Draka satsar på fullskärm

Kommer du med matarkabel utifrån och behöver gå en bit inomhus är aluminiumkabel intressant. Det tycker i alla fall Draka Kabel (Prysmian Group) som nu lanserar sin AXQJ Pure Fullskärm.

Den säljs som tre- och fyrledare med fullskärm som innebär en skärm med lika bra ledande egenskaper som själva ledarna. Pure betyder att kabeln klarar de flesta av Boverkets krav gällande brand- och kemiskt innehåll.

Säljs från 50-kvadrat upp till 240-kvadrat som både tre- och fyrledare. 

Närbild på en kabel
Draka satsar på fullskärm

Fler ansluter skruvlöst

Allt fler väljer skruvlöst när det gäller anslutningar i centraler. Att ”våga” att inte skruva själv och lita på materialet har varit en lite känslig fråga bland elektriker sedan de första snabbkopplade brytarna kom.

Jo, strömbrytare och VU gick väl an, men i centraler…

Det är 15 år sedan Hager lanserade sin Quickonnect-teknik för dvärg- och jordfelsbrytare med snabbanslutningsteknik och sakta har de fått förtroende.

I dag utgör Quickconnect 68 procent av Hagers försäljning av centralmaterial och fortsätter öka.

Ett skåp med säkringar
Fler ansluter skruvlöst med Quickconnect

Isfria brunnar

Takbrunnar på platta tak som fryser och blir insnöade är ett bekymmer vintertid. Nu har Raychem släppt en färdig lösning för att underlätta montage.

Sex utgående flikar med värmekabel sammanfogas med en central aluminiumring runt brunnen och hela paketet blir fixerat utan skruv. Värmekabeln levereras med 8 m påmonterad kallkabel och färdig ändavslutning.

Drain Trace-Kit heter produkten som krängs i Sverige av nVent Nordic som ger 12 års garanti.

En fläkt med 6 rotorblad
Isfria brunnar med Raychem

Skruva runt hörn

Bosch har utökat sin FlexiClick 12 V-serie. 12V-35 FC Professional heter den, men exakt vad som är nytt i den här serien förutom namnet är luddigt beskrivet.

Lite starkare, lite bättre, lite förnyad.

Kul maskiner ändå där du byter specialchuckarna med en klickfunktion och kan komma åt på knepiga ställen som runt hörn och intill kanter.

Fyra skruvdragare
Skruva runt hörn med Bosch