både teoretiskt och praktiskt, vilket gör att man lär sig mer, säger Yasser Echelh.

Yasser Echelh

Programmet är jätteroligt. Jag trodde det skulle vara mer teoretiskt, men det är både och.

Yasser Echelh, elev

– Min pappa är låssmed men kan även el. Han tipsade om att elektriker var ett bra yrke, så jag tänkte att jag ger det en chans, säger André David Vestergren.

– Jag tänkte gå VVS eller fordon först, men mina föräldrar sa att det skulle bli väldigt slitigt, och att det vore bättre om jag valde el, säger Kevin Lundin.

”Tjejerna tror att de ska bli nedtryckta av killarna”

Angående det faktum att det inte går några tjejer i klassen säger Yasser Echelh:

– Jag tror att det är för att de inte vågar. De tror att de ska bli nedtryckta av killarna, men så är det inte. Alla ska känna sig trygga med det de vill jobba med. Alla kan bli elektriker, det är bara att lära sig.

Kevin Lundin

Kevin Lundin

André David Vestergren

André David Vestergren