Spel på högsta nivå. Det är vad som pågår i larmbranschen. Almega har satt ned taktpinnen, larmbolaget Verisure och deras franchiseföretag valsar med. 

Almega har mycket tydligt bestämt sig för att spela ut Elektrikerförbundet från larmbranschen. Anledningen är inte svår att se. Högre löner, mer inflytande och ett fack som inte lägger sig platt.

Då är det enklare, och billigare, att stöpa om larminstallatörerna till ”säkerhetsexperter”, så blir de tjänstemän och kan gå under Unionens tjänstemannaavtal. 

Att en skiljedom i Arbetsdomstolen så sent som hösten 2019 fastslog att larminstallation var att betrakta som arbetarsyssla, och därmed ska omfattas av Elektrikerförbundets avtal och inte Unionens, väljer Almega att inte se.

Almega vill mycket tydligt att larmfrågan ska upp till Arbetsdomstolen igen. För att ändra praxis.

Anna Norling, redaktör Elektrikern

I höstas skrev vi om konflikten i Göteborg, där Elektrikerförbundet varslade om strejk på Hometec security, ett franchiseföretag till Verisure.

Till slut skrev företaget på ett kollektivavtal med Elektrikerförbundet, men hävdade samtidigt att det var tjänstemännens avtal med Unionen som skulle gälla för alla på företaget – även installatörerna.

Nu händer samma sak igen. I Stockholm.

Ett av Verisures franchiseföretag skriver på kollektivavtal med Elektrikerförbundet, men uttrycker samtidigt att de inte tänker tillämpa det. Hur kommer det här sig?

Vad har företaget att vinna på detta?

”De slipper en arbetsmarknadskonflikt där deras varumärke exponeras och därmed riskerar att ta skada. Därutöver kan de testa praxis ännu en gång. Har de tur så kan ju domstolen ändra sig i frågan om larmteknikerna”, svarar Patrik Ericsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Stockholm.

Och det är såklart det som är tanken. Praxis ska ändras. I kulisserna för Almega taktpinnen. 

De gör samma jobb, men blir helt plötsligt tjänstemän – och kan knökas in under Unionens tjänstemannaavtal.

Anna Norling, redaktör Elektrikern

Läs gärna det svar tidningen får från Almega Säkerhetsföretagens förbundsdirektör Richard Orgård. Bland annat svarar han:

”Att en arbetsgivare är bunden av ett arbetaravtal får betydelse först den dag som företaget anställer medarbetare som huvudsakligen utför arbetaruppgifter.”

Det handlar alltså om larminstallatörer som anställts för att installera larm, men så fort Elektrikerförbundet vill teckna avtal så blir de helt plötsligt ”säkerhetsexperter”, eller ”Verisure-representanter”, på papperet.

De gör samma jobb, men blir helt plötsligt tjänstemän – och kan knökas in under Unionens tjänstemannaavtal. 

För de anställda har den här förändringen inneburit mer än bara en annan titel på ett papper.

De larminstallatörer som tidningen talar med har förlorat många tusenlappar i lön. 

”Jag kommer inte kunna försör­ja min familj på det här nya avtalet”, säger larminstallatören Sara till tidningen.  

De larminstallatörer som tidningen talar med har förlorat många tusenlappar i lön.

Anna Norling, redaktör Elektrikern

Det här är med all säkerhet inte det sista vi kommer att skriva om larmföretagen och brott mot kollektivavtalet. 

För Almega vill mycket tydligt att larmfrågan ska upp till Arbetsdomstolen igen. För att ändra praxis. 

Därutöver: Det är ett oskick, det majoriteten av alla storföretag och deras organisationer numer ägnar sig åt när en journalist ställer frågor: De vill ha frågorna och ge svaren via mejl.

Vilket innebär att det blir väldigt krångligt att ställa följdfrågor.

För visst håller ni med om att det hade varit mer intressant att få ta del utav ett samtal mellan tidningen och Almega Säkerhetsföretagens förbundsdirektör, istället för ett mycket omständligt mejlsvar?

Fakta: Almega

Almega är den största arbetsgivarorganisationen inom Svenskt Näringsliv och representerar över 11 000 företag i ett 60-tal branscher inom tjänstesektorn.